Actualitate

Klaus Iohannis anunta din Slovacia ca promulga legea votului prin corespondenta

Klaus Iohannis o tine din vizita in vizita. De aceasta data, presedintele se afla in Slovacia iar mai multi tineri l-au asaltat, s-au fotografiat și i-au cerut autografe.

Cu aceasta ocazie, presedintele le-a promis tinerilor din Diaspora că va promulga legea votului prin corespondență chiar în această seară. ”O promulg în seara asta, cel mai târziu mâine, dar să se rezolve problemele administrative.”, a spus președintele.

Curtea Constitutionala a decis că legea votului pin corespondență este constituțională, si se va putea aplica la algerile legislative din 2016. ”Dacă se va dovedi viabilă, o vom modifica astfel încât să se aplice și în cazul alegerilor prezidențiale.”, le-a mai promis Klaus Iohannis tinerilor români din Slovacia.iohannis

Mai jos pueti citi declarația integrala a presedintelui la întâlnirea cu tinerii români care își desfășoară activitatea în Bratislava:

„Onorată asistență,
Doamnelor și domnilor,

Îmi face mare plăcere să fiu cu dumneavoastră astăzi, în această seară, aici, în Bratislava. Este prima mea vizită oficială în Slovacia, de fapt, este prima mea vizită în Slovacia și pot să spun că sunt foarte bucuros că am venit. Sunt oameni primitori, ne-am simțit de la început foarte bine, foarte bine primiți și, atunci, înțeleg mai bine și mai ușor de ce un număr destul de important de tineri români au hotărât să vină aici să își caute de lucru. 

Dumneavoastră, cei dintr-un, cum a spus doamna însărcinat cu afaceri, grup de tineri în poziții destul de interesante și de management, și în afaceri, acest grup care s-a adunat, probabil, la întâmplare, ați avut oportunități de a aplica pentru diferite poziții și ați făcut-o. Sincer, mi-ar fi plăcut să aveți aceste poziții acasă, la noi, în România, fiindcă sunteți oameni foarte bine pregătiți, foarte bine cotați pe piața muncii, evident, și cu multă energie, fără energie nu mergi într-o țară străină, să lucrezi acolo. Iată una din problemele grave ale României, pe care sper ca în anii următori să o putem, nu știu dacă o putem rezolva, dar, cu siguranță, ameliora, găsind căi de dezvoltare economică, în așa fel încât aceste poziții să devină atractive și în România. Există sectoare unde deja, în ziua de astăzi, se întâmplă, unde oameni bine pregătiți pot găsi o poziție destul de interesant remunerată și în România, încă relativ puține. Eu îmi doresc o astfel de Românie, în care economia funcționează foarte bine și în care tinerii își găsesc locuri de muncă pe măsura pregătirii și pe măsura așteptării, atunci când vor să câștige.

În afară de această chestiune, am avut o discuție mai interesantă cu doamna însărcinat cu afaceri referitor la vot. Am înțeles că, în mod normal, aici, la Bratislava, votau cam 200-300 de români și data trecută, în noiembrie, au fost cam peste 1500. Se pare că unii dintre ei au votat și cu mine, lucru care, cu siguranță, mă bucură, cunosc datele și mă onorează. 

În legătură cu acest vot vreau să spun ceva, ceva de foarte mare actualitate. Încă de la începutul mandatului meu, am spus foarte clar că o astfel de situație, în care românii din Diaspora nu pot vota din motive birocratice, nu vreau să mai avem niciodată, este inadmisibil. Sigur, toată lumea are dreptul la vot, dar, ca să fie un drept, trebuie să existe și posibilitatea practică de a-și exercita acest drept, ori această posibilitate nu a existat peste tot. Știți bine că au fost atunci adevărate revolte în zonele ambasadelor, consulatelor, cu incidente incredibile, care nu ar fi avut ce să caute în aceste zone. De atunci, am spus că vreau altă legislație, îmi doresc o lege care să permită și forme alternative de vot, este ceea ce se numește generic „votul prin corespondență”. Partidele au înţeles acest lucru, s-a început lucrul la o lege a votului prin corespondenţă, la început mai mult declarativ, dar pe urmă chiar s-au apucat de treabă şi în sesiunea de toamnă Parlamentul a lucrat foarte serios şi a finalizat o lege. O lege care, sigur, este un prim pas spre votul prin corespondenţă. Legea prevede că se foloseşte acum, la alegerile parlamentare, dar, cu siguranţă, dacă rezultatul e bun şi dacă se vede că procedura e fezabilă, se va schimba legea, în acest fel să se poată vota la toate alegerile naţionale, nu locale că acolo nu ar avea mult rost. Această lege şi-a găsit repede contestatarii, tot parlamentari, lucru absolut democratic. Este dreptul lor constituţional, dacă nu sunt mulţumiţi de un vot dat de o majoritate să solicite o opinie Curţii Constituţionale. Acest lucru a fost făcut, chiar două grupuri s-au găsit de astfel de contestatari, un grup în Senat, unul în Camera Deputaţilor. Una peste alta, astăzi Curtea Constituţională a analizat aceste contestaţii şi le-a găsit neîntemeiate. Deci, Legea este promulgabilă. Se va întoarce la mine şi dacă procedura birocratică se poate face repede pot să vă spun că mâine după-amiază, când mă întorc la Bucureşti, voi promulga această lege, care deschide, iată, o nouă posibilitate de vot pentru românii din Diaspora. Mi se pare un progres notabil, un lucru pe care mi l-am dorit, m-am adresat în repetate rânduri partidelor, Parlamentului, pentru a-i ruga să progreseze în această chestiune. Iată că se face!

Şi în fine, nu pot să îmi închei intervenția fără să menționez situaţia în care se află acum România din punct de vedere, dacă pot să mă exprim aşa, socio-politic – fiindcă este mult dincolo de politic şi nu este doar social. Am avut tragedia noastră, după aceea au avut francezii tragedia lor, dar imediat după tragedia de la Clubul Colectiv lumea a ieşit în stradă şi doar la început au ieşit în stradă fiindcă s-au manifestat împotriva Guvernului foarte puternic, după scurt timp aceste manifestări au fost împotriva politicienilor, lucru care a dat multora de gândit și nu vreau să intru în detalii legate de constituirea guvernului independent, care s-a finalizat aseară, cunoașteți aceste lucruri. Vreau doar să spun că faptul acesta, oameni care au ieșit în stradă să-și spună păsul, acest fapt este democratic, este legitim, și această voce, de data ceasta, s-a făcut auzită și a fost auzită. Sper să avem o înțelegere foarte bună a fenomenului în rândul partidelor, să avem reforme de substanță în interiorul partidelor, să primească oameni noi, să promoveze oameni noi. Politica se schimbă doar dacă se schimbă și oamenii care o fac. Nu putem să-i trimitem pe toți acasă și să luăm pe cine? Politică fără partide nu merge. Dar, aici văd o posibilitate și pentru oameni din generația voastră să intre în politică, dacă vor să schimbe ceva. Acum, nu cred că cineva din Bratislava merge la București să intre într-un partid, dar poate vorbiți cu prieteni, cu colegi de acasă, poate vă întreabă ce părere aveți și poate îi sfătuiți să încerce, ar fi un lucru important. Dacă vrem altfel de politică, trebuie să avem și oameni noi. Asta nu înseamnă că îi trimitem acasă pe cei bătrâni, ca mine, sper. Există oameni de toată isprava și politicieni de toată isprava, în toate partidele și la toate vârstele, dar reînnoirea se face și cu oameni tineri.

În acest sens, vă mulțumesc, îmi pare bine că ne-am întâlnit aici! Vă doresc în continuare succes în carieră și, dacă vreți, reveniți acasă!

Mulțumesc!”

 

blank