Actualitate, Politic, Stiri

Liviu Dragnea, trimis în judecată în dosarul „Referendumul”

Victor Ponta susţine că este vorba de un „dosar politic”

Mitingul USL din pavilionul central al Romexpo, in Bucuresti

Vicepremierul Liviu Dragnea a fost trimis în judecată în dosarul privind referendumul din 2012, fiind acuzat că, în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa pentru a obţine o prezenţă de minimum 60 la sută la vot, care să garanteze validarea scrutinului.

Dosarul a fost adus luni la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, urmând să fie înregistrat la instanţă şi să se stabilească un prim termen de judecată, după repartizarea aleatorie la un complet de la Secţia penală.

Dosarul privind referendumul a fost instrumentat de procurorul Lucian Papici, acesta fiind retras, din 2 octombrie, din funcţia de şef al Secţiei I din DNA. Încetarea delegării lui Papici ca şef al Secţiei de combatere a corupţiei din DNA a fost dispusă de procurorul general, după ce tot Tiberiu Niţu, în 23 septembrie, dispusese delegarea acestuia pe aceeaşi funcţie.

Premierul Victor Ponta a comentat, luni, trimiterea în judecată a vicepremierului Liviu Dragnea în dosarul privind referendumul din 2012, el declarându-se convins că „judecătorii vor infirma aceste acuzaţii sută la sută politice”.

Ponta a susţinut că în cazul dosarului lui Liviu Dragnea este vorba „doar despre acuzaţiile unui procuror”, iar după ce judecătorii vor vedea despre ce este vorba, „va rămâne doar încă un dosar politic, ca altele în ultimii o sută de ani”.El a spus că modul în care a decurs ancheta seamănă cu „procesele staliniste”, Ponta reclamând faptul că a fost refuzată audierea sa, deşi el a cerut să fie audiat.

„Ori suntem toţi vinovaţi care am votat la referendum, ori nu suntem nici unul. De ce l-am desemnat pe Dragnea, de ce nu l-am desemnat pe altul să plătească?”, a mai spus Ponta.

Trimiterea în judecată a lui Dragnea apare în contextul în care procurorul care a finalizat dosarul, Lucian Papici, a fost schimbat din funcţie de şef al secţiei anti-corupţie din DNA de către procurorul general al României, Tiberiu Niţu, acelaşi care îl reconfirmase în funcţie, cu o săptămână înainte. Decizia a declanşat scandalul între DNA şi Parchetul General, dar şi probleme în USL, după ce premierul Victor Ponta l-a acuzat pe Papici că este „procuror băsist”.

„Prin rezoluţia de începere a urmăririi penale s-a reţinut că înv. Nicolae-Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, în care a implicat mai multe persoane asupra cărora avea influenţă în virtutea funcţiei pe care o deţinea, având ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot. Elementele esenţiale ale acestui mecanism erau: un sistem informatic complex, constând dintr-o componentă ce permitea schimburile de mesaje tip SMS în timp real între mii de utilizatori şi o componentă constând într-o aplicaţie internet ce permitea unui număr restrâns de persoane să obţină în timp real informaţii, precum şi să introducă manual astfel de date. Scopurile esenţiale ale sistemului informatic erau comunicarea în fiecare oră a prezenţei la vot a cetăţenilor, ceea ce permitea identificarea secţiilor de vot cu o prezenţă slabă la urne; transmiterea de mesaje coordonatorilor şi/sau membrilor secţiilor de votare, în vederea luării de măsuri pentru creşterea artificială a numărului de votanţi; obţinerea de informaţii precise, în timpul procesului de votare, despre modul cum s-a votat în fiecare secţie. o reţea alcătuită din coordonatorii judeţeni şi locali ai PSD şi persoane care comunicau în sistemul informatic descris anterior informaţii despre prezenţa la urne şi modul cum s-a votat şi recepţionau mesaje de la coordonatorul campaniei electorale”, susţin procurorii.

În 6 septembrie 2012, vicepremierul Liviu Dragnea a fost pus sub acuzare în dosarul privind referendumul de demitere a şefului statului, fiind acuzat că, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa în scopul obţinerii unei prezenţe de minimum 60% la votul de la referendum, care să garanteze validarea acestuia, potrivit DNA.

 

 

blank