Jihadiştii din Statul islamic au preluat controlul duminică asupra localităţii irakiene Sinjar, din apropiere de graniţa cu Siria, au anunţat responsabili kurzi, citaţi de AFP, Reuters şi Xinhua.

2014_06_27_isisl_rsz_crp_17579600

‘Peshmerga (luptătorii kurzi) s-au retras din Sinjar’, iar combatanţii Statului islamic au intrat în oraş şi şi-au arborat drapelul pe clădirile guvernamentale, a declarat pentru France Presse un responsabil al Uniunii patriotice din Kurdistan, unul din principalele două partide kurde din Irak.

Sinjar se află între graniţa siriană şi Mosul, căzut în mâinile jihadiştilor la începutul ofensivei lor, în iunie. Statul islamic a preluat încă de anul trecut controlul asupra unor teritorii din Siria, aflată la circa 50 km de Sinjar. Mişcarea a proclamat la finele lui iunie un ‘califat’ în teritoriile pe care le controlează în Irak şi Siria.

Sâmbătă, surse de securitate au confirmat preluarea de către jihadişti a controlului asupra oraşului Zumar tot din nordul Irakului, precum şi asupra unor câmpuri petrolifere.

Statul islamic, avându-şi rădăcinile în Al-Qaida, reprezintă cea mai mare provocare la adresa stabilităţii Irakului, după căderea lui Saddam Hussein, în 2003. După ce mii de soldaţi irakieni au fugit din calea ofensivei grupării, miliţiile şiite şi luptătorii kurzi au format principala linie de apărare în faţa jihadiştilor, care au ameninţat că vor porni să cucerească Bagdadul, notează Reuters.

Citeste si...
Rusia a trimis către SUA ajutoare umanitare