Masca, obligatorie în apropierea școlilor din județul Dâmbovița Purtarea măştii de protecţie în preajma şcolilor din localităţile Titu, Crevedia, Glodeni,
Featured, Life

Linie telefonică pentru cei care au anxietate la mască

“Nu pot să respir bine cu mască”, “nu intră bine aerul pe nas!”, “toți oamenii care poartă mască sunt un pericol pentru mine!”. Acestea se numesc simptome și aparțin anxietății.

Spitalul de psihiatrie Alexandru Obregia are un help line deschis zilnic, care se adresează tocmai acestor simptome.

Psihiatrii se așteaptă ca după 15 mai numărul de pacienți care suferă de anxietate să crească vizibil.

Eduard Motoescu, medic primar psihiatru: “Noi suntem în acest moment puși în situația de a ne adapta la o altă normalitate, cea cu măști, pe care nu o cunoscusem acum 2-3 luni. Oamenii par oarecum vidați de trăsăturile lor și asta îi sperie și mai mult. Bineînțeles că atunci cînd vedem vecini cu măști îi recunoaștem, dar arată ciudat. Această ciudățenie alimenteză rezervorul anxios!”

În privința măștii, mai există un simptom care, cel mai probabil, va apărea în lungile luni în care vom fi însoțiți de acest accesoriu peste tot:

Reporter: Am mai văzut: nu pot să port masca că simt că mă sufoc. Asta e tot anxietate?
Eduard Motoescu: Da, este o anxietate, care se alimentează din altă anxietate și acest cerc vicios poate fi înterupt din discuția cu un specialist.

Din 15 mai, o parte dintre noi își vor mai găsi un motiv să își alimenteze anxietatea. Potrivit manualelor de psihiatrie, stresul apare cînd suntem obligați să ne adaptam la o situație nouă.

Eduard Motoescu, medic prima psihiatru: “Se așteaptă relaxarea după 15 mai, dar pe unii tocmai această relaxare îi sperie. Ei se simt mai în siguranță într-o situație în care izolarea era mai favorabilă.”

Un alt semn al anxietății, dar și al depresiei este insomnia. Insomnie înseamnă și că nu puteți să dormiți, și că vă treziți obosiți.

Bogdana Bursuc, psiholog: “Când se accentează lucrurile astea și devin ca o constantă, ca o normalitate cumva, este un semnal de alarmă. Ea poate face parte din tabloul depresiei.”

Spitalul clinic de psihiatrie Alexandru Obregia are un număr gratuit la care puteți suna pentru probleme legate de anxietate, depresie ori comunicare dificilă cu propriul copil. La 031.9103 puteți fi consiliați zilnic, între orele 10 și 19. Specialiștii se așteaptă la o explozie a numărului de persoane care suferă de anxietate la mască.

 

blank