Actualitate, Featured

Judecatorii de la ICCJ au un vraf de dosare de coruptie, toate cu nume grele

Un complet de cinci judecătorii de la instanţa supremă reia, luni, dezbaterile în dosarele de mare corupţie ale fostei şefe a DIICOT, Alina Bica, a fostului senator PSD Dan Şova, a fostului şef ANAF Şerban Pop şi al fostului ministru Constantin Niţă.

Judecătorii vor continua discuţile în dosarul Alinei Bica în care rejudecă apelul în cazul în care aceasta a fost condamnată iniţial la patru ani de închisoare cu executare pentru pretinsa favoizare a omului de afaceri Ovidiu Tender

La termenul de luni judecătorii au chemat ca martori actuali şi fosti procurori DIICOT care să depună mărturie referitor la acuzele DNA.

În dosarul fostului senator Dan Şova magistraţii reiau dezbaterile ce au loc pe fondul rejudecării apelului din dosarul CET Govora după ce instanţa supremă a admis o contestaţie în anulare şi a anulat condamnarea la trei ani de închisoare cu executare stabilită în cazul lui Şova.

Este vorba despre condamnarea din dosarul CET Govora, când fostul director al instituţiei din energie a primit trei ani de închisoare cu suspendare.

Tot luni se reiau discuţiile în dosarul fostului ministru Constanţin Niţă. Este vorba despre rejudecarea apelului în dosarul său de corupţie dupî anularea condamnării de patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență.

În rechizitoriul transmis instanţei supreme procurorii DNA notau că în cursul anului 2013, Niță, deputat în Parlamentul României și, la data faptei, ministru al Energiei, i-a solicitat unui om de afaceri (denunțător) un comision de 5% din valoarea unui contract încheiat de societatea comercială a acestuia cu primăria unui municipiu.

Comisionul a fost pretins de Niță în schimbul exercitării influenței sale asupra primarului de municipiu și a promisiunii că interveni pe lângă acesta pentru a-l determina să agreeze semnarea și buna derulare a contractului cu firma omului de afaceri.

În dosarul fostului şef ANAF judecătorii continuă discuţiile faţă de apelurile care se rejudecă după ce un alt complet a anulat deciyia definitivă de condamnare a acestuia la cinci ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă.

Potrivit DNA, în anul 2014, Şerban Pop ar fi primit de la Horia Simu suma totală de 230.000 de euro (cash şi sub forma a două contracte de consultanţă judiciară), pentru a interveni la nivelul conducerii DIICOT în scopul soluţionării favorabile a unui dosar penal care îl privea pe omul de afaceri.

blank