Actualitate, Stiri, Ultima Ora

Legea privind prelevarea de probe biologice de la şoferii beţi sau drogaţi, NECONSTITUŢIONALĂ

Judecătorii Curţii Constituţionale au declarat neconstituţională sintagma ”la momentul prelevarii mostrelor biologice” din legea privind prelevarea de probe biologice de la şoferii care conduc în stare de ebrietate sau drogaţi. Decizia a fost luata de magistratii de la CCR, pentru ca probele de sange ar trebui recoltate imediat, in momentul prinderii soferului, pentru a fi relevante.

blank

Curtea Constituţională a Românei susţine că între momentul producerii accidentului şi momentul prelevării probelor biologice poate trece şi o oră, timp în care nivelul alcoolemiei sau al substanţelor din sânge poate scădea. Astfel, şoferul să nu mai poată răspunde penal pentru fapta sa.

„Cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca sintagma „la momentul prelevarii mostrele biologice” din cuprinsul dispozitiilor art.336 alin.(1) din Codul penal este neconstitutionala”, se arata in decizia Curtii Constitutionale.

Conform art. 336 alin 1 din noul Cod Penal, „conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă”.

conducatorilor auto li se iau probe biologice, fie cand ajung la Institutul de Medicina Legala, fie cand soseste o ambulanta in locul unde a fost tras pe dreapta de oamenii legii.

Inainte de intrarea in vigoarea a noii legi, alcoolemia era stabilita in baza unui algoritm, calculandu-se astfel o medie. Dupa decizia luata de Curtea Constitutionala a Romaniei, articolul de lege trebuie modificat.

Autoritatile ori vor reveni la vechea metoda de calcul, ori vor stabili noi norme pentru prelevarea probelor biologice de la soferi.

Decizia CCR a intrat în vigoare la 27 ianuarie 2015.

blank