Klaus Iohannis, președintele României a reacționat după tentativa de lovitură de stat din Turcia și și-a exprimat speranța că „ordinea publică va fi restabilită în cel mai scurt timp”.
Administrația Prezidențială a transmis sâmbătă, într-un comunicat, că președintele României „a fost și este în contact permanent cu instituțiile române competente cu privire la situația din Turcia încă de la începutul evenimentelor”.

„Turcia este un partener strategic al României și aliat în cadrul NATO, iar stabilitatea țării, pe baza respectării democrației și instituțiilor democratic alese de poporul turc, este importantă pentru securitatea regională, europeană și internațională. Președintele Klaus Iohannis își exprimă speranța că ordinea publică va fi restabilită în cel mai scurt timp. Misiunea diplomatică și oficiile consulare ale României din Turcia sunt pregătite să acorde toată asistența necesară, în caz de nevoie, cetățenilor români aflați în Turcia”, se mai arată în comunicat.

Citeste si...  Iată ce mesaj a dat Iohannis în ultima zi a Marii Britanii în UE

Dacian Cioloș, șeful Guvernului a spus că „singura cale pentru Turcia este întoarcerea la ordinea constituțională și la statul de drept”.

Premierul Dacian Cioloș a participat în această dimineață la reuniunea informală a șefilor de stat și de guvern din Uniunea Europeană prezenți la Summitulul ASEM, în cadrul căreia a susținut „condamnarea tuturor tuturor acțiunilor de violență și agresiune asupra instituțiilor statului democratic alese”.

„Turcia este un partener cheie pentru România și pentru Uniunea Europeană. MAE m-a asigurat că celula de criză constituită azi noapte din dispoziția ministrului este deplin funcțională și este în legătură cu cetățenii români care au nevoie de asistență. Totodată, ambasada și consulatele României în Turcia sunt în alertă și pregătite să-i ajute pe toți cetățenii români care au nevoie de sprijin”, a transmis premierul, pe Facebook.