Actualitate

Laurenţiu Rebega: „Uniunea Europeană este un fel de pușcărie în care singura libertate a statelor membre este să dea ture prin curtea interioară”

Conferința Președinților din Parlamentul European, respectiv Președintele PE și liderii grupurilor politice, au decis, vineri dimineața, în urma referendumului din Marea Britanie privind apartenența la UE, să convoace o sesiune plenară extraordinară.

Reprezentanții celor 28 de state membre ale Uniunii Europene au analizat rezultatul referendumului și etapele care vor urma acestui moment istoric de cotitură. La reuniune au participat Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și reprezentanții Consiliului.Toți reprezentanții celor 27 de state au declarat că respectă rezultatul de la referendumul din 23 iunie 2016 și necesitatea ca Marea Britanie să-și clarifice poziția cât mai curând.Totuși, în loc de luciditate și dialog, plenara a prilejuit declarații patetice și demagogice. Despre importanța acestei reuniuni și rolul decisiv pe care România trebuie să îl joace pe tabla de șah europeană, Laurențiu Rebega a precizat:

„Brexit-ul nu a avut loc pentru că națiunile ar fi fost în mâinile naționaliștilor, așa cum crede domnul Juncker, ci pentru că domnia sa și grupul pe care îl reprezintă sunt orbi și surzi față de ceea ce simt și vor cetățenii europeni. Cât de rupt de realitate trebuie să fii ca să spui că, dacă ești naționalist, ești anti-patriot? Tocmai acest mesaj disprețuitor i-a făcut pe britanici să voteze ieșirea! Cred că UE are nevoie acum și de o schimbare de fond și de una deformă. Ce alegem? Vrem o Uniune mai federală (modelul Juncker),cu vampirizarea tot mai mare a suveranității de către Centru, sau o Uniune care cedează puteri înapoi către statele membre? În ceea ce privește politicile economice și birocrația, acestea au sufocat elanul adepților libertății economice. Mașinăria birocratică a UE și lipsa de voință politică au transformat Uniunea Europeană într-un fel de pușcărie în care singura libertate a statelor membre era să dea ture prin curtea interioară. Acum, se vede că s-a spart ușa de la pușcărie! Trebuie rezolvate disputele legate de imigrație. Trebuie regândite Tratatele Europene. Uniunea devine tot mai îndepărtată de crezul părinților ei fondatori, incapabilă să comunice și să se apropie de nevoile reale ale cetățenilor ei.”

Niciun cetățean român nu trebuie să sufere, „referendumul nu este despre suferință și discriminare, nu există Europe de clase diferite. În aceeași ordine de idei, vreau să vă spun că în calitate de politician român și membru al Parlamentului European, ca vicepreședinte al Grupului Europa Națiunilor și a Libertăților, voi apăra și voi cere garanții că rolul, rostul și reputația românilor din Marea Britanie vor fi pe deplin respectate. Libera circulație și păstrarea permiselor de muncă, sunt absolut obligatorii. Într-o nouă Europă, vocea României trebuie să se facă auzită!” a completat Laurențiu Rebega.

Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană aduce și avantaje pentru România. BREXIT-ul ne urcă pe locul șase ca putere de vot și de negociere în UE.Europarlamentarul român a atras atenția că Brexit-ul deschide oportunități importante, pe care România nu are voie să le rateze: „Avem șansa să ne renegociem locul în lanțul economic European. Trebuie sa ieșim din rolul de verigă slabă și să ocupăm un loc în economia centrală europeană, ca să nu riscăm să rămânem la periferia Europei pentru o perioadă lungă, cu toate consecințele nefericite ce decurg din statutul de membru de mâna a doua. Trebuie să ne înscriem mult mai energic pe o cale de integrare în nucleul dur,puternic și influent al Europei. Timp de peste 10 ani, statul român a eșuat lamentabil în politici oneroase, pentru că nu a fost în stare să-și asume responsabilitatea unei direcții de succes pentru Națiune. Soluția reală pentru o Românie puternică în Europa este mai multă suveranitate, urmărirea tenace a intereselor naționale, mai multe investiții și mai mult dinamism. E timpul să ieșim din acest vid moral,prezent peste tot în lume! Brexit-ul nu trebuie să devină prilej de isterie, depresie și paralizie. Este momentul să începem un proces de reconstrucție inteligentă, transparentă, cooperantă și mult mai apropiată de cetățeni. Europa trebuie să înainteze către o comunitate serioasă a națiunilor europene și să pună pe primul plan o conștientizare asumată a dublei cetățenii: cea națională și cea europeană.”

blank