Politic, Stiri

Laszlo Borbely încă visează ca limba maghiară să aibă „mai multe drepturi lingvistice” în România

Dorinţa lui a ajuns şi la secretarul de stat american

  Laszlo (4)

Vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat la Târgu Mureş, că în cadrul discuţiilor purtate cu Hoyt Yee, adjunct al Victoriei Nuland, asistentul secretarului de stat american pentru Europa si Eurasia, a susţinut că dacă România şi Ungaria au fost solidare faţă de revotarea legii limbilor regionale din Ucraina, poate exista şi o solidaritate internă pentru a se discuta această problemă şi în România.

„Am spus ieri (marţi – n.r.), când a fost Hoyt Yee, la Bucureşti, că şi comunitatea maghiară din ’90 a ales o cale a dialogului. Noi am fost prezenţi în Parlament, în autorităţile locale şi totdeauna am încercat pe calea dialogului să facem paşi pe calea drepturilor minorităţilor şi acest lucru îl vom face în continuare. Am spus şi ieri, la această întâlnire, dacă putem fi solidari faţă de comunităţile române şi maghiare din Ucraina, haideţi să discutăm şi să nu refuzăm, de exemplu în Constituţie, când am făcut această propunere, ca în zonele unde sunt comunităţi importante (limba acestora – n.r.) să fie recunoscută ca limbă regională”, a afirmat Laszlo Borbely.

Vicepreşedintele politic al UDMR a spus că limbile minorităţilor pot fi numite fie limbi regionale, fie să figureze ca „mai multe drepturi lingvistice”.

El a afirmat că, până în prezent, România nu a trimis raportul pe care trebuia să îl trimită în octombrie 2013 privind aplicarea Cartei Limbilor Regionale şi Minoritare, în timp ce UDMR a lucrat la un raport paralel în acest sens. „Noi avem un raport-umbrelă, un fel de shadow raport, care spune foarte clar că e loc de mai bine faţă de angajamentele României din 2007-2008 pe care şi le-a semnat România în mai multe domenii. Şi atunci evident discutăm şi în coaliţie, în ministerele interesate, dar iată că nu trebuie să ne speriem de aceste lucruri care să le discutăm”, a precizat politicianul maghiar.

blank