Propunerea legislativă, semnată de 22 de parlamentari, prin care se interzice total fumatul în spatiile publice a fost adoptată, miercuri, de plenul Senatului, cu 86 de voturi „pentru”, 8 abțineri și 30 de voturi împotrivă, legea urmând să ajungă la Camera Deputaților, în calitate de for decizional.

fmt_49446100

Senatoarea PC, Cristiana Anghel, care s-a opus acestei legi, a ținut să le transmită un mesaj colegilor săi, care au votat pentru interzicerea fumatului în spațiile publice:
„Am și eu o întrebare, pentru dragii mei colegi care au votat mizeria asta de lege, pentru că nu poate să fie altceva. Ce se vor face dacă eu aduc o inițiativă legislativă, prin care interzic comercializarea băuturii? Nu consumul, comercializarea? Ce se fac dragii mei colegi dacă eu, din cauza țigării, fac stare de sevraj și de fiecare dată când e vot în plen, ora aia de vot final, și trebuie să mă duc să fumez?” a spus Anghel.

„Nu ar fi o idee rea”, i-a răspuns președintele de ședință, Cristian Dumitrescu (PSD), în aplauzele sălii.

Propunerea legislativă pentru interzicerea fumatului în spațiile publice a mai fost pe ordinea de zi a plenului Senatului, pe 18 februarie, când, la propunerea senatorului Dumitru Pelican, liderul grupului senatorilor liberal-conservatori, actul normativ a fost retrimis la Comisia pentru sănătate, pentru a fi modificat, în sensul reglementării posibilității ca în instituțiile publice să poată fi amenajate, totuși, niște spații speciale pentru fumat.

„Dacă stai zece ore, în această instituție, sunt zile când am stat și 12, sunt zile în care am stat foarte puțin, unde să fumez? Chiar nu pot să am un loc amenajat într-o instituție publică, să fumez o țigară, pentru că (…), atunci când devii dependent de tutun, e tot un fel de drog. Nu poți să omori un om cu această lege. Lasă-i un locșor, acolo, de fumat!” argumenta conservatorul, care este fumător.

Retrimisă la Comisia de sănătate, senatorii au decis, pe 10 martie, să păstreze proiectul fără amendamente, în sensul interzicerii totale a fumatului, în spațiile publice.

Citeste si...
Percheziţii la firmele afaceristului Georgică Cornu.