Featured, Sport

La 30 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, spaniolii au făcut un reportaj despre FC Scornicești

Movistar, un post de televiziune spaniol, a difuzat în urmă cu două zile un documentar despre FC Olt Scornicești. Echipa din satul lui Nicolae Ceauşescu a reuşit mai multe promovări succesive, astfel că în 4 ani a ajuns în prima divizie de la noi. Spaniolii au denumit reportajul „FC Olt, ultima urmă sportivă a lui Ceauşescu”.

Pe lângă imaginile impresionate cu baza care la vremea respectivă era una dintre cele mai moderne din România, spaniolii prezintă şi interviuri cu Dumitru Dragomir, preşedinte al echipei în acea perioadă, fostul jucător Marius Stan şi Robert Gogot, preşedintele actual al formaţiei care joacă în Liga a 4-a. Pe de altă parte, apar și imagini rare din meciurile acelor vremuri.

Dumitru Dragomir a fost preşedinte la FC Scorniceşti
„Ceauşescu, în trei ani cât am fost eu preşedinte, a venit de două ori la echipă. .. Nu erau telefoane d-astea, mobile. Şi au pus maşini din 30 în 30 de km. Şi un poliţist dintr-ăsta care stătea mai prost cu cartea a spus la pauză că echipa conducea cu două la zero. Iar ăştia de la noi au înţeles nouă zero.

Şi au început şi ai noştri să dea goluri. Era panaramă, ce să mai. Pe vremea aia, la diviziile inferioare nu veneau observatori, nu venea nimeni …”, a explicat Dumitru Dragomir cum s-a ajuns ca FC Scorniceşti să bată cu 18-0 pe Electordul Slatina pentru a nu pierde promovarea.

„Echipa e din satul în care s-a născut Ceaușescu! De aici a venit percepția că FC Olt e echipa lui. Nici nu știa că se face stadionul. Nu avea nicio treabă”, a afirmat Marius Stan.

FC Olt Scorniceşti şi suspiciunea blaturilor
„În mandatul lui, Nicolae Ceaușescu s-a încăpățânat ca satul lui să aibă echipă în prima ligă și așa s-a născut FC Olt. În doar patru ani, FC Olt a ajuns din liga a 5-a în prima ligă. Iar suspiciunea meciurilor aranjate a urmărit mereu echipa. Victoria cu 18-0 (n.r. cu Electrodul Slatina) rămâne o pagină neagră în istorie.

Spaniolii spun în reportaj că după 30 de ani, stadionul a rămas ultima urmă din visul lui Ceaușescu. Ceea ce a fost cel mai modern complex din țară este acum în ruină. Vestiarele sunt ateliere de croitorie, iar birourile sunt acum apartamente”, se spune, printre altele, în reportajul spaniolilor.

 

blank