Actualitate, Featured

Jandarmii paşnici au împărţit, sâmbătă, în Piaţa Victoriei pliante cu sfaturi demonstranţilor

Reprezentanţii Jandarmeriei au împărţit, sâmbătă, în Piaţa Victoriei pliante protestatarilor, în care le recomandă să sancţioneze orice încercare de deturnare a mesajului din partea altor manifestanţi.

„Nu uita care este scopul protestului şi sancţionează orice încercare de confiscare a mesajului tău sau deturnare a acestuia din partea altor manifestanţi”, este una dintre recomandările Jandarmeriei.

Poliţiştii au verificat sâmbătă o maşină aflată în perimetrul Pieţei Victoriei, potrivit martorilor din zonă, existând suspiciunea că în vehicul ar exista un dispozitiv exploziv anunţat la numărul unic de urgenţă 112.

Câteva zeci de persoane sunt, la ora transmiterii ştirii, în Piaţa Victoriei la mitingul Diasporei. Poliţia Locală împarte apă, temperaturile ajungând azi în Bucureşti la 34 de grade Celsius.

Oamenii s-au strâns în faţa Guvernnului, la mitingul ce are loc la un an de la protestul violent.

17.000 de sticle de apă sunt împărţite de către Poliţia Locală.

Tommy Tomescu, dentist în Londra, cel care, prin Asociaţia „Diaspora pentru România” ” a cerut autorizaie pentru protest, a anunţat că aşteaptă 250.000 de oameni la eveniment.

Primarul general al Capitalei Gabriela Firea a postat, sâmbătă, mai multe fotografii, pe contul său de Facebook, în care apare alături de viceprimarul Aurelian Bădulescu la Poliţia Locală, acolo unde se monitorizează video, printre altele, şi protestul din Piaţa Victoriei.

„Diaspora pentru România”, cea care a cerut autorizaţie pentru mitingul din 10 august, este reprezentată de Tomy Tomescu, un dentist român stabilit în Londra. Anul trecut, aceeaşi asociaţie a cerut autorizaţie, dar s-a retras cu câteva zile înainte de mitingul violent din faţa Guvernului.

Circulaţia pe Şoseaua Kiseleff este, la momentul transmiterii ştirii, restricţionată, în Capitală, până la intersecţia cu Strada Arhitect Ion Mincu, din cauza protestului anunţat în Piaţa Victoriei, anunţă reprezentanţii Poliţiei Capitalei. La intrări vor fi instituite şi filtre.

Circulaţia pe Şoseaua Kiseleff este, la momentul transmiterii ştirii, restricţionată, în Capitală, până la intersecţia cu Strada Arhitect Ion Mincu, din cauza protestului anunţat în Piaţa Victoriei, anunţă reprezentanţii Poliţiei Capitalei. La intrări vor fi instituite şi filtre.

Jandarmii au instalat deja în Piaţa Victoriei dispozitivele iniţiale de delimitare a spaţiului în care se va protesta.

„Aceste panouri de protecţie, cum le spunem noi, au rolul de a limita pe cât posibil ca celelalte activităţi cotidiene care se desfăşoară în acest nod rutier foarte important din Capitală să decurgă în mod firesc. În mod gradual, vor intra şi efective de jandarmi, acele patrule de dialog pe care vi le menţionam. În punctele principale de acces către Piaţa Victoriei vor fi instalte filtre, cu rolul de a monitoriza persoanele care intră, de a le verifica pe cele care au asupra lor bagaje voluminoase care au anumite recuzite deosebite. Rolul acestor filtre, să fiu foarte bine înţeles, este acela de a preveni pătrunderea în zona în care va avea loc adunarea publică, în zona în care se vor afla cu obiecte periculoase, cu obiecte care pot pune în pericol siguranţa cetăţenilor”, a declarat Georgian Enache, reprezentant al Jandarmeriei Române.

Forţele de ordine vor fi atenţi în mod deosebit la persoanele care au asupra lor bagaje mari.

„Nu este o interdicţie să vină persoanele cu aceste bagaje, însă este o recomandare de a nu face acest lucru. Ştim cu toţii, ţinem cont de contextul internaţional în care se desfăşoară aceste adunări publice, trebuie să ne luăm toate măsurile astfel încât să prevenim introducerea în zona delimitată de obiecte cu potenţial riscant la adresa integrităţii fizice a persoanelor. Începând cu ora 17.00, urmează să se desfăşoare o altă adunare publică. Avem şi în acea zonă şi vor fi instituite dispozitive la fel cu rol preventiv cu rol de a asigura o transprenţă şi o comunicare bună cu cei care participă. Nu au fost înregistrate până la această oră incidente, ne dorim nici să nu avem parte de ele, dar trebuie să ne luăm toate măsurile de precauţie”, a completat Enache.

Circulaţia în faţa Guvernului a fost deja restricţionată.

„La ora 14.30 o să înceapă restricţiile de trafic. Vorbim despre restricţionarea traficului pe Şoseaua Kiseleff, până la intersecţia cu strada Arhitect Ion Mincu, se va circula în continuare pe Arhitect Ion Mincu. O să înceapă şi resistematizarea circulaţiei în zona Pieţei Victoria. Se va circula pe dublu sens prin faţa Guvernului, nu se va mai permite accesul decât în viraj dreapta pe strada Paris”, a spus Diana Sarca, purtător de cuvânt al Poliţiei Capitalei.

Un grup de protestatari care merg din Iaşi spre Capitală au blocat un drum naţional din Buzău, traversând în mod repetat, timp de câteva minute, o trecere de pietoni. În zonă s-au format coloane de maşini.

Protestatarul Cristian Dide a fost amendat, sâmbătă, pentru lipsa documentelor şi pentru că a staţionat într-o zonă în care nu era permis acest lucru, respectiv în Piaţa Victoriei, şi a rămas fără permisul de conducere pentru 30 de zile, au anunţat reprezentanţii Poliţiei Capitalei.

„A fost transmis un eveniment legat de o autoutilitară parcată în mod neregulamnetar în zona Pieţei Victoria, aici unde urmează să se desfăşoare o manifestaţie publică. Încă de dimineaţă, colegii de la Poliţia Capitalei discută cu persoanele respective, aşa cum vă spuneam, suntem deschişi dialogului, însă asta nu înlătură aplicarea şi respectarea legii. Nu este altceva decât un incident, un eveniment forţat care să creeze în mod artificial o situaţie tensionată, să determine un oarecare răspuns din partea structurilor cu atribuţii în aplicarea legii”, a declarat Georgian Enache, reprezentant al Jandarmeriei Române.

Protestatarul Cristian Dide a fost amendat contravenţional de către poliţişti şi a rămas fără permisul de conducere.

„În această dimineaţă, conducătorul vehiculului respectiv a fost sancţionat contravenţional, în fază iniţială pentru lipsa documentelor, dar şi pentru faptul că a staţionat într-o zonă care nu permite staţionarea. Ulterior pentru că a refuzat să mute acest autovehicul a fost din nou sancţionat contravenţional şi, de asemenea, i s-a suspendat dreptul de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile. Având în vedere că acest mobil a rămas în zona Pieţei, au fost notificate autorităţile locale în vederea dispunerii ridicării acestuia, pentru a fi îndepărtat. Absolut orice persoană care va fi aici trebuie să fie în siguranţă, iar un mobil în sine este un pericol pentru o persoană care se deplasează pe jos”, a declarat Diana Sarca, purtător de cuvânt al Poliţiei Capitalei.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, referitor la protestul anunţat în Piaţa Victoriei, că se aşteaptă ca de data asta Guvernul să se abţină de la acţiuni de forţă şi să facă doar ceea ce trebuie să facă, adică să păstreze ordinea. Şeful statului a amintit de violenţele de anul trecut.

Organizatorul protestului de sâmbătă din Piaţa Victoriei, Tommy Tomescu, a avut un schimb de replici cu protestatarul Cristian Dide, care a adus în Piaţă o platformă, deşi nu anunţase anterior acest lucru. Cristian Dide s-a urcat pe platforma respectivă şi refuză să plece.În zonă au ajuns jandarmii.

Iniţial, organizatorul protestului Tommy Tomescu a avut un schimb de replici cu un protestatar venit din străinătate şi care era nemulţumit pentru că auzise că în Piaţă va fi şi un concert, Tomescu precizând că vor fi intonate doar două imnuri la manifestaţie.

Câteva zeci de maşini au plecat sâmbătă dimineaţă spre Bucureşti pentru a participa la protestul din Piaţa Victoriei. Cei mai mulţi dintre protestatari doresc construcţia Autostrăzii A8 – Ungheni – Iaşi – Târgu Mureş.

Pe traseu, alte zeci de maşini se vor alătura acestui marş.

Organizatorii au anunţat şi că vor să încerce blocarea traficului pentru 10 sau 15 minunte, undeva pe drumul spre Capitală.

Grupul Diaspora Pentru România a transmis că are 75 de revendicări la protestul de sâmbătă, din Piaţa Victoriei. Printre acestea, se numără:

– finalizarea anchetelor şi judecarea violenţelor din 10 august 2018, timpul revoluţiei şi mineriadelor;
– implementarea numărului maxim de 300 de parlamentari şi a proporţionalităţii acestora;
– mplementarea punctului 8 de la Timişoara într-o formă legală şi actualizată;
– reinstituirea libertăţii de exprimare prin modificarea legii adunărilor publice ce permite în acest moment abuzul autorităţilor;
– centrele Comunitare Româneşti din diaspora;
– modul de desfăşurare a alegerilor, repatrierea, traficul transfrontalier în scopul exploatării sexuale şi discriminarea copiilor români din Austria;
– demararea anchetei privind actele false şi infracţiunile membrilor Consiliului Românilor de Pretutindeni.

Manifestaţia a primit aprobare, de la Primăria Capitalei, pentru un număr de aproximativ 250.000 de persoane, de altfel organizatorul protestului de sâmbătă, Tommy Tomescu, declarând că se aşteaptă la această cifră.

Tomescu mai spune că se vor institui filtre la intrările în Piaţă, ca să nu se intre cu obiecte contondente. „Ne aşteptăm la un număr de aproximativ un sfert de milion de români în Piaţa Victoriei, sâmbătă, pe 10 august. Va fi o zi călduroasă şi îi rugăm pe toţi românii prezenţi în Piaţă să vină cu o sticlă cu apă la ei. Vor fi asigurate şi toalete”, a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, Tommy Tomescu, organizatorul protestului.

Protestul din Piaţa Victoriei este autorizat de la ora 17.00 la ora 22.15 şi se vor institui filtre la toate intrările.

„Vom avea o toleranţă zero faţă de orice fel de violenţă şi faţă de orice situaţie de risc de violenţă. Se vor institui filtre pentru cei care vor intra în perimetrul Pieţei Victoria, dorind să oferim un grad maxim de siguranţă pentru cei prezenţi. Nu se va intra cu obiecte contondente sau cu arme albe”, a mai precizat Tomescu.

Pe de altă parte, Jandarmeria Bucureşti a făcut un apel la cei care vor participa, sâmbătă, la protestul din Piaţa Victoriei, să se manifeste paşnic. Astfel, echipele de dialog ale Jandarmeriei vor fi prezente pentru menţinerea permanentă a legăturii cu organizatorii şi participanţii.

„Facem apel la toţi participanţii la aceste adunări publice să manifeste paşnic, să respecte indicaţiile jandarmilor, să evite conflictele de orice natură şi să anunţe forţele de ordine dacă observă persoane care au un comportament antisocial.

Din raţiuni de siguranţă, participanţii la manifestaţii sunt rugaţi să nu deţină bagaje sau genţi voluminoase şi să se îndepărteze de persoanele sau grupurile care au intenţia de a periclita buna desfăşurare a evenimentelor”, a transmis Jandarmeria Capitalei.

Traficul în zona Guvernului va fi restricţionat începând cu ora 14.30. Astfel,

– începând cu ora 14.30, în funcţie de sosirea participanţilor, se va restricţiona traficul rutier pe Şos. Kiseleff, între Str. Arh. Ion Mincu şi Piaţa Victoriei, iar circulaţia va fi permisă pe Str. Arh. Ion Mincu;
– începând cu ora 14.30, circulaţia în Piaţa Victoriei va fi resistematizată, prin asigurarea traficului rutier pe o bandă, respectiv două benzi de circulaţie pe sens, în faţa Guvernului României, între Bd. Aviatorilor şi Calea Victoriei, respectiv Bd. Lascăr Catargiu, iar pe Str. Paris se va circula cu viraj dreapta către Statuia Aviatorilor, fără a fi permis accesul în Piaţa Victoriei, dinspre Str. Berzei şi Bd. Ion Mihalache
– între orele 17.00 – 22.15, se va restricţiona traficul rutier în Piaţa Victoriei, până la ocuparea perimetrului delimitat de: prelungirea Bd. Aviatorilor, Şos. Kiseleff, Bd. Ion Mihalache, Str. Buzeşti, Calea Victoriei, intersecţia Bd. Lascăr Catargiu şi Bd. Iancu de Hunedoara, cu păstrarea unei zone de protecţie în care traficul rutier şi pietonal va fi restricţionat, după cum urmează:

– pe Str. Paris, segmentul cuprins între Bd. Aviatorilor şi Str. Duliu Zamfirescu;
– pe Str. Duliu Zamfirescu, segmentul cuprins între Str. Paris şi Str. Louis Blanc;
– pe Str. Louis Blanc, segmentul cuprins între Str. Paris şi Bd. Iancu de Hunedoara;
– breteaua Iancu de Hunedoara, de la intrarea în pasaj până la Piaţa Victoriei;
– trotuarul şi banda I de circulaţie de pe Bd. Aviatorilor, sensul de mers dinspre Piaţa Romană către Statuia Aviatorilor, segmentul din faţa Guvernului României.

Poliţiştii recomandă ca rute alternative Bd. Ion Mihalache – Bd. Mareşal Averescu – Bd. Mărăşti – Piaţa Montreal – Şos. Bucureşti-Ploieşti şi Bd. Aviatorilor – Bd. Beijing – Str. Nicolae Caramfil – Bd. Aerogării – Şos. Bucureşti-Ploieşti.

Pentru că în Capitală se anunţă temperaturi ridicate, primarul general Gabriela Firea a aprobat ca Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti să asigure 10.000 de sticle de apă îmbuteliată (PET) şi 4.000 de l de apă potabilă manifestanţilor. De asemenea, Primăria Capitalei va pune la dispoziţie şi 100 de toalete ecologice, amplasate în zonă.

blank