Social, Stiri

Istoria ascunsa a Romaniei. Flota romaneasca de pescuit a fost folosita de regimul Ceausescu pentru un urias trafic cu arme

De la Bucuresti veneau si directivele pentru livrarea pestelui catre statele africane sau catre companii europene. Insa, cu tot succesul ei economic, aceasta uriasa industrie era de fapt un urias paravan pentru alte afaceri comandate de regimul Ceausescu. Marile puteri stiau ca Romania pescuia masiv in oceane, in anii ’80. Ca flota de pescuit a fost folosita ca paravan pentru un urias trafic cu arme, s-a stiut insa mai putin.

61575276

Cristian Troncota este istoric si profesor la Academia de Informatii a SRI. El explica jocul dublu al lui Ceausescu: „Din postura de specialisti in contraspionaj, ofiterii romani si-au folosit in anii 80 toate abilitatile de spioni, in parteneriate comerciale, si asta s-a concretizat in numeroase contracte cu statele africane”. Afirmatiile sale au fost confirmate si de fostul ministru de Externe Stefan Andrei in ultimul interviu acordat PRO TV.

In anii ’80, URSS era principalul partener al africanilor, asigurand 55% din capturile de peste preluate de Mauritania. Romania era al doilea partener important si sufla in coasta rusilor. Iar parteneriate asemanatoare au existat cu multe alte state africane. Din Africa, Romania importa minereuri care nu se gaseau la noi, in schimb noi livram tarilor africane peste si produse agricole, iar apoi si armament, in contextul in care tari ca Sudan, Somalia sau Angola aveau razboaie civile si lovituri de stat.

Printre marinarii cu experienta sunt cunoscute transporturile cu stupi plini cu mitraliere sau sacii care, pe langa grane, contineau si mine si munitie. Profesorul Cristian Troncota povesteste ca Ceausescu avea rezidente ale Securitatii in mai toate capitalele tarilor africane. Parteneriatele au fost intensificate cu atat mai mult cu cat Ceausescu intentiona sa infiinteze in Africa o banca internationala, care sa imprumute diverse guverne africane, dupa ce statul roman si-ar fi rezolvat propria datorie.

blank