Timp de 30 de ani administrator al palatelor lui Ceausescu, Suzana Andreias a fost unul dintre cei mai apropiati observatori ai vietii de la curtea cuplului dictatorial.

1418145967efcd2f19

Ea dezvăluie tabieturile a€œtovarasuluia€œ, mofturile a€œtovaraseia€œ, felurile de mâncare și toaletele preferate ale celor doi, precum și intrigile de la Snagov ori din Primăverii. Iatムce spune ea despre Gospodăƒria de la Snagov a Ceausestilor, în volumul „La curtea lui Ceaușescu”, confesiuni adunate de Măria Dobrescu.  
 Despre gospodărie
 
 Vilă 10 era cea mai frumoasă din câte existau la Snagov. Inițial fusese construită pentru doamnă Maurer, dar ei nu i-a plăcut. Atunci au luat-o Ceaușeștii. Lângă anexa mai erau două sere. Una mare, unde puneam toate zarzavaturile, de aveam legume și iarnă și vară, lobodă, ștevie, roșii, castraveți, chiar și un arbore de cafea. Pe parcurs, au mai apărut și trei bananieri.
 
 Toate plantele acelea le îngrijea soțul meu, Andreias. Era o suprafața foarte mare, cu vie. O livadă de meri, peri, cireși și pruni. Acolo aveam și o alee cu 14 stupi. Din miere opream cât ne trebuia pentru casă, restul o dădeam la Partid, la Gospodărie.
 
 Ce făceau la Gospodărie cu toate produsele astea?
 
 Le vindeau, iar banii pe care-i luau mergeau la întreținerea casei, a pământului, a grădinii. Zarzavaturile pe care le dădeam la Gospodărie ajungeau la aprozare.
 
 Chiar așa?
 
 Da, se vindeau și cu banii aceia erau plătiți muncitorii de la reședința. Câteodată, ne dădeau plan: trebuie să faceți atâta din asta și atâta din ailaltă. Aveam vreo două a€“ trei parcele cu porumb, late cam de 10 metri și lungi de vreo 20.
 
 De ce-l cumpărau, să-l mănânce fiert?
 
 Mâncau și porumb fiert, dar cu porumbul se făceau și experiențe. Luau stiuletele, îl cântăreau, apoi curățau boabele, le cântăreau și calculau cât porumb iese la hectar. În funcție de acest rezultat, se calculă și se raportă recolta la nivelul întregii țări. Toamnă, la vremea culesului, tovarășul Ceaușescu aducea prim-secretarii din județe la Snagov și le arată ce e în curte la noi. Spunea: „Mai, eu nu va cer să faceți că aici, că în perimetrul asta sunt condiții, dar faceți măcar jumătate”.

Citeste si...
Geoană: Iohannis, un candidat cu șanse să intre în turul II al alegerilor prezidențiale.