Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a declarat, vineri, că a purtat numeroase discuții cu premierul olandez în care l-a informat că România e pregătită să intre în spațiul Schengen și că așteaptă de la acesta progrese în privința opiniei privind adeziunea României la Schengen.

„România trebuie să fie în spațiul Schengen.(…) În permanență port un dialog cu Olanda și cu celelalte țări, spunând că România îndeplinește toate criteriile tehnice pentru aderarea la spațiul Schengen. Premierul olandez știe acest lucru și știe că aștept de la el progrese în acest sens”, a declarat Jean Claude Juncker, întrebat despre aderarea României la spațiul Schengen, conform Mediafax.

Liderul european afirmase anterior că nu vede niciun motiv pentru care unele state refuză adeziunea României la Schengen.

„Aş avrea ca România să intre în spaţiul Schengen. Nu văd niciun motiv pentru care unele Guverne refuză aderarea României la Schengen. Rămân fidel promisiunii de a ridica MCV, cu condiţia să se facă toate efoturile din partea Guvernului. Până la finalul mandatului meu, aş vrea să văd România în Schegen şi cu MCV-ul ridicat”, a completat Juncker.

Și președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a făcut joi un apel către statele membre UE care blochează aderarea României la spațiul Schengen, susținând că trebuie să își modifice poziția. Acesta a afirmat că adeziunea României și Bulgariei la Schengen este importantă pentru securitate.

Citeste si...  Percheziții de amploare în București, Ilfov și Ialomița

„Principiul solidarității va fi aplicat de România și în adeziunea sa la spațiul Schengen. Parlamentul European a susținut întotdeauna țările în curs de aderare la acest spațiu. Fac un apel la statele membre care blochează această aderare să își modifice poziția”, a declarat Antonio Tajani, la ceremonia oficială de lansare a Președinției Consiliului UE.

Vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, și-a exprimat încrederea, în cadrul întâlnirii cu președintele CE, Jean-Claude Juncker, la care a participat și liderul Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, vor fi înregistrate progrese privind Spațiul Schengen.

„Președintele Senatului a evocat vizita la București din mai 2017 a președintelui Comisiei Europene, pentru a participa la aniversarea a zece ani de la aderarea României la UE, ocazie cu care acesta a susținut o alocuțiune în fața plenului reunit al celor două Camere ale Parlamentului României, transmițând o serie de mesaje care continuă să aibă un ecou important în memoria colectivă. Călin Popescu-Tăriceanu a arătat că la doisprezece ani de la aderare, a venit rândul României de a prezida Consiliul UE, ceea ce este un prilej de îndreptățită satisfacție pentru cetățenii români, din țară sau cei care trăiesc și lucrează în alte țări membre UE. În acest context, următoarele șase luni vor fi caracterizate de o activitate intensă și dedicată a executivului și legislativului pentru a gestiona în cele mai bune condiții responsabilitățile președinției rotative”, conform unui comunicat de presă al Camerei Deputaților remis MEDIAFAX.