Editorial, Stiri

Ion Iliescu: Lecţiile trecutului pentru viitor

exclusiv-ion-iliescu-lectiile-trecutului

S-au împlinit 70 de ani de la debarcarea trupelor aliate în Normandia, moment definitoriu pentru efortul Naţiunilor Unite de a câştiga bătălia împotriva nazismului şi fascismului. Aducând omagiul cuvenit tuturor celor care s-au jertfit atunci pe câmpurile de luptă, trebuie să ne întrebăm de ce, după nici douăzeci de ani de la un alt conflict pustiitor, omenirea s-a scufundat în nebunia războiului.

Prima lecţie care nu trebuie uitată este aceea că după Primul Război Mondial nu a urmat un proces de reconciliere între naţiunile beligerante, care să împiedice apariţia resentimentelor în rândul învinşilor. A apărut un puternic curent revizionist în statele învinse, în primul rând în Germania. Statele naţionale născute în urma dezmembrării Imperiilor Austro-Ungar, Ţarist şi Otoman nu au avut timp să se consolideze, să-şi construiască prosperitatea şi politici adecvate faţă de etniile minoritare.

Parţial, această lecţie a fost învăţată după cel de-al Doilea Război Mondial. Construcţia a ceea ce azi numim Uniunea Europeană a fost posibilă pe baza reconcilierii istorice franco-germane. În urma Războiului Rece nu există învingători şi învinşi. Cu toate astea, se manifestă din nou atitudini generatoare de tensiuni şi de stări conflictuale. Criza din Ucraina, inclusiv anexarea Crimeii la Rusia, este expresia acestor tendinţe periculoase. Extinderea UE spre est reprezintă continuarea procesului de reconciliere pe continent.

România a avut o şansă istorică după 1989, şi a profitat de ea, pentru a-şi asigura securitatea externă, prin aderarea la NATO, şi pentru a se dezvolta în libertate şi democraţie, prin aderarea la UE.

A doua lecţie se referă la rolul jucat de Marea Depresie din 1929-1933 în venirea la putere a regimurilor fascist-naziste din Europa şi în declanşarea războiului. Europa este şi acum sub spectrul unei crize economice grave, iar un răspuns inadecvat, austeritatea, a dat apă la moară forţelor extremiste, care şi-au dublat prezenţa în Parlamentul European. Vechii demoni scot din nou capul.

Fanatism politic şi religios, anti-semitism, rasism, intoleranţă, discriminare, iată armele noilor extremişti. Ca şi în anii ’30, cu New Deal, şi acum doar SUA par să fi găsit un răspuns adecvat crizei economice. Avem nevoie de o altă abordare a problemelor economice din Europa, altminteri UE şi proiectul european vor pierde sprijinul cetăţenilor. Orice va fi posibil, inclusiv declanşarea unui nou Război Rece. Lumea democratică s-a construit pe valori şi principii. Să le respectăm cu toţii, pentru ca jertfa zecilor de milioane de oameni, din urmă cu şapte decenii, să nu fi fost zadarnică. 

blank