Economic, Featured

Leul, sub minim istoric din noiembrie, la final de 2019

Leul s-a apreciat ușor luni în raport cu moneda unică europeană, un euro fiind cotat de către Banca Națională a României la 4,7785 lei, cu ajutorul unei intervenții în piața valutară. Precedentul minim istoric pentru un euro, apărat de BNR, a fost anunțat în 21 noiembrie, de 4,7808 lei.

Vineri, 27 decembrie, leul s-a depreciat la 4,7799 unități/euro, a doua cea mai redusă valoare din istorie, după săptămâni de tranzacționare în preajma minimului istoric.

Încă de la primele ore ale zilei de luni, cursul euro/leu a fost împins de traderii din piața valutară internațională la pragul psihologic de 4,8 lei, de unde doar intervenția Bancii Naționale de luni dimineață a readus cursul la un nivel ușor superior pragului de 4,78 lei pentru euro, unde a rămas până cu puțin timp înainte de cotare, când a revenit sub 4,78 lei.

După intervenția băncii naționale din finalul lunii noiembrie, când cursul euro-leu a fost readus tot de la 4,8 lei, cursul s-a stabilizat în prima jumătate a lunii decembrie însă ulterior a fost consemnată o revenire a volatilității cu o tendință de pierdere pentru leu.

În luna noiembrie, leul și-a accentuat tendința de depreciere demarată în septembrie în raport cu moneda unică europeană, atingând noi minime istorice atât pe interbancar cât și pe piața valutară unde joacă și bancheri de investiții cu activități internaționale.

În același timp, ROBOR la 3 luni a scăzut luni la 3,18% de la 3,20% vineri, în timp ce ROBOR la 6 luni a coborât la 3,24% de la 3,26%. ROBOR este indicatorul monetar în funcție de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele în lei, precum și dobânzile la creditele ipotecare.

 

blank