Actualitate, Featured

Klaus Iohannis, actor de filme vechi?

”În vreme de sănătate sau de pandemie, în vreme însorită sau în vreme ploioasă, 2/3 din editoriale domnului Nistorescu sunt despre Iohannis și numai despre Klaus Iohannis! Nimic despre impozitarea pensiilor nesimțite ale profitorilor din sistem, majoritatea pe linia FSN-PSDR-PSD, nimic despre plafonarea salariilor bugetarilor de lux, măsuri care se iau prin legi votate de Parlamentul majoritar pesedist, nimic, nimic despre aceste măsuri necesare în vreme de criză pandemică! Parlamentul, puterea legislativă a țării, cea mai importantă dintre puterile statului în aceste timpuri unde este?”

klaus Iohannis și tigaia cu două fețe
L-am reprodus cu copy/paste și încerc să îi răspund cu bună credință. Este adevărat, cele mai multe editoriale din aceste săptămîni și luni sunt despre Iohannis, despre guvernul Orban, despre SRI și despre Binom.

Nu ei conduc România? Nu domină Klaus Iohannis chiar și prin nepăsare? Să scriu despre Ion Iliescu? Despre Ceaușescu și despre Dej, cînd nouă ne bate moartea la fereastră?
Nu le-am numărat, dar, în cei 30 de ani, am scris sute și sute de articole despre Ion Iliescu. La un moment dat, fostul președinte și-a ieșit din țîțîni și a venit la mine, undeva la o masa, și în timp ce mîncam a răbufnit un ,„Măh, de ce ești tu așa ticălos și nemernic și pornit împotriva mea?”

Klaus Iohannis, actor de filme vechi?

El era puterea și greșelile sale s-au răsfrînt asupra tuturor și ne-au marcat viața pentru decenii. La fel, am procedat și cu Traian Băsescu. Zece ani de scris mi-au mîncat zilele numai cu aiurelile politice ale acestui personaj (care, astăzi, culmea, cînd n-are acces la învîrtitul banilor, se poartă ca vulpea și este între cei mai coerenți în discurs!!).Același lucru se întîmplă și astăzi. Klaus Iohannis și-a pus pecetea nepăsării sale pe toată țara. Pe zi ce trece, lucrurile se gripează din cauza lipsei sale de devotament, din cauza incapacității sale de a acționa în limitele și în spiritul Constituției României. Tutela sa destructivă asupra politicii românești începe să producă dezastre. Pericolele generate de modul său de a fi și de a acționa încep să crească vertiginos.

Nu scriu să-l demolez pe Klaus Iohannis. Nu sunt nici partizanul suspendării sale dintr-un motiv foarte simplu. Că nu este treaba unui ziarist! Dar, nu pot să tac și să rămîn nepăsător și neexasperat de comportamentul său de președinte al României. Dacă ar fi fost ager și hotărît, ar fi mobilizat Guvernul acesta cîrpit și incompetent, făcut tot pe nepăsarea și disprețul său, și sutele de mii de repatriați de la muncă de prin Europa ar fi trecut prin spații de control sanitar. Spitale, corturi, hoteluri, cămine! Atunci, Klaus Iohannis ar fi fost un erou. Ar fi salvat mii de români. Aș fi scris despre el ca a fost un vizionar, nu un prevestitor de „gripă ușoară”. Un român cu cap, nu un figurant cu tricolorul la spate, lîngă umerii săi lați, de spărgător de butuci!

Dragă Mihnea, crezi că pensiile și salariile nesimțite din Poliție și SRI, din SPP și Parchete, din DNA, mai ales, și din magistratură sunt subiectul cel mai arzător al acestor zile? Am tot scris despre casta de privilegiați care controlează țara! Crezi că majoritatea parlamentară care nu-ți convine ție intră în dreptul meu de a o contesta? Votează tu pentru alta, protestează tu, fă ce crezi, califică sau se descalifică singură!
Dragă Mihnea, bate moartea la fereastra noastră și singurul mod în care îi putem răspunde este unul care ține de organizare, de lege, de responsabilitate. Și unde nu încap aceste trăsături, trebuie lucrat cu fermitate. Nu cu dictatură. Cu fermitate!
În aceste zile din ce în ce mai cumplite (uite că și cumplitul începe să aibă grade de comparație!), președintele României trebuie să ne dea sentimentul că putem avea încredere în el, că știe ce face, că acțiunile sale sunt energice și într-o direcție salvatoare. Iese la cameră să ne transmită nouă (dar
cu bătie pentru alții), că salvarea noastră stă în UE. Un mesaj pro-UE care nu-i decît o frecție la un
picior de lemn în România și care este dat mai mult pentru toată disputa dintre ceilalți.
Dragă Mihnea, ai sentimentul că filmul leșinat și patriotard, citit de de președinte de pe un prompter și scris de cine știe ce mediocritate de pe la Cotroceni, este de natură a mobiliza populația României? Ție ți se pare că a trecut de ecran? Că vine din inima lui și că ne mișcă?

Ca să-ți demonstrez că nu sunt de rea credință, uite, îți reproduc discursul președintelui. Te rog să recitești această producție de televiziune, o făcătură politică plină de cuvinte mari. Bucură-te de ea și încearcă să-i mobilizezi în această direcție și pe vecinii tăi! M-aș bucura să reușești. Și să le zici și lor cînd și unde a fost filmată această declarație politică,„declarație politică” fiind cea mai politicoasă formulare pe care o pot găsi.

Klaus Iohannis, actor de filme vechi?

”Dragi români,
Din nefericire, inevitabilul s-a produs și țara noastră se confruntă cu situația tragică a primelor decese în contextul infectării cu noul coronavirus. Sunt cu sufletul alături de familiile îndoliate și le transmit condoleanțe și putere în aceste momente dramatice.
Toate datele o arată – și situația de până acum din România o confirmă – noul coronavirus are o particularitate aparte și poate fi letal într-o proporție mult mai mare pentru persoanele în vârstă față de cele tinere.
În țările puternic afectate de acest virus, majoritatea covârșitoare a deceselor s-au înregistrat în rândul persoanelor de peste 65 de ani, oameni care au imunitatea mai scăzută și suferă și de o serie de alte probleme de sănătate, cum se întâmplă de foarte multe ori după această vârstă.
Dragi pensionari, nu vă expuneți inutil unui risc uriaș!
Limitați orice deplasare în afara domiciliului, cu excepția celor de strictă necesitate! Este singura cale prin care puteți să vă protejați și să îi protejați și pe ceilalți de boala și suferința pe care le provoacă acest virus.
Dragi români, într-o cumplită ironie a sorții, a-i ajuta pe ceilalți înseamnă astăzi și în săptămânile care vor veni a sta departe de ei. Oricât de crud și paradoxal ar suna acest lucru, este adevărat. Menținerea distanțării sociale este calea care ne va scoate la lumină după această incredibil de dificilă perioadă. Să avem, așadar, în aceste zile mare grijă de părinții și bunicii noștri, dar de la distanță.
Trăim momente de cumpănă pentru întreaga omenire, pe care niciunul dintre noi nu le-ar fi crezut posibile.

Urmează săptămâni critice, care vor pune la grea încercare toate capacitățile statului, dar și rezistența noastră morală și emoțională.
Acum este momentul să fim puternici și solidari. Depinde de noi, de modul în care înțelegem să ne respectăm și să îi respectăm pe ceilalți să depășim cu bine această criză care nu afectează doar România, ci întreaga lume.
În aceste zile și în lunile care urmează, solidaritatea trebuie să fie realitatea noastră de zi cu zi, având grijă de sănătatea noastră și protejându-i pe cei de lângă noi.
Adevărata forță a unei națiuni este capacitatea de a avea grijă unii de alții, de a nu abandona pe nimeni.

Procedând responsabil, respectând cu strictețe regulile și recomandările autorităților, câștigăm timp prețios și ajutăm sistemul medical să îi poată trata pe cei infectați.
Stând acasă îi ajutăm pe medicii noștri să le ofere asistență celor care au reală nevoie de îngrijire.
Să nu le îngreunăm și mai mult munca celor pe umerii cărora stă în aceste clipe critice o presiune uriașă!

Fiecare zi în care, prin comportamentul și atitudinea noastră, am contribuit la limitarea răspândirii infecției este o zi mai aproape de momentul în care ne vom relua cu toții activitățile cărora le ducem lipsa acum, iar afacerile blocate acum se vor putea redeschide.
Să fim responsabili și să nu contribuim la prelungirea unei perioade grele pentru toată lumea!
În aceste momente dramatice, cu atât mai reprobabile sunt încercările unor politicieni, inclusiv aleși locali, de a folosi criza generată de noul coronavirus în bătălia electorală.
Nu este momentul răfuielilor politice! A încerca să câștigi capital politic în aceste clipe denotă un cinism înfiorător și o lipsă de responsabilitate de neimaginat.

Gravitatea situației cu care ne confruntăm este fără precedent și tocmai de aceea trebuie să ne unim forțele pentru a izbândi împreună în această luptă de durată și de uzură.
Este inadmisibilă încurajarea discriminării împotriva celor care sunt, în aceste momente, vulnerabili. Toți cetățenii români, indiferent că sunt sănătoși sau bolnavi, au dreptul la protecție din partea statului român. Și vă asigur că statul român face toate eforturile pentru a depăși cu bine această grea încercare.

Împreună cu premierul Ludovic Orban și cu miniștrii evaluăm permanent evoluția răspândirii infecției. Măsurile restrictive de până acum au fost luate gradual, în funcție de etapa în care ne-am aflat din punctul de vedere al transmiterii virusului în comunitate.
Ca om care iubește democrația, orice restrângere în exercitarea drepturilor fundamentale mă mâhnește profund.

Klaus Iohannis, actor de filme vechi?

Generațiile care au avut cel mai mult de suferit de pe urma privațiunilor unui regim care ne-a suprimat drepturile și libertățile decenii la rând înțeleg probabil cel mai bine cât de greu este să iei astăzi asemenea măsuri. Nu este o decizie ușoară, dar este necesară pentru a proteja sănătatea românilor și a familiilor acestora.

Ne confruntăm cu o situație fără precedent, în care viața fiecărui cetățean depinde de decizii ferme. Vreau ca fiecare român să înțeleagă că nu ne vom opri și vom lua măsuri chiar mai dure în momentul în care vor deveni absolut obligatorii pentru limitarea răspândirii virusului.

În egală măsură însă, vom continua să-i ajutăm pe toți cei afectați de această criză. Măsurilor sociale și economice adoptate zilele trecute li se va adăuga un nou pachet, care să rezolve problemele și mai multor categorii de întreprinzători și oameni de afaceri care se confruntă cu mari greutăți.

Nu este nici un secret pentru nimeni care era starea economiei românești înainte de izbucnirea acestei epidemii.
România nu este acolo unde ne dorim cu toții să fie, nici în domeniul medical, nici în cel economic, dar acum nu este nici pe departe momentul de a învinovăți sau a căuta țapi ispășitori pentru șirul lung de decizii greșite din trecut.

Vă asigur însă de un singur lucru: tot ce avem la dispoziție, toate instrumentele fiscale și economice, toate resursele, inclusiv cele pe care le putem obține de la nivelul Uniunii Europene, sunt puse în slujba sănătății românilor și a ajutării firmelor și angajaților care trec în aceste zile prin momente dramatice.

Astăzi avem avantajul apartenenței la marea familie europeană și lucrând împreună cu partenerii noștri sunt încrezător că vom trece mai ușor peste șocul social și economic provocat de această criză.

În momente de cumpănă, în care suntem puși în fața celor mai dure provocări, atunci arătăm cine suntem cu adevărat.
Este timpul compasiunii, al generozității și altruismului, trăsăturile de caracter definitorii ale unui popor greu încercat de istorie.

Eu cred în noi, românii, în forța noastră interioară și știu că uniți putem răzbi și de această dată, așa cum am făcut-o de nenumărate ori în trecut!
Vă mulțumesc!”
 

Editorial de: Cornel Nistorescu

blank