Seful Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a declarat luni seara, la Palatul Cotroceni, ca ii multumeste presedintelui Iohannis pentru primirea in Romania. Totodata, el a multumit in limba romana, vorbind despre istoria tarii, despre aderarea la UE.

„Vreau sa spun ca sunt fericit ca dragul meu prieten Klaus Iohannis m-a invitat in aceasta frumoasa cladire si sunt recunoscator ca am fost primiti ca printii in aceasta frumoasa tara. Multumesc! Pentru cei care nu sunt fluenti in romana, inseamna multumesc. Romania nu este o tara indiferenta celor care se afla aici, pentru ca, atunci cand eram tineri, ne-am indragostit de cultura romaneasca, de literatura romana. Am admirat curajul poporului roman in istorie.

Este un alt motiv pentru care Romania nu imi este indiferenta, cel putin nu mie, pentru ca Luxemburg este una dintre tarile ale carei limbi nu sunt cunoscute de alte persoane cu exceptia cetatenilor, insa Klaus stie limba, pentru ca putem vorbi impreuna luxemburgheza”, a spus el.

 

Totodata, presedintele Comisiei Europene a vorbit despre democratia romaneasca.

„Sunt mandru ca in 2005, in timpul presedintiei Luxemburgului la Consiliul European, eu fiind atunci presedinte, am semnat tratatul care viza Romania si Bulgaria. A fost o zi grozava in viata mea, pentru ca am „intotat” impreuna cu Romania si Bulgaria – cele doua avand mereu aceeasi directie. Ziua in care am semnat intelegerea a fost, de fapt, „ZIUA” pe care toata Europa a realizat-o, accea in care in sfarsit s-a trecut de la dictatura la democratie. S-a intamplat datorita oamenilor. A fost ziua reconcilierii dintre istoria si geografia europeana.

Citeste si...  Iohannis consideră zvon ideea că ar pleca la postul de preşedinte al Consiliului European

Nu a fost prima zi in care Romania a dovedit ca libertatea si democratia fac parte din aceasta tara. Acest sentiment, aceste convingeri pot fi vazute in trecutul acestei tari. in cateva saptamani, Romania va celebra Centenarul. Nu va fi o sarbatoare doar pentru oamenii acestei tari, ci pentru intreaga Europa”, a mai spus Junker, conform stirilorprotv.

 

Jean Claude Junker a mai precizat ca este prima data cand participa la una dintre editiile Initiativei celor 3 Mari, dar ca summitul beneficiaza de sustinerea Comisiei Europene.

„Comisia sustine aceasta Initiativa a celor 3 Mari. Comisia este complet angajata acestui proces. Conectivitatea este foarte importanta, nu doar de la sud la nord, dar si de la est la vest. Doar asa putem fi siguri ca vom schimba viitorul.”