Featured, Social

Iunie, luna în care a scăzut preţul alimentelor, după 5 luni de creştere

Preţurile mondiale ale alimentelor s-au redus uşor în luna iunie, punând capăt unei perioade de cinci luni de creşteri consecutive, scăderea fiind generată de reducerea preţului produselor lactate, a anunţat joi agenţia ONU a alimentelor.

Organizaţia  Alimentelor şi Agricultură (FAO) şi-a menţinut prognoza pentru producţia de cereale la nivel mondial în anul 2019 neschimbată faţă de luna iunie, dar cu circa 1,2% peste nivelul din 2018, în urma creşterii producţiei de grâu.

Indicele preţurilor produselor alimentare al FAO, care măsoară modificările lunare pentru un coş de cereale, seminţe oleaginoase, produse lactate, carne şi zahăr, a înregistrat, în medie, 173,0 puncte luna trecută, de la o creştere revizuită de 173,5 puncte în luna mai.

Indicele preţurilor la produsele lactate a scăzut cu 11,9% faţă de valoarea din luna mai, dar este cu 9,4% peste nivelul de la începutul anului.

Indicele preţurilor legumelor a scăzut cu 1,6% faţă de anul precedent, atingând cel mai scăzut nivel din decembrie, afectat în principal de slăbirea preţurilor uleiului de palmier şi a celui de soia.

În schimb, indicele preţurilor la cereale a crescut cu 6,7% faţă de luna mai şi a înregistrat o creştere de 3,8% faţă de anul precedent, determinată de o creştere accentuată a cotaţiilor porumbului la export, în principal din cauza aşteptărilor legate de o scădere a exporturilor americane.

Indicele preţurilor la carne a crescut cu 1,5%, iar la zahăr cu 4,2%.

FAO e că estimează că producţia mondială de cereale va fi de 2,685 miliarde de tone, valoare neschimbată faţă de raportul din iunie şi în creştere cu 1,2% faţă de nivelul din 2018.

Prognoza FAO pentru consumul de cereale în lume în perioada 2019/20 a crescut uşor, urmând să depăşească 2,708 miliarde de tone – în creştere cu 1% faţă de perioada 2018/19.

blank