Italienii au votat reducerea numărului de parlamentari de la 945 la 600, în cadrul unui referendum, scrie BBC News.

Italienii au votat peste 67% dintre alegătorii care au fost prezenți la urne au ales în favoarea acestei modificări, potrivit estimărilor prezentate de televiziunea RAI.

Reducerea numărului de parlamentari se va aplica atât camerei inferioare (de la 634 la 400), cât și senatului.

Referendumul a fost promovat intens de Mișcarea Cinci Stele, parte a coaliției de guvernare, pe motiv că o astfel de măsură ar duce la reducerea costurilor.

Propunerea a fost deja votată de Parlament, însă era nevoie și de aprobarea ei în cadrul unui referendum de revizuire a constituției. Modificările ar urma să fie puse în practică înainte de alegerile din 2023.

În România, în 2009, a fost validat un referendum consultativ (nu de revizuire a constituției) care prevedea trecerea la Parlamentul unicameral și reducerea numărului de parlamentari la cel mult 300.

El a fost promovat de președintele de atunci Traian Băsescu, care a dispus organizarea acestuia odată cu primul tur al alegerilor prezidențiale pe care le-a și câștigat, referendumul care viza o temă extrem de populară fiind mai mult un instrument electoral pentru candidatul Băsescu.

Deși validat, referendumul nu a produs niciodată efecte juridice. Pentru reducerea numărului de parlamentari este suficientă o lege de modificare a normelor în vigoare.


Citeste si...
ALEGERI 2014:Prezenta la vot pana la ora 16.00!