Actualitate

Libertatea a murit vineri, 11 martie! Autoritățile române au reînființat Securitatea.

Șocul anului 2016: Pentru autoritățile române, adică pentru membrii CSAT, Președintle Iohannis, Premierul Dacian Cioloși și Ministrul Justiţiei, Raluca Prună este în regulă prevederea din noua Ordonanță de Urgență, legată de interceptări, ca SRI să facă acte de cercetare penală specială în cazuri de securitate naţională şi terorism. Acesta este pasul esențial făcut înapoi față de momentul zero – cel al desființării Securității, când s-a înființat Serviciul Român de Informații. Exact aceasta era prevederea legală care ar fi trebuit să ne țină pe toți la distanță de abuzurile serviciului principal de informații al țării: imposibilitatea ca acesta să-și lungească atribuțiile spre efectuarea de cercetări penale. Culegerea de informații și transmiterea respectivelor către organele statului abilitate în exploatarea acestora, aceasta este munca de informare a SRI, singura pentru care atribuții, prin lege, să o efectueze.

Și până în prezent, SRI realiza interceptări pe așa zisul motiv al securității naționale. De acum înainte puterile sale cresc pe un domeniu nedefinit explicit având și drept de cercetare penală.

Înainte de 1989, în numele ordinii constituționale, Securitatea realiza acte de cercetare penală tot pe securitate națională, care de fapt acopereau răzbunări politice sau de alte natură.

Ministrul Justiţiei a precizat că OUG modifică Legea nr.14/1992 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului Roman de Informaţii (SRI) astfel încât pentru relaţia cu furnizorii de comunicaţii electronice destinate publicului, Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor are rolul de a obţine, prelucra şi stoca informatii în privinţa securităţii naţionale.

”Acest lucru este legat de mandatele de siguranţă naţională care privesc exclusiv infracţiunile grave şi foarte grave din Titlul 10 din Codul penal la care se adaugă şi terorismul şi ţinând seama de o agendă europeană care ne face să fim mai vigilenţi decât acum cinci ani să asigurăm continuitate în ceea ce se face în aceste mandate de siguranţă naţională. Şi în acest sens, într-un mod limitat şi limitativ prevăzut de lege este adevărat că SRI poate să facă acte de cercetare penală fiind în acest sens un organ de cercetare penală specială în limitele definite de actualul Cod de procedură penală. Aici nu am inovat, numai am clarificat şi am făcut-o ca să nu punem în pericol mandatele de siguranţă naţională şi până la urmă, siguranţa cetăţeanului. România este o zi mai sigură decât altele”, a explicat Prună.

blank