Actualitate, Featured

Kovesi, acuzată că a distrus prestigiul si onoarea meseriei de magistrat

Reprezentantul Inspecției Judiciare a spus, luni, la ÎCCJ, unde se judecă recursul la decizia procurorilor CSM potrivit căreia Kovesi nu a săvârșit abatere disciplinară când nu s-a prezentat la comisia parlamentară, că fosta șefă DNA era obligată să onoreze invitația, deoarece se afla într-o funcție publică.

„Se pronunță decizia 611 a CCR în care CCR analizează practica sa anterioară hotărârii 411 și constată un conflict între Parlamentul României și Ministerul Public în ceea ce privește poziția lui Kovesi de a nu se prezenta în fața comisiei de anchetă. Dispune că Laura Codruța Kovesi este obligată să se prezinte la comisia de anchetă și să prezinte documente. Kovesi a pus virgule între propoziții în care erau raporturi de legătură, a spus că nu există fapte pentru a justifica lipsa sa din fața comisie de anchetă. (…) Toată corespondența cu comisia o poartă pe adrese cu antet și ștampilă DNA. Ce denotă asta? Că așa a primit invitația în calitatea de procuror-șef și a răspuns ca procuror-șef”, a spus reprezentantul Inspecției Judiciare, în fața instanței de la ÎCCJ, potrivit Mediafax.

Potrivit reprezentantului Inspecției, decizia CCR nr. 611 din 3 noiembrie 2017 explică faptul că persoanele care ocupă funcții publice trebuie să se prezinte în fața Comisiei.

„A interpreta o decizie CCR în fel și chip, a pune virgule în dispozitiv unde ne convine nu înseamnă decât o ignorare a profesiei de magistrat, a da un semnal negativ în societate”, mai arată sursa citată.

La rândul său, fosta șefă DNA, Laura Codruța Kovesi, a spus magistraților de la instanța supremă că a respectat decizia Curții Constituționale și că a răspuns la toate solicitările comisiei de anchetă.

În replică, Inspecția Judiciară a subliniat că efectele încălcării deciziei CCR „au afectat prestigiul și onoarea meseriei de magistrat”.

„Kovesi a fost chemată în calitate de persoană privată? La această întrebare a răspuns CCR. A fost citată pentru că exercita o funcție de demnitate publică. Nu se compară cu o persoană fizică. I s-au transmis invitațiile pentru a da explicații când era procuror general al României. Meseria de magistrat nu se oprește la ora 16:00 și începe la ora 8:00. Nu trebuie să te știe toată presa”, a mai spus reprezentantul IJ.

Secţia pentru procurori a CSM a respins, în luna iulie 2018, cu majoritate de voturi acţiunea discipliară formulată de Inspecţia Judiciară pe numele Laurei Codruţa Kovesi, care a fost cercetată pentru refuzul de a se prezenta la comisia parlamentară. A existat şi o opinie separată în sensul admiterii acţiunii.

Inspecția Judiciară a atacat decizia la ICCJ.

blank