Social, Stiri

Istvan F. a ajuns în arest preventiv

“Vrei să te omor? Păi îţi tai jos o mână, mă fraiere!”, îşi ameninţa cămătarul din Târgu Mureş „clienţii”. Unul dintre oameni a ajuns la un pas să-şi ia viaţa de frica lui, în timp ce alţii au făcut cunoştinţă cu “braţul lung al fărădelegii”: “Sunt maşina de dat palme”, se descrie cămătarul ardelean. La 35 de ani are deja la activ condamnări peste condamnări şi o experienţă bogată după gratii, atât în ţară cât şi în străinătate.

blank

Condamnat prima dată pe când nu împlinise încă 18 ani, Istvan F. a ajuns, zilele trecute, în arest preventiv, fiind acuzat de infracţiunile de “camătă” şi “şantaj”. Pentru târgumureşean nu este însă prima dată când stă după gratii.

După condamnarea pe care a primit-o pe când era minor, a urmat alta cu suspendare, iar apoi a fost condmnat la o pedeapsă cu executare, ajungând după gratii pe când avea 25 de ani. A executat o parte din pedeapsă, după care a fost eliberat condiţionat. Mai recent, pe numele său a fost emis un alt mandat de arestare, de data aceasta de autorităţile din Ungaria. Acolo a executat, potrivit avocatului său, o parte din pedeapsă şi de aceea nu a fost extrădat.

Procurorii spun că inclusiv acum, Istvan. F se află în perioada de încercare a amânării unei pedepse de un an şi două luni, pronunţată chiar în decembrie 2014.

Arestat pentru cămătărie, prins în flagrant cu “dobânda”

Istvan F. a fost reţinut şi apoi arestat preventiv după ce a fost prins în flagrant, în 16 ianuarie, de poliţiştii din Târgu Mureş, care au găsit asupra sa 3.650 de euro şi 488 de lei. Poliţiştii spun că, din cămătărie, Istvan a făcut, în ultimii doi ani 33.000 de lei. Oamenii legii l-au reţinut atunci pentru 24 de ore, iar apoi târgumureşeanul a fost prezentat în faţa unei instanţe care a decis ca acesta să fie arestat preventiv pentru 30 de zile.

Oamenii legii spun că, în ultimii doi ani, cămătarul a împrumutat cu bani cel puţin şase persoane, de la care ulterior a cerut dobânzi uriaşe.

Dobânda creştea cu 100% în fiecare lună

Cămătarul din Târgu Mureş avea o strategie foarte bine pusă la punct – clienţii fideli, angajaţi ca măturători, erau împrumutaţi cu sume mici, de ordinul câtorva sute de lei, dar ajungeau să dea înapoi zeci de mii de lei dacă returnau banii după doar trei luni. Şi datele în care cămătarul primea banii erau stabilite clar – pe 15 şi 30 ale lunii, zile în care angajaţii primeau avansul şi respectiv salariul.

Într-una dintre interceptările făcute de oamenii legii, cămătarul îi explică unui “client” foarte clar cum funcţionează împrumutul: “… cu 3 milioane… luna următoare îmi datorezi 6 milioane.. în ianuarie ăia-s 12 milioane, în februarie 24 de milioane”.

Înţelegi ce număr eu?”, îl întreabă Istvan F. pe “client” ca să se asigure că acesta e pe fir în convorbirea interceptată.

Ameninţări şi violenţă. Una dintre victime a vrut să se spânzure

Cei care împrumutau bani de la Istvan spun că acesta umbla, aproape tot timpul, înarmat cu tot felul de cuţite şi, când nu primea banii, împărţea palme în stânga şi dreapta. Când asta nu era suficient ca să se facă înţeles, cămătarul trecea la ameninţări şi mai serioase, vizând inclusiv copiii victimelor: “unul dintre copii o să vi-l duc”.

Păi o să-ţi scot ochii afară, vrei să te omor? Păi îţi tai jos o mână mă fraiere”, erau câteva dintre ameninţările folosite de cămătar, potrivit interceptărilor făcute de oamenii legii.

Una dintre persoanele care se împrumutase de la Istvan şi care, aparent, nu putea să-i dea înapoi banii şi dobânda, a ajuns la capătul puterilor şi a încercat să se spânzure. A trecut prin ameninţări şi o bătaie, descrisă însă de cămătar cu totul altfel:

Aia nu a fost bătaie, au fost două palme”, îi spunea cămătarul acestuia la telefon, în timp ce era ascultat de oamenii legii.

Iniţial a vrut să anunţe organele de poliţie, însă, de frica celui care trebuia să-i dea bani, a crezut că poate scăpa doar luându-şi viaţa.

Concubina celui care a fost la un pas să îşi ia viaţa le-a povestit oamenilor că acesta şi-a pregătit funia cu care urma să se spânzure şi că a fost oprit în ultima clipă.

Făcea pe “brokerul” şi îi trimitea la bancă pe cei care nu îşi plăteau datoria

Oamenii legii spun că Istvan F. făcea orice ca să îşi recupereze banii şi nu renunţa la ei, mai ales dacă ştia că cei pe care i-a împrumutat au surse sigure de venit. Astfel, în cazul lor, şi cu ajutorul iubitei sale, cămătarul se transforma într-un adevărat “broker”.

Astfel, cel puţin într-unul dintre cazuri, cămătarul şi-a îndrumat unul dintre “clienţi” spre o bancă de unde acesta din urma putea să acceseze un credit pe baza venitului lunar. Iubita cămătarului era cea care se ocupa de detalii şi îndruma victimele, pas cu pas, prin etapele obţinerii unui credit bancar.

Dă vina pe… Elveţia

Ajuns în faţa instanţei, cămătarul care a băgat frica în oamenii pe care îi împrumuta s-a transformat într-un mieluşel. Alături de avocatul său, Istvan F. a încercat să convingă judecătorii că, în realitate, i-a ajutat pe oamenii care l-au denunţat şi că a ajuns la ameninţări fiind disperat că nu-şi va mai recupera banii. Iar explicaţiile avocatului său au fost, la un moment dat, pe cât de ingenioase, pe atât de hilare.

Astfel, apărătorul cămătarului a vorbit în faţa instanţei despre faptul că sute de mii de oameni în lumea asta s-au păcălit cu francul elveţian, el fiind unul dintre ei, şi că l-au luat cu 2,1 lei şi acum îl dau înapoi cu 4,4 lei.

Aş cere arestarea Elveţiei întregi, a Băncii Naţionale Române şi a câtorva oameni responsabili”, a spus avocatul în faţa instanţei, subliniind că “nimeni nu face atâta vâlvă şi nu se gândeşte nimeni să protejeze nişte oameni nevinovaţi care au fost păcăliţi” şi ajungând să recunoască faptul că, deşi paralela este “oarecum deplasată, poate puţin forţată”, situaţia cămătarului apărat de el este asemănătoare, dar de “o proporţie mult-mult redusă”.

Banca “Istvan F.” şi cea mai veche meserie din lume

Pentru a-l scăpa pe cămătar de arestul preventiv, avocatul a încercat să convingă instanţa că, perfect legal, casele de amanet percep o dobândă de 50% pe an, iar băncile una de 20%, astfel că acestă “cămătărie” există instituţionalizată şi se numeşte “bancă”.

Nu putem să ignorăm faptul că această activitate, cum sunt şi altele, prostituţia, au existat, există şi vor exista în toată lumea asta, pentru că există situaţii şi împrejurări când oamenii au nevoie de bani”, s-a apărat Istvan F. prin intermediul avocatului său. 

blank