Președintele Klaus Iohannis explică de ce trebuie să plece de urgență la Bruxelles la Summit-ul extraordinar al UE convocat pentru problema gravă a migrației din Mediterana:
 
Iohannis”Războiul, dictaturile ori corupția generalizată silesc oameni din multe țări ale lumii să-și părăsească satele și orașele și să ia calea refugiului. Traficanți de toate felurile promit să-i ducă în țări libere de violență și persecuție. Niciodată problema refugiaților și a migrării nu a fost mai acută și, de aceea, mâine particip la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va căuta soluții pentru criza migrației.”, susține președintele pe Facebook.
Preşedintele Klaus Iohannis face o vizită neplanificată la Bruxelles după ce preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a convocat pentru joi un summit extraordinar al Uniunii Europene pentru a formula un răspuns comun european la agravarea crizei reprezentate de fluxul de imigranţi dinspre Africa de Nord. Deplasarea de urgenţă la Bruxelles se va face cu o delegaţie restrânsă.
 
”Am decis să convoc un Consiliu European extraordinar pentru joi pentru a analiza situaţia din Mediterana. Această situaţie este dramatică şi nu poate continua astfel. Nu putem accepta ca sute de oameni să moară în timp ce încearcă să treacă marea către Europa. Iată de ce am decis să convoc un summit extraordinar”, a afirmat Tusk, într-o înregistrare postată pe YouTube.
 
Liderii statelor membre UE vor analiza, de asemenea, modalităţile de ajutare a ”celor mai afectate ţări europene” şi de accelerare a cooperării cu ţările de origine a imigranţilor şi cu cele de tranzit.
 
Baza dezbaterii de joi dintre liderii statelor UE va fi reuniunea de urgenţă a miniştrilor de interne şi de externe ai statelor membre, desfăşurată luni (20 aprilie), la Luxemburg.
 
”Situaţia din Mediterana priveşte nu numai ţările noastre vecine din sud, ci pe noi toţi, întreaga Europă”, a adăugat Donald Tusk, potrivit Agerpres.
Decizia sa urmează unui apel lansat de premierul italian Matteo Renzi de organizare a unei reuniuni de urgenţă a liderilor statelor Uniunii Europene, după ce un naufragiu înregistrat în week-end s-a soldat cu moartea a 900 de persoane, dacă informaţiile vehiculate vor fi confirmate. În fiecare zi, între 500 şi 1.000 de persoane sunt salvate de paza de coastă italiană şi de navele comerciale.
Citeste si...
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. CONTROL PSIHIATRIC pentru candidaţi. Cine şi de ce vrea să-i trimită la doctor