Kim Jong-un a trecut pe jos granița dintre cele două Corei, vineri dimineața, pentru a se așeza la masa discuțiilor cu partea sud-coreeană, în cadrul unui summit mult așteptat. Astfel, Kim Jong-un a devenit primul lider nord-coreean care a pășit pe pământ sud-coreean de la finalul Războiului din Coreea (1950-1953), care s-a încheiat cu un armistițiu, nu și cu un tratat de pace.

UPDATE ora 06:00. Kim Jong Un şi Moon Jae-in au încheiat prima rundă de convorbiri la Panmunjon, în zona demilitarizată de la frontiera dintre cele două Corei, transmit Reuters şi Yohnap. Liderul nord-coreean a revenit pe teritoriul țării sale într-o limuzină neagră, înconjurată de bodyguarzi.

Discuţiile au durat circa două ore și au avut loc după ceremoniile iniţiale şi după o serie de declaraţii optimiste făcute de cei doi lideri.

UPDATE ora 05:00. După ceremoniile iniţiale, cei doi s-au aşezat faţă în faţă la o masă ovală din Casa Păcii.

Moon şi-a exprimat speranţa că “în peninsula coreeană s-ar putea să fi venit primăvara” şi a apreciat gestul curajos al lui Kim de a trece pentru prima dată frontiera cu Coreea de Sud.

“În momentul când preşedintele Kim a trecut linia de demarcaţie militară, Panmunjom a devenit un simbol al păcii, nu al diviziunii (…). Vreau să îmi exprim din nou respectul pentru decizia preşedintelui Kim Kong Un de a face posibile convorbirile de astăzi”, a declarat Moon, conform Agerpres.

La rândul său, Kim a vorbit despre “recuperarea timpului pierdut”.

“Declar în faţa preşedintelui Moon şi a mulţimii de jurnalişti de aici că voi purta discuţii bune cu preşedintele Moon, cu o atitudine deschisă, sinceră şi cinstită şi voi obţine un rezultat bun”, a declarat Kim Jong-un.

 

Ambii lideri s-au arătat încrezători în posibilitatea ca primul dialog inter-coreean la cel mai înalt nivel din ultimul deceniu să producă rezultate pozitive, în urma unor “decizii curajoase”, după cum s-a exprimat preşedintele Moon.

Citeste si...  Vezi de ce a ales Suveranul Pontif să-şi încheie vizita în România la Blaj

Kim Jong-un a fost așteptat de președintele sud-coreean, Moon Jae-In, la ora 09:30 (03:30, ora României), pe partea sud-coreeană a zonei demilitarizate, pășind peste linia de demarcație stabilită în 1953. De acolo, cei doi s-au deplasat, însoțiți de o gardă, de onoare până la Casa Păcii, clădirea care găzduiește reuniunea, respectând întocmai programului anunțat de Casa Albastră de la Seul.

Kim Jong-un și Moon Jae-In pășesc peste linia de demarcație stabilită în 1953

O oră mai târziu după primire, la ora 10:30 (04:30, ora României), a început prima rundă a summitului.

Totodată, după discuțiile oficiale, cei doi lideri au plantat un copac în cadrul unei ceremoni simbolice. Totodată, în decursul zilei de vineri, ei vor lua prânzul separat și se vor întoarce la discuții. La finalul reuniunii se va semna un acord și vor face un ”anunț”.

Recepția de final va începe la ora 18:30 (12:30, ora României) și va fi urmată de o ceremonie de rămas-bun, care va încheia summitul. La dineul de final, Kim Jong-un va fi servit atât cu mâncăruri tradiționale, cât și cu specialități nord-coreene.

Delegația nord-coreeană este formată din nouă persoane, printre aceștia, pe lângă Kim Jong-un, se află și preşedintele onorific al ţării, Kim Yong-Nam, ministrul de Externe, Ri Yong-Ho, şi sora liderului suprem, Kim Yo-Jong -director de propagandă – cea care a realizat în o vizită în Sud cu ocazia Jocurilor Olimpice de Iarnă.

Kim Jong-un scrie în cartea vizitatorilor din Zona Demilitarizată dintre cele două Corei