Fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi a declarat, miercuri, la ieşirea din sediul instanţei supreme că a prezentat motivele de legalitate pentru ca se impunea să conteste măsura controlului judiciar şi aşteaptă decizia instanţei.

Laura Codruţa Kovesi a spus, răspunzând unor întrebări, că nu este singurul om din sistemul judiciar atacat, fiind mulţi alţi procurori şi judecători. Kovesi a afirmat că sunt atacaţi oamenii care şi-au făcut treaba pentru că ”unii vor să fure liniştiţi în continuare”, iar oamenii din sistemul judiciar i-au împiedicat.

”Am prezentat motivele de legalitate pentru care eu am considerat că se impunea să fac această contestaţie, am dat şi declaraţie, am răspuns şi la întrebări. Avocatul meu a susţinut motivele, o să vedem. (…) Am făcut o contestaţie în care am arătat că măsura nu a îndeplinit condiţiile prevăzute de lege şi am motivat contestaţia în acest sens. Eu o să respect decizia indiferent care va fi aceasta”, a spus Kovesi, miercuri, la ieirea din sediul Înate Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Răspunzând unor întrebări referitoare la modul în care este afectată de aceste măsuri dispuse de către procurori candidatura sa la şefia Parchetului European, Kovesi a reiterat ideea că trebuie aşteptat rezultatul negocierilor.

”Face parte, inclusiv această etapă prin care am trecut săptămâna trecută şi aceasta, din aceeaşi campanie de denigrare şi de hărţuire. Am să aştept rezultatul negocierii, aşa cum am făcut şi până acum. O să vedem, depinde de echipa de negociatori”, a mai spus Kovesi.

Întrebată despre atacurile la care sunt supuşi procurorul general şi şefa ICCJ, Kovesi a spus că sunt atacaţi mai muli oameni din sistem.

”Mai sunt şi alţi procurori care sunt atacaţi zilnic, sunt şi alţi judecători care sunt atacaţi zilnic pentru că şi-au făcut treaba şi cu toţii trecem prin aceste campanii pentru că ne-am făcut treaba şi pentru că unii vor să fure liniştiţi în continuare şi noi i-am împiedicat. Sigur că întotdeauna încerci să ataci şefii, oamenii care sunt cei mai vizibili în spaţiul public, pentru a da un semnal şi celorlalţi, dar aşa cum am mai spus, în sistem sunt mulţi procurori şi judecători curajoşi, deci nu avem de ce să ne temem. O să se dovedească în timp că toate aceste acuzaţii care au fost făcute cu privire la noi, cu privire la procurori, la judecători nu sunt fondate”, a mai spus Kovesi.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a discutat, miercuri, contestaţia depusă de Laura Codruţa Kovesi faţă de măsura controlului judiciar. Ea este acuzată de luare de mită, abuz în serviciu (cinci acte materiale) şi mărturie mincinoasă de către procurorii Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).

Citeste si...
Mesaj SURPRINZĂTOR al șefei DNA: 'Viața mea ar fi mult mai ușoară și liniștită'

Dacă o să asistăm tot timpul la modificări legislative, nu se vor mai putea face anchete

”Colegii care lucrează în DNA, în proporţie de 90%, sunt aceeaşi, cei care în 2014, 2015, 2016 făceau anchete. S-au schimbat foarte puţini. Cred că este doar o chestiune de mobilizare în acest moment. Eu am încredere că ei vor continua activitatea, ştiu că sunt curajoşi, ştiu că sunt profesionişti şi nu am niciun fel de îndoială că îşi vor continua activitatea, dacă vor fi lăsaţi să facă acest lucru. Dacă o să asistăm tot timpul la modificări legislative prin care instrumentele procurorilor de a investiga fapte de corupţie sunt tăiate, cu siguranţă că nu vor mai putea face anchete, dar, în măsura în care vor fi lăsat să îşi facă treaba, sunt convinsă că o vor face”, a declarat, miercuri, Laura Codruţa Kovesi.

Întrebată despre îngrijorările privind modificările din justiţie, transmise recent de mai mulţi lideri europeni, Kovesi a spus că aceleaşi lucruri le-au transmis de ani de zile toţi oamenii din sistem.

”Din 2016 cel puţin, cât am fost procuror şef al DNA, am tras semnale de alarmă pe anumite modificări, nu doar eu, ci şi Parchetul General, CSM şi asociaţiile de procurori şi judecători. De doi ani de zile, de fiecare dată s-au exprimat astfel de puncte de vedere şi am arătat care sunt consecinţele în cazul în care aceste modificări vor fi adoptate, dar nu s-a schimbat nimic”, a declarat Kovesi.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat, miercuri, după ce în Colegiul comisarilor s-a discutat despre situaţia statului de drept, că România trebuie să revină urgent la un proces de reformă corect şi a avertizat Guvernul român să nu întreprindă acţiuni care să afecteze sistemul judiciar şi să nu creeze impunitate pentru funcţionari şi demnitari.

„Am informat colegiul cu privire la evoluţia situaţiei din România. România trebuie urgent să revină la un proces de reformă corect, asta înseamnă paşi înainte, nu înapoi şi să se abţină de la orice măsuri care ar putea să ducă la regres”, a afirmat Timmermans.

”Aş vrea să avertizez Guvernul român să nu întreprindă acţiuni care să afecteze sistemul judiciar şi să creeze impunitate pentru funcţionari şi demnitari de rang înalt care au condamnări pentru corupţie”, a continuat înaltul oficial european.

De asemenea, ambasadele a 12 state se declară profund îngrijorate de integritatea sistemului judiciar românesc, care a fost zdruncinat de modificări imprevizibile şi afirmă că OUG care par a fi în discuţie pot avea impact negativ asupra independenţei justiţiei.