Ionuț Dolănescu se află în Țara Sfântă de vineri (15 iunie), când a plecat cu un grup condus de omul de afaceri Ion Antonescu, cel care a dus numeroși artiști în Israel, de-a lungul timpului. Ionuț Dolănescu (46 ani) este în Israel, împreună cu soția lui, Doinița. Alături de ei se află mai mulți actori și interpreți de muzică populară, precum Cristina Deleanu sau Sofia Vicoveanca. Țara Sfântă. Artiștii au pășit pe locurile pe care a călcat Iisus Hristos și s-au rugat la mormântul Mântuitorului, de la Ierusalim.

 

Ei au vizitat și alte locuri din Țara Sfântă, unde şi-au încărcat bateriile, dar au fost și la Betleem, la locul nașterii lui Iisus. Ionuț Dolănescu a venit din America în luna aprilie și va sta în România până în octombrie, când va pleca iar peste Ocean. Așa face de ani de zile, pentru a-și păstra rezidența americană.

 

Marshal Turism s-a născut  după Revoluție. Ion Antonescu, un om cu peste 25 de ani de experiență în turism, a condus această afacere până în anul 2000, când a predat frâiele fiului său Daniel. Ion Antonescu, poreclit <mareșalul> , este un personaj activ, dinamic și plin de viață. Așa se explică și performațele sale în turism. Face zilnic jogging, este un apropiat al cercurilor de artiști, pe care i-a sprijinit de câte ori a fost nevoie.

 

De ce Israel? Este o pasiune?

Este o pasiune, iubesc țara asta și este o destinație foarte cautată, cel puțin în agenția noastră, atât pentr frumusețea locurilor, cât și pentru încărcătura spirituală. În plus, chiar eu, personal, pentru această destinație, sunt ghid.

Din păcate, Tarom-ul nu este pare interesat să eficientizeze lucrurile. La Tarom, dacă alegi destinația Israel, ai două nopți pierdute pentru că sunt prost alese orele de plecare și spre Israel și spre România. Alții știu mai mlt marketing. De exemplu, El Al are ore de plecare foarte bune. Întodeauna mă gândesc la confortul turiștilor, la cât de bine m-aș simți eu în locul lor. Regula pentru mine este să îl ajut pe client să se simtă bine, indiferent dacă vine la agenția noastră de turism sau la hotelul nostru. Salariatul nu trebuie să fie robot, ci să muleze regulile pe nevoile clientului. De exemplu, dacă ai camere libere iar clientul a ajuns devreme la recepție, evident că il cazezi. Eu așa văd lucrurile. Eu am constatat că cei care s-au născut la țară știu ce înseamnă greutățile și luptă mult mai mult, pun pasiune în ceea ce fac. Au mai multă determinare și dorință de a răzbate, de a se remarca, de a fi cei mai buni. Cei care sunt născuți la oraș și sunt cocoloșiți de către părinți nu își pun această problemă. Întotdeauna mă deranjează CV-urile în care văd că cel care vrea să ocupe un post a avut nu știu câte locuri de muncă. Dacă am văzut că a depășit trei locuri de muncă, nici nu mă uit la el. Poți să ai șapte facultăți, să știi douăzeci de limbi străine, dacă nu pui pasiune în ceea ce faci și dacă nu gândești, nu ești bun. Sunt foarte mulți care nu au facultate, dar îmi plac, pentru că își pun mintea la contribuție și pun pasiune în orice domeniu de activitate.

 

Fiul dumneavoastră este copil crescut la oraș, într-o familie cu posibilități materiale. Cum ați reușit să-i formați determinarea, pasiunea pentru muncă?

Este el un copil foarte bun. Când era mai mic, toți îmi spuneau să nu îi dau atât de mulți bani, pentru că se învață cu ei. Dar eu am înțeles că nu este bine să nu îi dai bani, ci e bine să îi dai câți își dorește (asta în cazul în care ai, desigur), dar să vezi pe ce îi cheltuie. Și să nu îi dai banii cu țârâita, pentru că atunci îl faci pe copil să găsească alte formule. Am ascultat de alții și am greșit, iar copilul se împrumuta de la diverși prieteni, nu a fost bine. Atunci i-am zis să scoată din contul bancar de fiecare dată câți bani vrea. Și acum, când are treizeci și șase de ani, mă întreabă dacă poate să își cumpere anumite lucruri. E anormal, căci el este președintele firmei. Poate a contat și faptul că tata a fost preceptor și chiar dacă venea cu bani acasă, noi, copiii, nu puneam mâna pe ei, știind că nu sunt ai noștri. Apoi, în 2000, când am devenit secretar de stat la Cultură, i-am oferit responsabilitate, încredințându-i firma. De atunci a avut libertate să ia orice decizii. Nu m-a dezamăgit niciodată. Nici eu nu cheltuiesc aiurea. Evident, îmi asigur confortul, dar cu măsură, cu bun simț. De exemplu, am avut doar trei mașini în viața mea, iar cea pe care o conduc acum are 10-12 ani vechime. Și la hotel, am evidențe contabile foarte clare, ca să pot compara când apar diferențe și să văd unde se fac eventualele greșeli.

Citeste si...
Marian Vanghelie, acuzaţii explozive: Coldea, Cioloş şi USR, în spatele violenţelor de la mitingul din 10 august

 

 

Ce șanse are un om de afaceri să devină prosper în România de azi și să-și dezvolte businessul?

Acum este foarte greu să mai faci ceva, pentru că am avut niște conducători care și-au bătut joc de țară. Noi nu mai avem nimic, am vândut tot. Ce exportăm nu ne aparține. La noi se lasă numai cu câteva taxe pe salariu, firmele străine scot profitul afară, nu lasă nimic. Noi nu mai avem finanțe, energie. Aș lăsa unu la sută impozit pentru țărani și pentru întreprinderile mici și mijlocii.  Prima mare greșeală pe care au făcut-o, în opinia mea, cei care au condus țara, este ajutorul social. Sunt de acord cu ajutorul social pentru cei bolnavi, pentru bătrâni, dar nu pentru golani, oameni care pot să muncească, dar stau acasă și așteaptă bani de la stat.

 Pe timpul lui Ceaușescu, eu semnam pe statul de plată 2800 de lei, atât primeam în mână. Ministerul de Finanțe avea grijă să trimită banii la sănătate, la pensii, la șomaj și toate conturile astea erau alimentate. După revoluție s-a schimbat această regulă. În loc să se dirijeze banii la aceste fonduri, s-au dat pe interese politice, la alegeri. Occidentalilor le convine să te împrumuți, să știe că vei fi tot timpul slugă…

 

 

Ați avut credite?

Da, am luat împrumut la bancă, dar am făcut tot ce se poate ca să îl plătesc într-un an și jumătate, în loc de opt ani. Până atunci mă căutau săptămânal de la bancă să vadă ce mai fac. Le-am luat vreo șapte sute de mii de euro plătind în avans. De atunci nu mă mai suportă.  Acum este foarte greu, nu poți să schimbi ceva în țara asta, la nivel politic mă refer, pentru că deja s-au format niște găști. Eu aș merge pe principiul că nu eu ca stat trebuie să demonstrez că ai furat, ci tu trebuie să demonstrezi cum ai făcut avere.

 

Ce stil de viață aveți?

Foarte ordonat. Eu vin de la țară, unde nu era electricitate și ne culcam devreme. Și dacă ar fi fost electricitate, cred că tot devreme ne-am fi culcat, pentru că dimineața ne trezeam devreme, că era treabă de făcut. Și acum mă culc devreme și mă scol și duminica la șase. Vara, la șase și un sfert sunt în Herăstrău, dau o tură. Mai fac acasă gimnastică o oră și un sfert și fac foarte multe exerciții de coloană. Altfel, am grijă de mine mai naturist. Mănânc foarte mult usturoi și două lingurițe de miere pe stomacul gol în fiecare zi. Dacă nu am miere, mănânc păstură și beau sucuri naturale de mere, morcov și țelină.  Categoric nu mănânc mezeluri.  După ora șapte nu mai mănânc. Iar de patru ori pe săptămână fac masaj câte două ore. În plus, gândesc pozitiv. Mă odihnesc. Călătoresc foarte mult și atunci mai scap de poluarea din București.