Featured, Politic

La ordinul lui Dragnea, importatorii de fructe şi legume au fost asaltaţi de controale şi ploi de amenzi

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a început, la mijlocul lunii martie, să critice marile lanțuri de magazine că vând legume și fructe de import „pline de otravă”, în locul mărfii producătorilor locali. Au urmat controale ale inspectorilor la produsele de import și chiar blocarea TIR-urilor la vamă, conform Mediafax.

„De ce producătorii români nu au dreptul ca produsele lor se se găsească în galantare? Noi de ce nu avem dreptul să mâncăm produse româneşti? În schimb avem dreptul şi obligaţia să mâncăm mere, pere, prine, roşii pline de otravă. Să o spunem deschis, e otravă. Toate chimicalele înseamnă otravă. Numai eu ştiu în Ilfov câteva localităţi unde fac roşii aproape la fel de bune ca în Teleorman. Au şansa să ajungă la marile lanţuri? Nicio şansă. Sunt antieuropean când spun lucrurile astea? (…) Ce concurenţă când la supermarket n-am nicio şansă să intru cu produsele mele”, a declarat președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, pe 16 martie la Snagov.

Președintele PSD Liviu Dragnea și ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, au făcut referire la un dublu standard al produselor, neconforme cu cele din Occident, care ajung pe piețe precum cea din România.

Pe 4 aprilie, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) anunța, printr-un comunicat, că loturi mari de legume şi fructe provenite din Serbia sau Macedonia, cum ar fi varza, merele, morcovii, ceapa uscată, pătrunjelul, salata verde se descarcă în România, iar pe facturi nu se înscrie originea produselor.

Același comunicat anunța că în urma controlului, inspectorii au făcut următoarele constatări: „Produsele autohtone se deosebesc prin calitate și prospețime de loturile de legume și fructe din import sau comerț intracomunitar, care prezintă în marea lor majoritate un grad de deshidratare, sunt mai fade, fără caracteristici apreciate de consumatori, multe specii de fructe fiind frecvent protejate contra deshidratării prin ceruire fină. Loturile de legume și fructe provenite din import sau din comerț intracomunitar pierd din prospețime și fructuozitate, prin transport și depozitare, de regulă fiind recoltate înainte de maturare pentru a rezista la transport și depozitare”.

De asemenea inspectorii au mai precizat că „majoritatea legumelor și fructelor provenite din țările europene sau din import sunt obținute prin tehnici de cultură super intensive sau intensive, cu dirijarea în totalitate a factorilor de nutriție și de mediu”.

„Legumele și fructele românești produse de persoane fizice sunt, în totalitate, obținute prin metode tradiționale, moștenite în gospodăria țăranului roman, sunt crescute pe sol, fertilizate în principal organic, irigate prin brazdă sau picurare, ceea ce le conferă calități organoleptice și însușiri culinare deosebit de apreciate”, potrivit comunicatului MADR.

Pe 10 aprilie, într-o deplasare în locul de unde a pornit Programul de Tomate, în județul Giurgiu, liderul social-democrat a lansat avertismente la adresa Autorității Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Protecţia Consumatorului, Oficiul Antifraudă şi Autoritatea Naţională a Vămilor că dacă nu implementează un sistem care să oprească importurile de legume şi fructe „de contrabandă”, actualii angajaţi instituţionali urmau să fie înlocuiţi.

„Trebuie să reuşim să nu mai existe în România acest standard dublu, anume roşiile bune se păstrează pentru ţările din Vest, iar în România vin roşii proaste şi nesănătoase. E valabil pentru orice legumă, fruct care intră în această ţară. Interesul nostru este ca românii să aibă pe masă legume şi fructe sănătoase, pentru că românii merită mai mult”, a spus atunci Liviu Dragnea.

El a mai afirmat că legea care reglementează ponderea de 51% de produse agricole româneşti din magazine nu este respectată: „Nu avem nicio şansă cu legea aia, ca producătorii români să aibă prioritate, pentru că i se pun atât de multe piedici, pentru că e interesul să se vândă marfă de afară şi dacă mergi în Franţa sau în Germania şi mănânci o roşie din magazin, oricum nu e ca roşia românească, pentru că n-are nimeni în lume pământul pe care l-a dat Dumnezeu aici în România, dar oricum are ceva gust faţă de roşiile pe care le găseşti în Bucureşti”.

Legea prevede că magazinele au obligaţia ca, pentru categoriile carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produsele lactate şi de panificaţie, „să achiziţioneze aceste produse în proporţie de cel puţin 51% din volumul de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse alimentare, provenite din lanţul alimentar scurt, aşa cum este definit în conformitate cu legislaţia în vigoare”. Actul normativ definește „produs românesc” drept un „produs obţinut pe teritoriul naţional din materii prime de bază provenite în proporţie de 100% din fermele din România” iar „produsul are la bază interesul acordat de producători comercianţilor în sensul asigurării siguranţei şi securităţii alimentare”.

Prevederea ca 51% dintre produsele de pe raft să fie românești, introdusă în 2016, este neagreată de unii comercianți și reprezentanți ai acestora. Comisia Europeană a considerat că legea 150/2016 încalcă legile comunitare, motiv pentru care acestea trebuie schimbate și repuse în limitele legale.

Pe 11 aprilie, la o zi după amenințările lui Liviu Dragnea, inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală şi inspectorii Direcţiei Generale a Vămilor au demarat la nivel naţional acţiunea ”Demetra”, de verificare a circuitelor de comercializare a legumelor şi fructelor.

În urma declarațiilor lui Liviu Dragnea, Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) a transmis că existau sute de tiruri cu zeci de mii de tone de legume și fructe perisabile blocate de peste 24 de ore în întreaga țară. Camioanele, care proveneau inclusiv din UE, din spațiul european de liberă circulație a mărfurilor, au fost sigilate de ANAF în vederea controlului, însă inspectorii nu au făcut față volumului mare de marfă ce trebuia controlată.

Peste 80 de tone de legume şi fructe, între care 23 de tone de ceapă uscată din Polonia şi 200 de kilograme de usturoi din China, au fost confiscate. Controalele la nivel naţional, coordonate de ANAF, au avut în vedere depistarea reziduurilor de pesticide din legumele şi fructele provenite atât din comerţul intracomunitar, cât şi din import, potrivit unui comunicat emis de ANSVSA pe 14 aprilie.

Printre neconformităţile sancţionate atunci, ANSVSA menţiona lipsa documentelor sanitare veterinare, igiena necorespunzătoare, lotizare necorespunzătoare (depăşirea capacităţii de depozitare), mijloace de transport necorespunzătoare, lipsa elementelor de identificare (etichetare necorespunzătoare) şi lipsa autorizaţiei de fucţionare a depozitului de destinaţie.

Marți, în urma unui control al Autorității Naționale Fitosanitare, MADR aducea asigurări că toate legumele și fructele autohtone sunt sigure pentru consumatori.

„Se constată faptul că fenomenul de substituire a legumelor și fructelor este încă prezent, în sensul că produsele provenite din import sau comerț intracomunitar sunt comercializate ca produse românești, practică la care mai apelează comercianții din piețele agroalimentare. De asemenea, nu toți comercianții respectă trasabilitatea produselor, prin neprezentarea documentelor de proveniență”, arată comunicatul emis de Ministerul Agriculturii.

Aceeași sursă arată că printre obiectivele acțiunilor de monitorizare și inpsecție este și „asigurarea unui spațiu distinct și semnalizat corespunzător pentru minim 40% din numărul total de tarabe din piață pentru producătorii agricoli autohtoni, persoane fizice sau producători agricoli, organizați conform OUG 44/2008”.

Totodată, potrivit sursei citate, sunt prelevate probe de către reprezentanții Autorității Naționale Fitosanitare în vederea efectuării de analize privind nivelul reziduurilor de pesticide „din majoritatea speciilor expuse în această perioadă la comercializare”.

Pentru această acțiune, reprezentanții MADR notează: „Consumul de legume și fructe din producția autohtonă contribuie major la sprijinul și dezvoltarea sectorului legumicol și pomicol românesc”.

Joi, președintele PSD Liviu Dragnea a declarat că urma să sărbătorească Paștele în familie și să aibă pe masă ”doar produse românești și bulion făcut acasă”.

blank