Secția pentru judecători a CSM condamnă afirmațiile ambasadorului SUA la București,Hans Klemm referitoare la Inspecția Judiciară, menționând că diplomatul a făcut aprecieri inoportune și selective legate de conduita magistraților.

„Având în vedere discursul public al ambasadorului Statelor Unite ale Americii în România, domnul Hans Klemm, susținut la data de 1 octombrie 2018 cu ocazia deschiderii anului universitar la Facultatea de Drept a Universității București,

Secţia pentru judecători, în majoritate, exprimă îngrijorarea față de afirmațiile privind activitatea Inspecției Judiciare, instituție importantă în configurația autorității judecătorești, care se bucură de autonomie și independenţă operațională, precum și față de unele aprecieri inoportune și selective în legătură cu conduita magistraților.

O astfel de abordare poate fi de natură a afecta  încrederea societății în actul de justiție, cu precădere în magistrați și în organismele judiciare din țara noastră, a căror activitate se desfășoară exclusiv în temeiul legii.

Secţia pentru judecători reafirmă, pe această cale, atașamentul la valorile unei cooperări internaționale loiale și subliniază, astfel cum a procedat de fiecare dată când s-a dovedit necesar, nevoia unui mesaj public echilibrat şi responsabil care să consolideze încrederea cetăţeanului în actul de justiţie”, transmite Sectia.

Citeste si...  New York Times: Nicio zi fără discuții despre legăturile Trump-Rusia. Ce au urmărit, de fapt, rușii

Precizările vin după ce Hans Klemm a criticat, la Facultatea de Drept, în cadrul deschiderii anului universitar, Inspecția Judiciară.

„În același timp, dovezi continuă să apară despre faptul că magistrații sunt atacați din ce în ce mai mult politic și în presă pentru decizii de tribunal și opinii publice care liderii politici le văd drept amenințătoare la adresa intereselor lor private sau provocatoare agendei lor legislative. Bilanțul Inspecției Judiciare din ultimul an și jumătate este cu atât mai greu de înțeles, în afara oricărui alt context decât cel că a devenit subiectul unei manipulări politice”, a spus ambasadorul.