NASA şi SpaceX au amânat lansarea în misiune a capsulei Crew-Dragon, miercuri, din cauza vremii nefavorabile. Decizia de amânare a fost luată cu doar 17 minute înainte de ora lansării.

Meteorologii anunţaseră că există un risc de 60% de vreme nefavorabilă la ora lansării.

NASA a iniţiat procedurile pentru evacuarea celor doi astronauţi din cabină şi pentru golirea rezervoarelor rachetei Falcon 9 de combustibil.

La începutul acestui an a avut loc un test de lansare, care a decurs foarte bine. Următoarea tentativă de lansare a navei lui Elon Musk va avea loc sâmbătă, 30 mai.

Călătoria capsulei Crew-Dragon către Staţia Spaţială Internaţională urma să înceapă în jurul orei 19:30 – ora României, iar scopul misiunii DEMO-2 era să demonstreze că SpaceX are capacitatea reală de a transfera astronauţi către staţia spaţială şi înapoi în maximă siguranţă, informează Mediafax.

DEMO-2 este ultima mare etapă pe care SpaceX trebuie să o bifeze pentru a putea trimite turişti în spaţiu.

La bordul navei s-au aflat, astăzi, astronauţii Bob Behnken şi Doug Hurley. Behnken are 48 de ani, iar Hurley are 53 de ani. Amândoi sunt astronauţi experimentaţi ai NASA şi au fost implicaţi încă de la început în testarea capsulei Crew Dragon.

Doug Hurley a fost pilot de luptă în US Marine Corps şi a participat la ultimul zbor al navetei spaţiale Atlantis în 2011, înainte de a fi întrerupt. Hurley este responsabil de lansarea, aterizarea şi recuperarea vehiculului spaţial.

Bob Behnken a fost un inginer de testare a zborurilor cu US Air Force înainte de a se alătura NASA şi a petrecut peste 29 de zile în spaţiu. El îndeplinește funcţia de comandant al operaţiunilor şi îşi va asuma responsabilitatea pentru andocarea şi deblocarea capsulei Dragon.

Ei sunt primii astronauţi din ultimul deceniu care pleacă în spaţiu, decolând de pe pămând american. Cei doi poartă costume spaţiale proiectate de SpaceX cu ajutorul designerului de costume hollywoodian Jose Fernandez.

Citeste si...  NASA va plăti 6,8 miliarde de dolari pentru construcţia unor noi navete spaţiale

Este prima dată când o companie privată încercă să trimită astronauţi în spaţiu. Nava lor este construită de compania miliardarului Elon Musk, SpaceX.

Behnken şi Hurley vor testa sistemul de control al mediului, afişajele şi controalele, precum şi propulsoarele de manevră ale capsulei Crew-Dragon.

Misiunea Demo-2 ar urma să dureze între o lună și patru luni, dar NASA a precizat că durata acestei misiuni va fi stabilită în momentul în care următorul echipaj comercial va putea călători în staţia spaţială.

Nava ar trebui să aterizeze în largul coastei Floridei, folosind patru paraşute, pentru a-şi încetini coborârea spre Oceanul Atlantic. Ea va fi recuperată de Go Navigator, Nava de recuperare a SpaceX, care va aştepta în apropiere pentru a prelua echipajul și pentru a-i transporta către Cape Canaveral.

Din 2010, SUA au renunţat la navetele spaţiale care au purtat astronauţii pe orbită, timp de trei decenii, cu scopul de a se concentra pe misiunile pentru Lună şi Marte.

NASA a cerut companiilor private, cum ar fi Space X şi Boeing, să proiecteze tehnologiile care să le permită oamenilor să călătorească în spaţiu, precizează sursa citată.

Donald Trump îl compară pe Elon Musk cu Thomas Edison: „Este unul din marile genii ale lumii”
Elon Musk este unul dintre „marile genii ale lumii”, a declarat la Davos, la începutul acestui an, președintele american Donald Trump, care l-a comparat pe antreprenor cu Thomas Edison, relatează CNBC.

Președintele Donald Trump a accentuat, într-un interviu pentru CNBC, că Musk este „unul dintre marile noastre genii și trebuie să ne protejăm geniile”.

„Trebuie să-l protejăm pe Thomas Edison și trebuie să îi protejăm pe toți acești oameni care au inventat becul și roata și toate acele lucruri. (Musk-n.r.) Este unul dintre oamenii noștri foarte deștepți și vrem să îi prețuim pe acești oameni”, a spus președintele american.