Președintele CSM a anuntat ca proiectul de modificare a OUG 7 a ajuns la CSM, urmând sa fie transmis instantelor si parchetelor din tara, iar saptamana urmatoare sa se ia o decizie in plen privind avizul care va fi emis.

„Se propune abrogarea art 57 care interzicea delegarea in functii de varf la nivelul parchetelor, se elimina ca posibilitatea de excludere din magistratura in cazul neindeplinirii conditiei bunei reputatii, se revine la forma anterioara privind drepturile salariale ale specialistilor IT, se abroga un text privind delegarea in functii de conducere la nivelul parchetelor. Acest proiect de OUG a fost transmis instantelor si parchetelor, urmeaza sa primim punctele lor de vedere iar saptamana viitoare sa da, in plen, un aviz pozitiv sau negativ”, a declarat Lia Savonea.

Președintele CSM sustine ca la întâlnirea cu premierul Viorica Dancila a solicitat abrogarea OUG 7. Lia Savonea a explicat ca demersurile de modificare a legii au fost initiate de CSM la sfarsitul anului, insa vizau admiterea in magistratura si concursurile de promovare in functii de executie si la ICCJ. Guvernul a trimis OUG pentru avizare in februarie, pe 19, insa magistratii Consiliului nu au putut da un aviz din cauza timpului scurt, in aceeasi zi fiind adoptata ordonanta.

Citeste si...  AFJR cere demisia lui Lia Savonea şi a celor care îl atăca pe Iohannis

„OUG a fost adoptata in aceeasi zi si a cuprins si alte modificari decat cele solicitate de CSM, modificari care au generat ingrijorari in rand magistratilor. (..) Pe 25 februarie, in plen, cu majoritate categorica s-a hotarat sa fie solicitata abrogarea dispozitiilor din OUG nepropuse de CSM , fata de invitatia formulata de premier s-a decis ca eu, ca presedinte, sa particip . In aceeasi zi am particiat la guvern si am sustinut pozitia CSM in limitele mandatului oferit. Am cerut sa fie abrogata oug in ce priveste texte care nu proveneau CSM. La intalnire am insistat asupra nevoii acordarii unui termen rezonabil care sa tina seama ca actul trebuie studiat si acordarea posibilitatii de a emite un eviz. Reprezentantii guvernului si-au manifestat disponibilitate de a respetca pe viitor astfel de cerinte. Am primit asigurari ca vor fi abrogate”, a mai spus Savonea.

Intrebata daca proiectul de modificare indeplineste cerintele magistratilor, presedintele CSM a spus: „Aduce niste clarificări substanțiale exact pe zonele care au generat o stare de îngrijorare. Intotdeauna este loc de mai bine”.