Lazar a transmis, înaintea ședinței CSM de luni, o scrisoare către membrii plenului în care le solicită să respingă sesizarea Inspecției Judiciare, potrivit luju.ro. CSM a decis că există indicii privind încălcarea codului deontologic când a folosit fraza „inculpați de rang înalt”.

Lazar le-a scris membrilor CSM :

„Este evident eronată interpretarea că i-aș fi numit inculpați pe membrii comisiilor parlamentare. La o lectură atentă și integrală a interviului, se observă că aceștia nu au nimic în comun cu mediul judiciar și inculpații cercetați de DNA, care au cerut chemarea procurorilor în fața comisiilor. De altfel, este vizibil că interviul nu urmărește ofensarea membrilor altor instituții. Față de cele expuse, nu există niciun fel de indicii privind încălcarea normelor de conduită ale judecătorilor și procurorilor. Interviul dat în contextul dezbtaerilor privind modificarea Legilor Justiției reprezintă o pledoarie a subsemnatuli în calitate de procuror general, membru de drept al CSM (garantul independenței justiției), pentru apărarea statutului de magistrat al procurorului și protejarea independenței acestuia de presiuni și hărțuieli (menționate și în documemtele internaționale). Sesizarea Inspecției Judiciare nu este întemeiată, astfel că solicit respingerea acesteia și menținerea hotărârii nr. 13044/2.08.2018, a CSM, Secția pentru procurori, care a reținut că nu există indicii privind încălcarea dispozițiilor articolului 17 din codul deontologic”, se arată în scrisoarea transmisă de procurorul general, informează Mediafax.

Citeste si...
CSM cere MJ răspunsul pe care l-a transmis cererii din 2012 a Comisiei Europene

Plenul CSM a admis, luni, contestația Inspecției Judiciare față de decizia Secției pentru procurori care a decis că Augustin Lazăr nu a încălcat codul deontologic al magistraților când a folosit formularea „inculpați de rang înalt”. Augustin Lazăr a precizat ulterior, pentru MEDIAFAX, că apreciază hotărârea plenului ca fiind nelegală și că așteaptă motivarea pentru a o ataca în instanță.