Președintele Klaus Iohannis a ieșit joi seară la declarații ca să spună că este de acord cu Guvernul în ce privește angajarea răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi. Asta după ce cu o zi înainte el însuși anunțase intențiile Guvernului, afirmând că „este soluția cea mai bună”.

”Guvernul a decis să-și angajeze răspunderea pe modificarea legii alegerilor primarilor. Revenirea la două tururi e absolut democratică și normală. Îi sprijin total în acest demers. Este calea corectă de alegere a primarilor. Îi încurajez să meargă mai departe”, a declarat Klaus Iohannis joi seara.

El a mai spus că, după ce documentul Guvernului va fi trimis la Parlament, ”imediat” va cere sesiune extraordinară.

Totodată, Iohannis a apreciat că revenirea la alegerea primarilor în două tururi nu contravine normelor Consiliului Europei, pentru că dă mai multe opțiuni alegătorului.

”Nu e în sensul restrângerii unor drepturi, dimpotrivă, se revine la alegerea în două tururi. Am verificat cu specialiștii din Administrația Prezidențială, nu contravine niciunei norme. Deciziile CCR s-a dat pe alte spețe, nu suntem în niciuna din ipotezele acelor decizii”, a adăugat Iohannis.

De asemenea, președintele a spus că trebuie să se revină și la alegerea președintelui de Consiliu Județean din rândul consilierilor județeni.

Citeste si...  Emil Boc, la înălţime. Fostul premier, într-o situaţie inedită

„Este adevărat că trebuie să se revină și la alegerea președintelui de Clonsiliul Județean din rândul consilierilor județeni și nu prin alegere directă”, a declarat Klaus Iohannis.

Iohannis s-a declarat totodată, joi, „destul de sceptic” în privința moțiunii de cenzură anunțate de PSD.

„Haideți să le luăm una după alta. Deocamdată, Guvernul a spus că își angajează răspunderea, după care vom convoca Parlamentul, după care vom vedea. Sigur, așa, declarații se fac la cald, cum se spune, și toată lumea își declară acceptarea sau dimpotrivă. Asta cu moțiunea, drept să vă spun, sunt destul de sceptic”, a precizat Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Întrebat despre posibilitatea ca PNL să susțină moțiunea de cenzură anunțată de PSD, Iohannis a spus: „Sincer, mi s-ar părea de-a dreptul ciudat ca această moțiune să fie votată de PNL. Doar nu e vorba de PSD, care își dă jos propriul guvern”.

Ludovic Orban a anunțat joi că Guvernul își va asuma răspunderea în fața Parlamentului pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi.