Preşedintele Klaus Iohannis va transmite, luni de la ora 16, un mesaj în faţa plenului reunit al Parlamentului.

Klaus Iohannis se adresează parlamentului  sursa: Inquam Photos / Ovidiu Micsik

Este pentru prima dată când şeful statului le vorbeşte aleşilor, de la preluarea mandatului, în decembrie 2014. Iohannis le-a solicitat această şedinţă preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, în urmă cu o săptămână, după o rundă de discuţii cu aceştia.

Temele abordate la întâlnirea cu Valeriu Zgonea şi Călin Popescu Tăriceanu au fost legate de priorităţile legislative, la începutul noii sesiuni parlamentare.

Cei trei oficiali au discutat despre votul în diaspora, finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale, precum şi modificarea legislaţiei electorale.

Iohannis a scris, luni, pe Facebook, cu câteva ore înainte de discus că ”un Parlament slab înseamnă o verigă slabă în construcţia democratică”, şi că îşi doreşte un legislativ puternic.

”Astăzi mă voi adresa Camerelor reunite pentru a marca începutul primei sesiuni parlamentare din acest an. Parteneriatul Preşedintelui cu Parlamentul răspunde nevoii de a restabili încrederea în această instituţie fundamentală a democraţiei”, a scris Klaus Iohannis pe Facebook.

Preşedintele a menţionat şi aşteptările sale în privinţa legislativului: ”Îmi doresc un Parlament puternic, pentru că un Parlament slab înseamnă o verigă slabă în construcţia democratică. Un Parlament lipsit de credibilitate nu face decât să îndepărteze cetăţenii de politică şi să lase loc îndoielii, resemnării sau cinismului”, a afirmat Iohannis.

De altfel, acest mesaj a fost transmis de şeful statului şi săptămâna trecută, în cadrul întâlnirii cu preşedinţii celor două Camere, Valeriu Zgonea şi Călin Popescu Tăriceanu, când a vorbit despre ”nevoia recredibilizării Parlamentului în viaţa politică şi în conştiinţa cetăţenilor”.

Consultantul Cozmin Guşă crede că cel mai important eveniment al zilei – discursul lui Klaus Iohannis în faţa parlamentului, este umbrit de audierea lui Florian Coldea în parlament şi de votul pentru ridicarea imunităţii Elenei Udrea.

„Discursul preşedintelui Klaus Iohannis ar fi trebuit să fie cel mai important eveniment al zilei, dar indiferent de ce va spune, va fi un discurs fără semnificaţie pentru că va fi între aceste scandaluri legate de comisia SRI şi de scandalul Elena Udrea şi în faţa unor bănci populate de nişte domni pe care i-ar numi uşor mancurţi. Nu trebuie să se simtă jigniţi, mancurtul este o persoană cu un comprtament impus şi o capacitate redusă la maximum de a avea idei sau opinii”, a spus Guşă.

Citeste si...  Firea consideră că, în Capitală, alegerile au fost un succes