Partenera premierului sârb Ana Brnabic, care îşi afişează homosexualitatea în acest stat foarte conservator, a născut miercuri un băieţel, au anunţat serviciile sale, relatează AFP.

„Milica Djurdjic, partenera prim-ministrului Ana Brnabic, a născut un băieţel (miercuri) la Belgrad”, potrivit acestui comunicat.

Serbia nu recunoaşte legal cuplurile homosexuale şi nici dreptul acestora de a avea copii, scrie agerpres.ro.

Cabinetul său a precizat că Ana Brnabic este „prima” şefă de guvern din lume care trăieşte „într-un cuplu homosexual” şi a cărei parteneră naşte în timp ce este în funcţie.

Potrivit presei locale, băiatul născut miercuri va purta numele Igor.

„Prim-ministrul şi-a amânat vizita la Bruxelles” miercuri, au adăugat serviciile sale.

În vârstă de 43 de ani, Ana Brnabic a fost desemnată în fruntea guvernului în iunie 2017 de către preşedintele Aleksandar Vucic.

Citeste si...
Gabriel Sandu a a vomitat tot. Ei sunt cei nouă miniștri PSD și PDL din dosarul Microsoft

Această nominalizare a fost foarte comentată în presa internaţională.

În 2017, în timpul Gay Pride de la Belgrad, când a fost întrebată dacă doreşte legalizarea căsătoriei homosexuale, Ana Brnabic a răspuns: „Nu pot să vă ofer opinia mea personală, pentru că am venit în calitate de prim-ministru care reprezintă guvernul sârb”.

Ca peste tot în Balcani, homofobia rămâne foarte răspândită în Serbia.

Situat în plin centrul Belgradului, un centru de informare pentru comunitatea LGBT este frecvent ţinta vandalilor. Acest lucru s-a întâmplat de două ori până acum numai în luna februarie. În timpul manifestaţiilor publice, sloganele homofobe rămân frecvente, notează AFP.

În pofida adoptării unor legi împotriva segregării pe bază de gen şi identitate sexuală, reprezentanţii asociaţiilor afirmă că acestea sunt puţin aplicate.