Actualitate

La DNA ajungi și din frica de DNA. O alta față a abuzului în serviciu

 
Frica de DNA da nastere unor situatii tragi-comice dar, din pacate pentru cei implicati, cu urmari de natura penala. Pana acum, nenumarati demnitari intrasera deja in malaxorul justitiei, acuzati fiind de abuz in serviciu, dupa ce au atribuit, pe propria semnatura sau prin intermediari, contracte pe bani publici. Si, aproape de fiecare data, alaturi de politicienii vizati, au fost saltati de catre oamenii Laurei Codruta Kovesi si complicii acestora, miliardarii beneficiari ai acestei generozitati in dauna bugetului de stat.
dna
O nouă specie de demnitari au luat locul celor care băgau adânc mâna în sacul cu banul public. Acei demnitari care comit abuz în serviciu prin blocajul pe care îl fac intenționat refuzând astfel cu obstinație emiterea de avize, aprobări și alte genuri de acte ministeriale fără de care nu se pot produce investiții și nu numai
Iata insa ca lucrurile s-au schimbat radical, acum intrand in vizorul DNA nu doar ministri care au atribuit diverse contracte, dar si cei care au refuzat sa semneze si sa permita astfel investitii, chiar private. Iar noile anchete au debutat, sustin sursele noastre, dupa ce mai multi importanti oameni de afaceri, unii dintre ei chiar avand in spate giganti economici occidentali, au ajuns la exasperare, dupa ce membri ai Cabinetului Ponta au refuzat sa le permita realizarea unor investitii. Pretextand de fiecare data, fie si neoficial, ”frica de DNA”, relatează National.
 
De atata amar de vreme, demnitarii romani, indiferent de rangul ocupat, s-au multumit sa fie curtati in fel si chip de catre afaceristi in cautarea obtinerii unor contracte cat mai generoase pe bani publici. Contracte prin care, de altfel, nu doar ca si-au sustinut afacerile, dar au si creat adevarate imperii financiare. Iata insa ca, dupa ce lupta anticoruptie a trecut la un alt nivel, odata cu instalarea Laurei Codruta Kovesi in fruntea DNA, tot mai multi oameni de afaceri seriosi, care pana acum s-au ferit sa faca afaceri cu statul roman, tocmai pentru ca stiau ca trebuia sa dea spagi care ajungeau si la jumatate din valoarea contractului, au decis sa faca pasul cel mare. Si, drept urmare, au scos capul din carapacea izolarii si au propus catre diverse institutii ale statului roman tot felul de afaceri. Pe banii lor si fara comisioane ascunse sau pe fata. Sperand ca a venit momentul ca astfel sa se intre intr-o stare de normalitate. Si fiind ferm convinsi ca, mai ales dupa ce ”tavalugul” DNA a maturat mare parte din demnitarii corupti, cei ramasi vor fi mai mult decat incantati sa primeasca o gura de oxigen financiara, reprezentata de aceste investitii masive si, mai ales, sanatoase.
 
Dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, cele mai multe astfel de oportunitati au fost identificate de catre oamenii de afaceri in domeniul infrastructurii, astfel ca Ministerul Transporturilor a fost cel mai asaltat cu cereri de investitii private. Este si cazul unui important om de afaceri care a depus un proicet concret, avand in spate si sustinere financiara, privind construirea unui ”nod” aerian care sa revigoreze turismul din zona Litoralului.
Totul in conformitate cu prevederile legale. Insa, asa cum s-a intamplat indeobste in timpul mandatului lui Ioan Rus, cererea a fost plimbata intre diverse departamente pana ce s-a dat, intr-un tarziu, aviz negativ. Iar motivul oficial a fost un sec: ”investitia nu este oportuna acum”, desi era vorba despre bani privati, care ar fi sprijinit dezvoltarea capacitatii de transport aerian in zona Constantei. Ceea ce ar fi insemnat ”aur curat” pentru hotelierii de pe Litoral si din Delta Dunarii, deopotriva. Insa, se pare ca, neoficial cel putin, refuzul ar fi fost de fapt  explicat prin ”frica de DNA”. Adica, mai-marii ministerului au inceput sa se ghideze dupa principiul ”decat sa gresim si sa ne salte DNA-ul, mai bine nu mai semnam nimic”! Fara sa se ia in considerare ce oportunitati se pierd astfel. Si ca, prin aceasta pasivitate, nu fac decat sa comita aceeasi infractiune de abuz in serviciu, prejudiciile care sunt acum calculate de catre anchetatori putand fi unele de-a dreptul uriase.
 
Insa nu doar Ioan Rus si subalternii acestuia de la Ministerul Transporturilor au fost singurii ”fricosi” din guvern. Pentru ca ministri ca Rovana Plumb, Gratiela Gavrilescu sau Eugen Orlando Teodorovici au sarit de la o extrema la alta. Astfel ca, dupa ce asupra lor au inceput sa planeze suspiciuni privind atribuirea anumitor contracte, acestia au ajuns in ultima vreme sa nu-si mai puna semnatura pe niciun act, nici macar prin cele prin care ar fi trebuit sa se parafeze atragerea unor sume importante de bani din domeniul privat. De departe insa, cei mai ”fricosi” din tot Guvernul Ponta sunt Gabriela Szabo si, mai ales, Mihai Tudose, cei care ar fi in stare sa blocheze intreaga activitate a ministerelor pe care le conduc, decat sa-si asume vreo decizie ministeriala. Insa acestora ar trebui sa le explice totusi cineva ca nu sunt condamnati la locul de munca si, daca nu se simt in stare sa-si exercite atributiile legale din fisa postului, pot recurge oricand la actul unilateral al demisiei. Fie ea una de onoare sau nu, si chiar daca aceasta nu-i absolva de eventualele anchete ale procurorilor.
blank