Actualitate, Featured

Lideri PDL și oameni de la Cotroceni au pus umărul în jefuirea Loteriei Române

Procurorii anticorupție au ajuns la concluzia că jaful de la Loteria Română a avut un spate politic. Conform procurorilor, membrii ai partidului la putere, dar și din zona Administrației Prezidențiale au intervenit direct pentru a impune anumiți furnizori Companiei Naționale Loteria Română. Este vorba de fostul lider PDL, Ioan Oltean și de fostul consilier prezidențial, Răzvan Murgeanu.

Procurorii DNA s-au sesizat în urma unui control al Curții de Conturi la Loteria Română unde au găsit un jaf total. Ca urmare la data de 15.07.2011 la Direcția Națională Anticorupție a fost înregistrat dosarul penal nr.264/P/2011. Cum proporțiile jafului sunt enorme, cei de la DNA au disjuns cauzele, una dintre ele fiind cea privind înnoirea parcului auto.

Este vorba de contractul nr. 179/17.05.2010 încheiat cu SC Rădăcini Motors SRL. Povestea acestei achiziții este una tipică pentru jaful sistematic la care au fost supuse toate societățile naționale sau cu capital majoritar de stat:

La începutul anului 2009, suspectul Virgil Nicolae Sorescu, administratorul SC Rădăcini Motors SRL l-a contactat pe martorul Răzvan Murgeanu (la acea dată secretar de stat la Ministerul Dezvoltării și membru al CNC al PDL), și, în contextul discuției pe care a avut-o cu acesta, l-a rugat să-l sprijine în vederea obținerii unor contracte la Loteria Română, având ca obiect livrarea de autovehicule. Martorul Murgeanu Gheorghe Răzvan a fost de acord cu cererea suspectului, însă i-a cerut răgaz pentru a găsi o soluție, relatează procurorii DNA.

La câteva săptămâni de la această întâlnire, Răzvan Mugeanu a luat legătura cu Ioan Oltean, vicepreşedinte al PDL și vicepreședinte al Biroului permanent al Camerei Deputaţilor, și l-a rugat să-l sprijine pe patronul de la Rădăcini în obținerea unor contracte de livrări autovehicule către Loterie, solicitare cu care acesta a fost de acord.

După ce a avut această discuție, Răzvan Murgeanu a luat legătura cu suspectul Virgil Nicolae Sorescu căruia i-a comunicat că, în vederea obținerii unor contracte la Compania Națională Loteria Română, a discutat cu șeful său pe linie de partid care îl așteptă, în ziua următoare, la sediul Camerei Deputaților. În baza acestei discuții, patronul Rădăcini a mers la Camera Deputaților unde s-a întâlnit cu Ioan Oltean.

Se pare că graba a fost destul de mare de vreme ce în aceeași zi cei doi s-au înființat la Loteria Română și l-au convocat în ședință pe Gheorghe Benea, președintele Loteriei căruia Oltean i-a precizat din start că va trebui să schimbe tot parcul auto al firmei luând mașinile de la Rădăcini SRL.

Șeful LT s-a executat imediat și l-a pus pe Virgil Nicolae Sorescu în legătură cu Ovidiu Rîpanu, șeful de la Achiziții din Loteria Română. Totul s-a derulat foarte repede de vreme ce șeful de la Achiziții s-a prezentat imediat și s-a și pus la muncă alături de dealer-ul auto.

”În acest context, suspectul Virgil Nicolae Sorescu a dat detalii cu privire la mărcile de autovehicule pe care le comercializează respectiv Opel, Chevrolet, Suzuki, Mazda, Cadillac și spre finalul discuției, suspectul RÎPANU OVIDIU i-a cerut să-i trimită o ofertă generală, pe care de altfel a primit-o după câteva zile.”, susțin procurorii DNA.

La o lună de la data întâlnirii la care s-a făcut referire mai sus, șeful de la Achiziții a mers la sediul S.C. RĂDĂCINI MOTORS, din Calea Buzești, nr. 14-18, loc în care s-a întâlnit cu patronul de la Rădăcini. Cu această ocazie, Virgil Nicolae Sorescu i-a spus că, în perioada următoare, compania urmează să facă câteva achiziții de autovehicule de valori mici, însă i-a mai precizat că la nivelul conducerii companiei s-a luat hotărârea de a se schimba parcul auto, sens în care, în viitor, Compania Națională Loteria Română va face o achiziție importantă, de peste 100 de autovehicule.

”În vara anului 2009, suspectul RÎPANU OVIDIU s-a deplasat din nou la sediul SC. RĂDĂCINI MOTORS SRL și a avut o discuție cu suspectul SORESCU NICOLAE VIRGIL.

De această dată, sus – numitul i-a precizat suspectului SORESCU NICOLAE VIRGIL că achiziția de valoare mai mică avea ca obiect autovehicule care urmau a fi acordate cu titlul de câștig în cadrul jocurilor organizate de COMPANIA NAȚIONALĂ „LOTERIA ROMÂNĂ”, iar achiziția de valoare mai mare viza schimbarea parcului auto al COMPANIEI NAȚIONALE „LOTERIA ROMÂNĂ” – și urma să aibă loc la începutul anului 2010. Suspectul RÎPANU OVIDIU a mai precizat că de achiziția ce viza schimbarea parcului auto se va ocupa personal, însă trebuia aprobată de Consiliul de Administrație al COMPANIEI NAȚIONALE „LOTERIA ROMÂNĂ”. Susținerea susp. Rîpanu Ovidiu, potrivit căreia era nevoie de o decizie a Consiliului de Administrație, este una corectă, întrucât o investiție de o asemenea valoare nu putea fi realizată decât cu acordul Consiliului de Administrație și Adunării Generale a Acționarilor CNLR. Mai mult, susp. Rîpanu Ovidiu avea acordul susp. Benea Gheorghe – președintele Consiliului de Administrație – care de altfel, așa cum am arătat, a stabilit să-i atribuie contracte susp. Sorescu Nicolae Virgil. În această perioadă, trebuia găsită o formulă prin care CNLR să cumpere autovehicule de la susp. Sorescu Nicolae – respectiv SC Rădăcini Motors SRL.”, au mai documentat procurorii.

Soluția găsită? O notă pentru a justifica schimbarea parcului auto pentru că potrivit unei afirmații a șefului de la achiziții ”Loteria stă pe un munte de bani și trebuie cheltuiți.”

”Ca urmare a sarcinilor primite de la suspecții Rîpanu Ovidiu și Lăzăreanu Remus Leonard, susp. Gheorghiu Dan a întocmit Nota de fundamentare privind înlocuirea parcului auto al CNRL înregistrată sub nr. 15178/14.12.2009 la Departamentul Logistică Administrativ – Serviciul Administrativ Transport. Documentul arătat anterior a fost semnat de suspectul Lăzăreanu Remus – directorul executiv, susp. Rîpanu Ovidiu – șef Serviciu Achiziții Publice, susp. Gheorghiu Dan care a și întocmit-o, respectiv de martorul Ivan Victor, șef Serviciu Administrativ Transport.

În fapt, în conținutul notei de fundamentare susp. Gheorghiu Dan a preluat indicațiile primite de la susp. Rîpanu Ovidiu și Lăzăreanu Remus încercând să argumenteze în principal schimbarea parcului auto din cauza cheltuielilor mari cu reparațiile și cu inspecțiile tehnice – ” întrucât majoritatea autovehiculelor din dotarea CNLR, sunt în stare avansată de uzură, în anul 2010 putem utiliza acest parc, doar cu cheltuieli foarte mari pentru întreținerea și reparațiile acestora” – a menționat susp. Gheorghiu Dan.

În notă s-a propus retragerea din circulație a celor 200 autovehicule și înlocuirea parcului auto prin achiziționarea a 200 de autovehicule noi datorită cheltuielilor de reparații și întreținere aferente parcului auto.

În cuprinsul notei de fundamentare suspectul Gheorghiu Dan a menționat că în primele luni ale anului 2009 pe total companie s-a cheltuit o sumă foarte mare, respectiv 400.000 lei pentru întreținerea și repararea autovehiculelor – ”datorită uzurii intense a parcului auto pe primele nouă luni ale anului 2009 pe total companie s-a cheltuit o sumă foarte mare și anume 400.000 lei pentru întreținere și reparații” – a mai arătat susp. Gheorghiu Dan.

De asemenea, suspectul face referire la faptul că centrele de profit din teritoriu au efectuat reparații în service-uri autorizate, costurile crescând din cauza manoperei foarte mari.

Cu alte cuvinte, în suma de 400.000 lei ce reprezenta cheltuielile cu întreținerea și reparațiile auto sunt cuprinse și cheltuielile transmise de centrele de profit din țară.”, se mai spune în documentul analizat de judecători.

Ce e clar până la urmă e aceea că achiziția s-a făcut și nu gratis. Cei implicați au solicitat și primit șpăgi imense – VEZI AICI. De notat că politicienii implicați în afacere nu fac parte din acest dosar, semn că ar putea fi pe țeavă unul nou-nouț (dacă nu cumva chiar ei sunt denunțători).

blank