Trei judecători CCR își încheie mandatele în anul 2019, membrii forului constituțional urmând să-și aleagă un nou președinte.

Judecătorii CCR Petre Lăzăroiu și Mircea Ștefan Minea își încheie, în acest an, mandatul de 9 ani. De asemenea, tot în acest an se încheie restul de mandat pe care a fost numită Simona Maya Teodoroiu în funcția de judecător la Curtea constitionala .

Lăzăroiu a fost numit de Președintele României, Minea – de Camera Deputaților, iar Teodoroiu – de Senat. Astfel, aceleași instituții trebuie să facă în 2019 noi numiri pentru funcții de judecători Curtea Constitionala .

Practic, o treime din componența CCR se reînnoiește în anul 2019, Curtea Constituțională fiind formată din 9 judecători.

Dorneanu mai vrea un mandat

De asemenea, tot în anul 2019 expiră mandatul de președinte al Curții Constituționale, funcție deținută în prezent de Valer Dorneanu. Judecătorii CCR vor alege, astfel, un nou președinte. Mandatul de președinte CCR este de trei ani și poate fi reînnoit.

Citeste si...
Un nou război deschis în PSD

Surse politice au spus ȘTIRIPESURSE.RO că Valer Dorneanu își dorește să mai obțină încă un mandat în fruntea CCR.

Valer Dorneanu a fost consilier prezidențial al lui Ion Iliescu, deputat PSD și președinte al Camerei Deputaților.

Cine rămâne în continuare la Curtea Constitionala

Numiți la propunerea PSD: Valer Dorneanu – președinte, Marian Enache

Numiți de Președintele României: Livia Stanciu, Daniel Morar

Numiți la propunerea PNL: Mona Pivniceru

Numiți la propunerea UDMR: Attila Varga

Judecătorii Curţii Constituţionale trebuie să aibă pregătire juridică superioară, înaltă competenţă profesională şi o vechime de cel puţin 18 ani în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior.

Curtea Constituţională este garantul supremaţiei Constituţiei. CCR se compune din nouă judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Trei judecători sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele României.

Judecătorii Curţii Constituţionale aleg, prin vot secret, preşedintele acesteia, pentru o perioadă de 3 ani.