Ion Țiriac
Actualitate, Featured

Ion Ţiriac nume de cod conspirativ de ”Titi Ionescu”

Printre cei care a colaborat în perioada aceea cu Securitatea a fost și fostul mare tenisman, Ion Ţiriac. Sportivul a colaborat cu aceștia sub numele conspirativ de ”Titi Ionescu”.

Ion Ţiriac, colaborator şi urmărit de Securitate. În urmă cu câțiva ani a ieșit la iveală un dosar la CNSAS, era vorba de dosarul de rețea R 238360. Conform CNSAS Ion Țiriac a colaborat cu Securitatea în perioada anilor 1963 -1966. Deja un sportiv cunoscut la nivel internațional Ion Țiriac, sub numele conspirativ de ”Titi Ionescu”, avea să fie recrutat de Securitate pe data de 11 iulie 1963. În dosarul anchetat de CNSAS se relatează despre prima întâlnire a acestuia cu Securitatea.

Ion Țiriac (82 de ani azi) semnase un angajament de colaborare cu Securitatea, dar a devenit urmărit de aceasta. A avut relații excelente cu marii conducători comuniști, însă a lăsat și umbre în urma sa.

Ca orice sportiv care călătorea mult în străinătate, Ion Țiriac a fost racolat de Securitate, ca informator, în 1963, cu numele de cod „Titi Ionescu”. A dat câteva note informative, însă după numai 3 ani, colaborarea sa cu Securitatea a încetat.

„De fiecare dată a furnizat materiale fără importanţă, deşi avea posibilităţi (…). Dat fiind faptul că agentul «Titi Ionescu» în colaborarea sa cu organele noastre a dat dovadă de rea-voinţă (…) propunem abandonarea agentului «Titi Ionescu» şi predarea dosarului personal la Serviciul C”, nota atunci ofiţerul care îl recrutase pe Ţiriac, potrivit gsp.ro.

Din acel moment, colaboratorul „Titi Ionescu” a devenit urmăritul „Tănase”. În 2010, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securității a decis că Ion Țiriac a semnat un angajament cu Securitatea Statului, însă nu a făcut poliție politică.

Țiriac era foarte bun prieten cu prințul Dimitrie Sturdza, fost numărul 1 în tenis al Elveției în anii ’60-’70. Acesta și-a amintit în 2019 că „Țiriac mi-a spus că scria rapoarte despre mine, chiar de atunci. I se cerea să anunțe dacă eu sau cei din familia mea vorbeam de rău regimul comunist. Dar noi nu am făcut niciodată asta, am iubit mereu România. L-am înțeles pe Ion, dacă nu făcea acele rapoarte risca să nu mai poată ieși din țară la turnee”.

„Sub carcasa asta de urs supărat, Ion Ţiriac este un om foarte fin, cu o inimă de aur şi un mare, mare patriot. Merită tot respectul românilor!”

CNSAS declară că fostul tenisman, deși informator al Securității, nu ar fi făcut poliție politică. Acest lucru este constatat după descoperirea unei alte fișe. În acest document este relatată schimbarea încadrării lui ”Titi Ionescu”, din informator în urmărit de Securitate.

Decizia venea după ce s-ar fi constatat că toate relatările fostului tenisman, Ion Țiriac, erau nimicuri și lucruri fără prea mare importanță. Schimbarea încadrării avea să survină în data de 6 decembrie 1966, conform fișei descoperite de CNSAS.

”De fiecare dată a furnizat materiale fără importanţă, deşi avea posibilităţi (…). Dat fiind faptul că agentul «Titi Ionescu» în colaborarea sa cu organele noastre a dat dovadă de rea-voinţă (…) propunem abandonarea agentului «Titi Ionescu» şi predarea dosarului personal la Serviciul C”, scria în nota respectivă.

Ion Țiriac nu a ascuns faptul că ar fi colaborat cu Securitatea, acesta recuoscând acest aspect încă din 2007. La acel moment, fostul tenisman declara: ”Noi toţi aveam dosare, toţi sportivii. Cum crezi că am stat în străinătate fără să fim urmăriţi? E de neconceput că, de atâţia ani, am avut pentru nimicuri oameni în spate”, declara Ion Ţiriac, în 2007.
Deși a colaborat cu organele de represiune ale statului comunist, Ion Țiriac nu a avut de suferit ulterior, odată cu publicarea dosarului său de către CNSAS.


blank