Guvernul nipon urmează să facă publică concluzia potrivit căreia va trebui ca Jocurile Olimpice (JO) de la Tokyo, amânate în 2020, să fie anulate în 2021 din cauza Covid-19, susţine publicația britanică The Times, citând persoane din coaliţia de la guvernare aflată în acest moment la putere în Japonia.

Numărul mare de sportivi ajunși la Tokyo ar face imposibil controlul pandemiei în cazul izbucnirii unui focar de coronavirus, este concluzia la care au ajuns organziatorii.

“Nimeni nu vrea să fie primul care să spună acest lucru, dar consensul este că este prea dificil. Personal, nu cred că va avea loc”, a precizat sursa din coaliţia de guvernare.

Îngrijoraţi că evenimentul ar putea agrava şi mai mult răspândirea virusului, peste 80% dintre japonezi sunt în continuare foarte reticenţi în privinţa organizării JO în acest an, preferând fie o nouă amânare, fie o anulare pur şi simplu, potrivit unui sondaj, citat de Prosport.

Jocurile Olimpice de la Tokyo ar fi trebuit să se desfăşoare vara trecută, dar au fost amânate un an din cauza pandemiei de coronavirus. Acum, obiectivul autorităților din această țară este găsirea unei soluţii onorabile pentru a se anunţa anularea, astfel încât să rămână posibilitatea ca Tokyo să fie gazdă a Jocurilor Olimpice în alt an, şi anume în 2032, scrie Prosport.

Sportivii olimpici din România, vaccinați anti-Covid în etapa a II-a

Ministerul Tineretului şi Sportului din România a anunţat că sportivii din loturile naţionale şi olimpice, precum şi cei calificaţi individual la Jocurile Olimpice de la Tokyo, dar şi staff-ul acestora, vor fi vaccinaţi în etapa a doua a campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, cea care include populaţia cu grad de risc şi lucrătorii care desfăşoară activităţi în domenii-cheie, esenţiale, scrie Prosport.

Organizatorii se așteptau la anularea JO 2021
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (IOC), Thomas Bach, anunțase – încă de anul trecut – că Jocurile Olimpice de la Tokyo vor fi anulate definitiv, dacă nu se vor desfăşura în 2021.

Înţeleg poziţia partenerilor noştri din Japonia”, a spus Thomas Bach, într-un interviu acordat celor de la BBC. Oficialul IOC făcea referire la declaraţia lui Yoshiro Mori, preşedintele Jocurilor Olimpice de la Tokyo, care a precizat că totul se va decide la finalul lunii aprilie 2021. Dacă pandemia nu va trece până atunci, JO se vor anula definitiv.

Nu putem să angajăm încontinuu între 3.000 şi 5.000 de oameni pentru a reuşi să organizăm competiţia. Nu putem să schimbă programul sportului din toată lumea şi, totodată, nu putem să îi lăsăm pe sportivi cu această incertitudine”, a spus Thomas Bach, potrivit AFP.

În plus, Thomas Bach declara, în mai 2020, că trebuie să fie pregătiţi pentru oricare scenariu şi că vor fi adoptate măsuri de „carantină pentru atleţi, staff-ul lor, dar şi pentru alţi participanţi”.

De asemenea, şeful IOC deplânge această situaţie, mai ales dacă JO se vor juca fără spectatori.


Citeste si...
Florentina Iusco și Alexandru Novac, doi dintre atleții care vor reprezenta românia la Jocurile Olimpice