Life, Stiri

Iti place cafeaua? Vezi cat de nociva poate fi bautura ta preferata

Ziua buna incepe de dimineata! Dar cati dintre noi reusim sa dam drumul la motor si sa functionam la capacitate maxima. Pentru acest lucru cafeaua de dimineata este esentiala. Crezi ca stii tot despe bautura cu care iti incepi ziua?

img_1450721_thumbs_600x400_1580411

Studii recente au aratat ca al doilea cel mai consumat produs din lume este cafeaua si ca in lume in fiecare dimineata se beau aproximativ 1400 de milioane de cesti de cafea. Cu alte cuvinte pentru foarte multi cafeaua este carburantul necesar pentru inceperea zilei in forta. Sigur ca exista voci care sustin ca din punct de vedere al sanatatii cafeaua este daunatoare insa acest lucru nu a fost demonstrat in cazul consumului unor cantitati rezonabila (o cafea mare cu lapte pe zi). Consumata in cantitati moderate, cafeaua poate avea efecte benefice asupra sanatatii datorita continutului ridicat de antioxidanti (fenol, substante volatile) fiind unul dintre cele mai consumate produse care contin cofeina.

Desi toata lumea se gandeste ca espresso este cea mai tare cafea, iar „cafeaua lunga” cea mai slaba, lucrurile stau cu totul altfel. Exista o diferenta intre puterea aromei şi concentratia efectiva de cofeina. Cofeina se dizolva in functie de timpul de contact intre cafea si apa, astfel incat cafelele cu procesul de realizare cel mai rapid contin, automat, mai putina cofeina decat cele a caror preparare se intinde pe cateva minute. Chiar daca are cea mai pregnanta aroma, un espresso se prepara in 30 de secunde, iar concentraţia reala de cofeina nu sare de 34 de miligrame.

Mitul legat de cafea si somn

De cate ori cineva refuza o ceaşca de cafea pe motiv ca „e prea tarziu si nu mai dorm la noapte”? Oamenii isi pun propriile griji pe seama cafelei. Daca esti stresat şi ai multe ganduri care te bantuie, in mod sigur nu vei dormi noaptea, dar asta nu are nicio legatura cu cafeaua. Singurul efect pe care il poate avea cofeina asupra somnului ţine doar de autosugestia celui care bea cafeaua.

Secretul unei cafele reusite sta in calitatea boabelor de cafea, in sistemul de prajire si ambalare dar si in modul de preparare. Diferenta dintre tipurile de cafea – cafea macinata (cu cofeina sau decofeinizata) si cea instant – sta in tehnologia de preparare, toate fiind realizate doar din boabe de cafea.Cea mai apreciata cafea este cea realizata din boabe de cafea 100% Arabica, culese de pe plantatii de la altitudini cat mai mari, de peste 1400 m, din America Centrala, America Latina, Estul Africii si tarile ecuatoriale din Asia. Acestea confera cafelei aroma fina si gustul echilibrat.

Efectele mai putin pozitive ale cafelei

Consumul mare de cafea creste si cantitatea de acid secretata in stomac, dar reduce actiunea prin care stomacul isi goleste conţinutul in intestinul subtire. Cofeina incetineste trecerea alimentelor prin intestinul subtire, insa o accelereaza in intestinul gros. Toate aceste efecte pot duce la tulburari digestive sau chiar la ulcer.

Cafeaua reduce capacitatea organismului de absorbtie a anumitor substante nutritive. Duplicarea ADN-lui este un proces foarte important in reproducerea celulelor si a organismelor. Cofeina poate interfera cu acest proces, dar poate produce si erori in reproducerea celulelor, ceea ce creste riscul de tumori, cancer sau malformatii genetice.

Cateva lucruri inedite despre cafea:

La cumpararea unui parfum este indicat sa ai la tine putina cafea, pe care sa o mirosi in ‘pauzele’ de testare a mai multor parfumuri. Astfel, simtul olfactiv va fi readus in stadiu neutru si vei simti mai bine aroma fiecarui parfum.

Unele dintre cele mai mari afaceri ale secolului au inceput prin a fi mai intai cafenele. Printre ele se numara si Lloyds of London sau New York Stock Exchange.

La sfarsitul secolului al XVI-lea existau peste 500 de cafenele in Istanbul.

Atunci cand infloreste, copacul de cafea are peste 30.000 de flori albe, insa acestea rezista maximum 48 de ore

Cafeaua isi mareste volumul in timpul prajirii cu 18.60%.

blank