Actualitate, Stiri, Ultima Ora

Iohannis: Justiţia să nu se transforme în spectacol mediatic. Jurnalistul, obligat să dea informaţii

Preşedintele Iohannis a declarat, miercuri, întrebat despre referirea la „scurgerile din dosare” din discursul de la CSM, că ce vrea să atragă atenţia este că nu trebuie să se ajungă la fenomenul numit „telejustiţie”, el subliniind totodată că jurnalistul este obligat să dea informaţiile obţinute.

iohannis_romanialibera_ro_77416800
   
„M-am bazat în această chestiune şi pe semnalele venite din sistemul judiciar, dar şi din clasa politică şi mi-am permis, evident, să am şi o evaluare proprie. Cu toţii ne dorim combaterea corupţiei, cu toţii ne dorim ceea ce se numeşte generic dreptate, să se facă dreptate, cu toţii dorim să fie pedepsiţi cei răi, e legitim. Pe de altă parte, trebuie să vedem că drepturi sunt nu numai aici, drepturi sunt şi dincolo. Şi, atunci, ce vreau să atrag atenţia este că nu trebuie să exagerăm, în niciun caz nu trebuie să ajungem la fenomenul care se numeşte telejustiţie. Justiţia nu se face şi nu se înfăptuieşte nici la televizor, nici în ziar”, a spus preşedintele, citat de Mediafax.
  
Preşedintele Iohannis a precizat, în schimb, că este „perfect de acord că oricine are dreptul la informare şi orice jurnalist are o informaţie este aproape obligat să dea această informaţie”. „Dar de acolo până a muta evaluarea asupra faptei de la procuror la televizor este cale lungă”, a spus Klaus Iohannis, precizând că trebuie să existe „criterii foarte clare” în acest sens.
   
„Acestea pot fi stabilite numai acolo în sistem: când, cum şi câte informaţii pot fi furnizate opiniei publice, fiindcă altfel riscăm ca printr-un exces de informaţii dintr-un dosar să apară impresia în publicul general că un om este vinovat şi poate nu-i. Şi acela are dreptul la un tratament corect şi are dreptul la imagine”, a subliniat el.
   
Klaus Iohannis a precizat că, după părerea sa, este „greşit” ca justiţia „să se transforme într-un spectacol mediatic”.
   
„Ştiţi foarte bine că noi am avut astfel de siuaţii după care oamenii au fost declaraţi nevinovaţi. Ori acele impresii care s-au creat în publicul general nu le mai ia nimeni înapoi, deci în niciun caz nu vreau să înţelegeţi că vreau să spun că nu avem dreptul la informaţie, avem. Dar trebuie şi aici să existe proceduri foarte clare: când, cum, şi atunci vom avea şi informaţie suficientă, dar vor avea şi procurorii şi judecătorii spaţiul lor să judece obiectiv, cu sobrietate să adune toate datele şi să avem lucru clar şi bine rezolvat”, a menţionat el.
   
Şeful statului a declarat că „semnalul său a fost foarte clar receptat în sistem”, „cel puţin acesta este feedback-ul” pe care l-a primit.
   
„Jurnalistul e obligat să obţină toate informaţiile pe care le poate obţine şi să le dea publicului, doar că trebuie să evităm să facem un circ mediatic dintr-o urmărire penală, dintr-un proces”, a mai spus el.
   
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că este de dorit ca CSM-ul şi Inspecţia Judiciară să ia atitudine, potrivit atribuţiilor legale, la modul cel mai serios ori de câte ori apar scurgeri nepermise de informaţii în presă, din dosarele penale aflate în curs de instrumentare.

blank