Klaus Iohannis, președintele României s-a întâlnit cu liderii partidelor politice, premierul Dacian Cioloș și guvernatorul BNR, Mugur Isărescu și au discutat pe tema Brexit iar la final a făcut declarații pentru presă.

”Am analizat împreună situația creată de votul de la refenrendumul din Marea Britanie. Noi regretăm faptul că Marea Britanie va părăsi UE. Noi regretăm acest vot, dar în același timp, noi respectăm acest vot.

UE este un proiect foarte valoros. România a fost de la bun început o țară care a dorit să fie membră în UE, o țară care a susținut puternic ideea europeană și în acest context vreau să spun foarte clar: România rămâne atașată proiectului european. România este convinsă că este nevoie de unitate în cadrul UE, între cele 27 de tate membre care vor rămâne în UE.

Este, în același timp, foarte important pentru români să înțeleagă că trebuie să ne păstrăm calmul și că nu este un motiv de îngrijoarea.

Ieșirea Marii Britanii din UE nu se va produce de pe azi pe mâine. Specialișii estimează undeva la doi ani, timp în care e va negocia. Pot să vă asigur că România este parte din aceată negociere și vom negocia în așa fel încât să avem grijă de românii noștri care trăiesc și muncesc în Marea Britanie.

Citeste si...  IOHANNIS GAZDUIESTE ACTORII DE LA TEATRUL NOTTARA!

Marea Britanie, după ieșirea din UE, va rămâne un partener foarte important pentru România.

În discuțiile pe care le-am avut astăzi, am soliticitat și am primit informații importante pentru țară. Prim-ministrul m- asigurat că impactul Brexit asupra României nu este mare și acest impact va fi gestionat destul de ușor.

Am primit asigurări de la guvernatorul BNR că impactul asupra leului nu va fi foarte mare și va fi ușor de echilibrat.

Am fost foarte bucuros să constat că există consens între liderii politici. Toți sunt de acord că România trebuie să rămână în UE.

Este important de spus că am adoptat împreună o decizie pentru o nouă paradigmă în abordarea problemei europene.

După Consiliul European de săptămâna viitoare, la care voi participa, voi chema la Cotroceni pe toți cei care au participat astăzi, pentru a stabili împreună cum vom merge mai departe.

Acum este momentul să recuperăm, este momentul să naștem un nou proiect de țară. Această criză numită Brexit are în ea o mulțime de oportunități și vom avea grijă.” a spus Klaus Iohannis.