Preşedintele Klaus Iohannis le-a dat asigurări liderilor PNL, la şedinţa informală de miercuri, că se va ajunge la alegeri anticipate, susţin surse din conducerea PNL. Şeful statului a susţinut că Guvernul Orban 2 trebuie respins de Parlament până pe 15 martie. Totuşi, Iohannis i-a reproşat premierului Orban ordonanţa de urgenţă privind alegerile anticipate, respinsă deja de PSD în Senat.

În discuţia purtată la Vila Lac, preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis liderilor PNL că, în ciuda opoziţiei PSD, se va ajunge la alegeri anticipate. Miercuri, CEX-ul PSD a decis boicotarea şedinţei de luni pentru învestirea (respingerea) Guvernului Orban 2, pe motiv că aşteaptă mai întâi verdictul CCR. Fără senatorii şi deputaţii PSD, liberalii nu pot întruni cvorumul de şedinţă, deci votul va fi amânat.

Tot social-democraţii vor stabili data şedinţei următoare. Totuşi, Klaus Iohannis i-a reproşat premierului Orban că a introdus în ordonanţa de urgenţă prevederea potrivit căreia, la alegerile parlamentare anticipate, se va putea vota la orice secţie de vot, indiferent de domiciliu. ”Iohannis a spus că acest articol a iritat PSD”, susţin surse participante la şedinţă. De altfel, PSD a repsins deja OUG în Senat. Săptămâna viitoare, ordonanţa va ajunge la Camera Deputaţilor. Urmează o negociere între Marcel Ciolacu şi Ludovic Orban, însă PSD nu poate accepta liberalizarea votului la parlamentare pentru că ar pierde mai multe mandate în oraşele universitare.

Citeste si...
Varujan Vosganian ce avantaje are țara, în condițiile actuale

În cazul în care Guvernul Orban 2 va fi respins, preşedintele îl va desemna tot pe Ludovic Orban pemier, cu certitudine. Numai că PNL va opera câteva modificări în echipa de miniştri a Guvernului Orban 3, susţin sursele citate.

”În final, Iohannis ne-a spus că tot noi vom fi la guvernare în următorii patru ani, chiar dacă PSD va bloca alegerile anticipate“, susţin sursele citate. Partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu se dezintegrează: mai mulţi parlamentari ALDE negociază trecerea la PNL, susţin surse politice pentru Adevărul. Tăriceanu şi-a dorit o alianţă cu PNL pentru locale şi parlamentare, însă a fost refuzat de Ludovic Orban. Liderul ALDE a încercat să se lipească şi de ProRomânia, însă Victor Ponta e la un pas să bată palma cu PSD. Prin urmare, cariera lui Călin Popescu Tăriceanu se apropie de final.