Economic, Stiri

Leul stabileşte un nou record!

Euro cade la vale, ajungând la 4,3918 lei

 curs

Leul s-a apreciaz astăzi în raport cu euro şi a stabilit azi un nou record. BNR a anunţat un curs de 4,3918 lei/euro pentru vineri, 6 iunie. Dolarul este cotat azi de BNR la valoarea de 3,2294 lei.

Şi joi cursul valutar a coborât sub pragul psihologic de 4,40 lei/euro. BNR a anunţat un curs de 4,3964 lei/euro pentru miercuri, 4 iunie. Dolarul este cotat azi de BNR la valoarea de 3,2290 lei.

Banca Centrală Europeană urma să facă, joi, primul pas spre relaxarea politicii monetare în regiune, prin introducerea dobânzii negative la depozite, decizie istorică ce ar putea influenţa toate valutele din regiune şi majoritatea claselor de active, afirmă analiştii companiei de brokeraj Admiral Markets.

‘Este cert. BCE nu are o altă alternativă după tentativele eşuate de a evita recesiunea şi deflaţia în regiune. Mai mult, contrar aşteptărilor şi explicaţiilor oficiale, măsurile de stimulare a economiei vor genera mai multe efecte negative decât pozitive’, susţin analiştii Admiral Markets, citaţi de Agerpres.

Aceştia avertizează că măsurile neconvenţionale de politică monetară ar putea avea aceleaşi efecte, precum în SUA, Marea Britanie sau Japonia, subliniind că ‘stimularea economiei, prezentată oficial ca o necesitate, a avut efecte pozitive pentru 1% din populaţie, elita financiară, bancherii şi marii speculatori din pieţele financiare, iar restul de 99% au avut de suferit din cauza devalorizării masive a banilor de hârtie’.

‘Explicaţia este simplă şi uşor de înţeles: cantităţile masive şi nelimitate de bani oferiţi gratuit de Banca Centrală nu vor fi împrumutate cetăţeanului de rând sau micuţei companii din România, Grecia sau Portugalia, ci vor fi utilizaţi în scop speculativ prin intermediul băncilor de investiţii. Scenariul poate fi identic cu cel din Japonia şi SUA, unde valutele locale au înregistrat deprecieri masive, în timp ce bursele de acţiuni au crescut spectaculos’, relevă analiştii de la Admiral Market.

Banca Centrală a Elveţiei, la rândul ei, va fi obligată să intervină agresiv pentru a preveni aprecierea francului faţă de euro, în timp ce valutele emergente din Estul Europei vor deveni mai atractive pentru speculatori, datorită randamentului superior şi a investiţiilor speculative în pieţele locale, atrag atenţia specialiştii.

 

blank