Social, Stiri

Localităţile fantomă din România.

În România există localităţi pustiite ce nu au locuitori, sunt amplasate în mijlocul unui lac sau al unei deversări de deţeuri toxice, sunt lipsite de orice fel de imobil sau au fost mutate în componenta unor Unităţi Administrativ Teritoriale vecine, păstrându-se totuşi şi fosta înregistrare a localităţii ce trebuia să dispară.

gst_05023000

126 de localitati din Romania sunt „fictive”. Fie nu mai au nici un locuitor conform ultimului Recensamant, fie in realitate se afla acum pe fundul unui lac de acumulare sau au disparut complet de pe fata Pamantului. Unele sate nu mai au nici o constructie, nu au cai de acces, insa ele continua sa ramana in bazele de date oficiale ale statului roman.

O echipa de pasionati a gasit si a centralizat localitatile fictive din tara noastra, a facut o aplicatie de harta interactiva cuprinzatoare si a lansat un proiect care documenteaza situatia „localitatilor fantoma” din Romania cu scopul de a face ordine in datele administrative de la noi.

„Am gasit si cateva exemple ciudate. Am dat peste sate in care nu am gasi oameni sau case, dar in registrul agricol am gasit ca acolo au fost inregistrate la recensamant sute de oi sau capre. Am gasit localitati in care din satelit se vede ca nu mai exista nici o constructie sau drum pe vatra satului, dar in acte acolo au fost inregistrate vaci sau porci”, a povestit Iurie Maxim, unul dintre membrii echipei care a realizat proiectul.

Aceste localitati, ce uneori delimiteaza un teren viran, sterp, exista in datele publice administrate de multe din institutiile Romaniei, insa ele ar trebui radiate din evidente.

hartaaa_70609400

Localitatea Eteni din Comuna Odoreu, judetul Satu Mare nu avea, conform recesământului din 2011, niciun locuitor la data rencensamantului. Localitatea a fost identificata pe Planurile Directoare de Tragere (1916-1959), dar pe ortofotoplanuri perimetrul delimiteaza un teren viran, fara constructii, pe pozitia vechii vetre a satului. Localitatea a fost distrusa de raul Somes, pe 14 mai 1970, dupa ce raul a inundat satele Eteni si Cucu. Ruinele gospordariilor din localitate au fost rase cu ajutorul buldozerelor, in timpul regimului comunist. In conformitate cu informatiile statistice din anul 2013 ale Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si Pentru Siguranta Alimentelor localitatea figureaza cu 104 caprine.

Localitatea Bastea din Comuna Lapugiu de Jos, judetul Hunedoara, conform Recensamantul din anul 2011, nu avea nici un locuitor la data rencensamantului. Perimetrul localitatii delimiteaza doar trei constructii, posibil o singura gospodarie, intr-o zona izolata si fara drum de acces in zona.

Intr-un ziar local din anul 2008 localitatea figureaza pe lista satelor complet depopulate; localitatea si-a restrans foarte mult vatra satului, practic disparand din teren, ramanand doar cele trei constructii in picioare. In conformitate cu informatiile statistice din anul 2013 ale Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si Pentru Siguranta Alimentelor in localitate a fost crotaliata o singura ovina.

blank