Actualitate

Iohannis desființat pentru ca, prin numirea noului sef al DIICOT, a acceptat aranjamentele facute la masa verde

Președintele Klaus Iohannis este criticat dur si aproape desființat pentru numirea facuta ieri prin decret prezidențial al lui Daniel Horodniceanu în funcția de procuror-șef al DIICOT.
 
Presedintele Iohannis
 
Jurnalistul Dan Tapalaga este de parere ca se poate vorbi despre o prima mare ratare a președintelui într-un domeniu cheie. El susține că Iohannis nu poate fi bănuit de înțelegei oculte ci de faptul că nu își dă seama că alții ”s-au inteles altii la masa verde in numele lui, iar Iohannis le-a binecuvantat aranjamentele numindu-le omul in functie.” Criticile lui Tapalaga au venit pe fondul scandalului recent de la Iasi, unde coruptia a atins cote alarmante si vinovatii platesc deja – de la Cristian Adomnitei, presedintele Consiliului Judetean, pana la Gheorghe Nichita, primarul care isi urmarea amanta cu ajutorul oamenilor angajati in institutiile statului -, mai multe voci sugerand ca, daca vine dintr-o zona in care legile erau sfidate la cel mai inalt nivel, ieseanul Horodniceanu nu poate fi un profesionist impecabil si intransigent, asa cum cere functia in care tocmai a fost numit.
 
Prin urmare, Iohannis a avut parte de o asa zis „execuția” sub condeiul lui Dan Tapalagă care precizeaza:
 
-Cel care si-l asuma integral pe noul sef DIICOT, Daniel Horodniceanu, este  presedintele Klaus Iohannis. Nu Ponta, nu Cazanciuc, nu CSM. Pe deasupra, semnarea decretului n-a fost, in cazul de fata, catusi de putin un gest formal, ci unul perfect asumat. A tinut sa verifice personal valoarea personajului, cumpanind asupra deciziei mai bine de o saptamana. Nici cand l-a invitat martea trecuta la Cotroceni pentru a avea un prim contact direct n-a cazut pe ganduri cand, la finalul intrevederii, procurorul si-a exprimat dorinta de a face un selfie cu seful statului, gest care pune putin sub semnul intrebarii discernamantul  procurorului.
 
-In fata tuturor evidentelor, presedintele Iohannis n-a avut curajul sa-si exercite rolul de cenzor, de filtru democratic. Iohannis apara justitia din vorbe, nu prin fapte. Odata ajuns in situatia de a face ceva concret pentru justitie, rateaza deplorabil. Or, Klaus Iohannis a castigat pe un val anti-coruptie ridicat de violenta atacurilor PSD la adresa justitiei si statului de drept. 

-Cum satisface noul presedinte asteptarile publicului care l-a votat? Ce mesaj transmite sistemului prin numirea unei mediocritati intr-o functie – cheie? Unul descurajator, evident, si atutl de sfidare a adevaratilor profesionisti. Chiar in aceste zile au loc concursuri pentru ocuparea functiilor de conducere in asa numitele parchete nespecializate (de pe langa Judecatorii, Tribunale, Curti de Apel). Ce trebuie sa inteleaga toti acesti oameni? Ca orice nulitate poate ajuge sef daca e sustinut de cine trebuie? Acolo intoarcem sistemul, cu zece ani in urma? 

-Ar mai fi cateva lucruri de spus. Nu-l banuiesc pe Iohannis de troc politic, de negociere directa pe functia sef DIICOT cu premierul Ponta, dupa modelul Basescu. S-au inteles altii la masa verde in numele lui, iar Iohannis le-a binecuvantat aranjamentele numindu-le omul in functie. 

-Nu pot sa nu constat bucuria nedisimulata exprimata de Victor Ponta pe Twitter: „Nu îl cunosc personal pe noul procuror şef al DIICOT – domnul Horodniceanu – dar am încredere şi îi urez un mandat de succes!”. Oricat fuge de comparatia cu Basescu, la numirea sefului DIICOT  i-a iesit exact la fel, adica prost. Deja ma intreb cu groaza cum vor arata numirile de la DNA si Parchetul General anul viitor, cand expira toate functiile de conducere.

blank