Actualitate, Featured

La Ministerul Culturii, protest cu ouă împotriva tăierilor bugetare

O „acţiune performativă de protest” cu ouă, ca reacţie la tăierile bugetare din zona dansului contemporan, a avut loc miercuri, la sediul Ministerul Culturii și Identității Naționale potrivit mediafax.

„Azi am echilibrat ouă la Ministerul Culturii și Identității Naționale, în cadrul unei acțiuni performative de protest ca reacție la tăierile bugetare din zona dansului contemporan”, se arată într-un mesaj publicat pe platforma de socializare Facebook de coregrafa Mihaela Dancs.

„În condițiile actuale, CNDB – Centrul Naţional al Dansului Bucureşti este nevoit să anuleze programe și riscă să piardă spațiul în care activează în acest moment, chiria putând fi plătită doar până în toamnă”, se arată în același mesaj.

La acţiunea care a avut loc la sediul Ministerului Culturii au participat aproximativ 20 de persoane care activează în zona dansului contemporan.

Într-un comunicat remis MEDIAFAX pe 10 aprilie de reprezentanţii CNDB se arăta că instituția trebuie să anuleze mai multe programe din 2019 după ce i s-a alocat un buget pentru proiecte artistice cu 75% mai mic decât cel din 2016.

Astfel, bugetul alocat centrului pentru categoria Bunuri și Servicii de către Ministerul Culturii și Identității Naționale în anul 2019 este de 731.000 de lei. În absența unui spațiu propriu funcțional, o parte însemnată este necesară închirierii spațiului în care în prezent CNDB își desfășoară activitatea, iar o altă parte va asigura cheltuielile funcționale. În consecință, pentru Programele și Proiectele artistice pentru 2019 suma rămasă este de 203.000 lei, potrivit aceluiași comunicat.

Față de 2018, bugetul pentru Bunuri și Servicii pentru anul 2019 este redus cu 41% (și cu 55% față de 2016), iar bugetul pentru Programe și Proiecte este cu 75% mai mic decât în 2016.

„Peste 200 de artiști cu care CNDB colaborează vor fi afectați profesional, iar publicul din ce în ce mai numeros nu va mai avea acces la o mare parte din oferta unică a CNDB”, se mai arăta în comunicat.

Printre programele anulate, descrise de cei de la CNDB ca „fundamentale pentru dezvoltarea dansului contemporan”, se numără 70% din proiectele Stagiunii Naționale de Spectacole, unicul festival de profil derulat de o instituție publică din România, aflat la a șasea ediție, Festivalul Internațional de Arte Performative – Like 2019 (care includea 30 de artiști și companii din țară și străinătate), două dintre cele patru proiecte organizate în cadrul Sezonului România-Franța 2019, dar și gala premiilor CNDB.

CNDB se definește ca „singura instituție publică de cultură din România – instituție de spectacol – echivalentă unui Teatru Național, dedicată creației de dans contemporan”.

Cei de la Centrul Dansului reclamă faptul că „investiția care se face în dezvoltarea dansului contemporan în acest moment, la nivel de asumare bugetară, este de sub 10% din subvenția medie acordată instituțiilor de spectacol”.

CNDB este și singura Casă a Dansului din Europa Centrală și de Est. Prin strategia și obiectivele sale CNDB își asumă misiunea de a organiza programe și proiecte care să asigure spații de repetiții, resurse financiare și sprijin logistic pentru creația, producția și difuzarea proiectelor din sfera dansului contemporan la nivel național și internațional. Coregrafii și dansatorii români nu au oportunitatea unor structuri specializate, dedicate, unde să poată fi angajați, CNDB fiind singura instituție publică din România care le oferă spații, resurse financiare și logistică pentru proiecte.

Bugetul insuficient din ultimii ani a fost până în prezent completat, cu eforturi susținute și un aport considerabil al partenerilor (26 parteneri instituționali și 7 parteneri internaționali), pentru a desfășura programele și proiectele pe care le are în cele trei misiuni instituționale.

În 2018, având o subvenție de 500.000 lei pentru programe şi proiecte, Centrul Național al Dansului București a organizat 89 de reprezentații, 35 de evenimente in parteneriat, 3 producții noi, 3 co-producții, 3 festivaluri organizate şi găzduite, dezbateri cu publicul, 4 conferințe pe tema istoriei și a arhivelor dansului contemporan românesc, 2 consultări cu comunitatea artistică din domeniul dansului contemporan și peste 2500 de ore de ateliere și cursuri de dans contemporan pentru profesioniști și amatori, copii și adulți, cu un total de peste 6000 de spectatori în București și în țară și 1500 de spectatori în Europa, se mai arăta în textul organizatorilor.

Pe 12 aprilie, ministrul Culturii, Valer Daniel Breaz, declara că „bugetul nu a întârziat din cauza guvernului și implicit a ministerului. Bugetul a întârziat din cauza faptului că președintele Klaus Iohannis nu s-a gândit la faptul că milioane de români vor suferi, nu doar din prisma faptului că nu a fost semnat bugetul ministerului Culturii, sunt toate cele 28 de ministere”.

„Legat de Centrul Național al Dansului, dânșii au primit buget la fel ca și anul trecut. Deci bugetul nu este așa cum s-a precizat mai mic sau un sfert. Toate instituțiile din subordine, global, au bugete mai mari. Fiecare manager de instituție va trebui să aibă în vedere bugetul respectiv și să aibă o execuție bugetară cât mai bună. Nu vreau ca nicio instituție, la finalul anului să avem bani necheltuiți dacă le-am alocat un buget și nu doresc nici să dezinformez opinia publică cum că le-au fost alocate sume mai mici. (…) Centrul Național al Dansului trebuie să desfășoare niște proiecte, să depună niște proiecte coerente și proiecte care să-și găsească un public care să meargă într-o sală să asiste la spectacolele organizate de către aceștia, au bugetul ca și anul trecut, deci nu au un buget mai mic și așteptăm acest lucru”, a mai spus la momentul respectiv Breaz.

blank