Iohannis a prezidat, timp de o oră, şedinţa de guvern de joi. Controversata ordonanţă care va impune ”Taxa pe lăcomie” băncilor şi o serie de măsuri companiilor din energie a primit aviz negativ din partea Consiliului Economic şi Social şi a fost retrasă de pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei, urmând să fie adoptată în şedinţa guvernului de vineri 21 decembrie.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunţat că ”Taxa pe lăcomie” va fi adoptată în şedinţa de guvern de vineri, 21 decembrie.

„Se pare că mâine vor adopta,” a explicat Dragnea. ”A mai fost nevoie – din câte am înţeles – de câteva reglaje în ceea ce priveşte formulările, iar în rest prevederile rămân aceleaşi. Nu se va întâmpla nimic rău cu Pilonul II de pensii. Au rămas să discute în Guvern diseară şi de dimineaţă metodele prin care fondurile de pensii să funcţioneze în continuare şi să aibă posibilitatea oamenii să investească acei bani, iar în acelaşi timp să nu se pună problema funcţionării acestui pilon de pensii”, a declarat Dragnea.

Consiliul Economic şi Social a avizat negativ ordonanţa de urgenţă care conţinea măsurile fiscale anunţate de Eugen Teodorovici, inclusiv „Taxa pe lăcomie”, a confirmat joi pentru Mediafax, Dumitru Coarnă, membru al CES. Atât patronatele şi sindicatele, cât şi societatea civilă au dat aviz negativ pe ordonanţa de urgenţă ce viza măsurile fiscale.

Avizul CES este consultativ, dar premierul Viorica Dăncilă a declarat că va pune proiectul pe ordinea de zi a şedinţei de joi doar dacă va avea avizul Consiliului Economic şi Social.

Iohannis a fost la sedinta de Guvern. Taxa pe lacomie nu s-a discutat

Fără să facă declaraţii, preşedintele Klaus Iohannis a plecat de la Palatul victoria după o oră.
Ora 15:00 Aşa cum anunţase, preşedintele Klaus Iohannis a participat joi la şedinţa de Guvern. Şeful statului a ajuns la Palatul Victoria, însoţit de consilierii săi Leonard Orban (consilier pe Afaceri Europene) şi Mihaela Ciochină (Departamentul legislativ).

La începutul şedinţei, şeful statului a explicat că preşedinţia şi guvernul nu îşi permit să nu colaboreze.

„Participarea mea la şedinţa de Guvern are loc în virutatea atribuţiilor conferite preşedintelui României de către Constituţia României. Mai exact este vorba de atribuţiile din articolele 80, 86 şi 87 toate coroborate. Aceste chestiuni s-au mai discutat în România pentru că nu s-a ştiut foarte clar când poate să participe preşedintele la şedintele de guvern. Există o clarificare a CCR încă din 2007 care se referă la articolele pe care le-am citat care spune clar că preşedintele României poate să participe oricând la orice şedinţă de guvern”, a precizat Iohannis.

„Această participare poate fi citită în trei feluri. În virtutea art 80, preşedintele veghează la buna guvernare şi preşedintele vine să verifice modul în care funcţionează guvernul. În art 87 scrie că preşedintele poate să consulte guvernul, fără să spună unde îl consultă, iar participarea la şedinţă este o formă legitimă. Foarte mulţi specialişti s-au referit numai la art 87.”

„Vreau să se ştie că, atunci când particip la şedinţa de Guvern, prezidez şedinţa de Guvern. Decizia asupra punctelor în şedinţa de Guvern aparţin Guvernului, în speţă doamnei premier. Având în vedere toată acestea cred că putem să avem o întâlnire instituţional corectă”, a ţinut să precizeze Iohannis.

„Este în atributul dumneavostră să participaţi. Legat de cooperarea pe perioada preşedinţiei Consiliului UE, e necesară, e nevoie de consens,” i-a răspuns premierul Viorica Dăncilă.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache a ironizat dorinţa lui Klaus Iohannis de a participa la şedinţa de guvern.

”Eu cred că preşedintele are ceva de învăţat. Dacă este sper să aibă şi carneţel şi un pix. Să ia notiţe. Ultima decizie pe conflictul de ieri al CCR ne-a dat dreptate. S-a demonstrat că preşedintele, în loc să fie al tututor şi care dă un semnal de unitate, a fost un preşedintele conflictual. Eu sper ca din 2019, cât mai are mandatul, să fie un preşedinte cu mai mare drag de români”, a declarat Florin Iordache.

”Fără îndoială să îi numească pe cei doi miniştri. Aşteptăm motivarea. Probabil că astăzi (joi – n.r.) sau nu ştiu când va apărea motivarea. Din ce am înţeles eu, preşedintele trebuie să semneze de îndată revocarea”, a adăugat Iordache.

Darius Vâlcov, consilierul pe probleme economice al premierului, a anunţat miercuri seara, că Ordonanţa de Urgenţă care introduce mai multe modificări fiscale va fi pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de joi.

Într-o emisiunea la Antena 3, acesta povestea că tocmai a citit un interviu în care – deşi nu putea să explice cauzele – Petre Stroe, CEO-ul MET Energy România anunţa că, de anul viitor, preţurile la energia electrică vor creşte ”cu 40%, faţă de sfârşitul lui 2018, ceea ce se va reflecta şi în preţul produselor”.

”Acest domn, care tocmai ne anunţa ieri – şi ca el sunt mulţi domni, îi cheamă băieţi deştepţi – că preţurile la energie vor creşte de anul viitor cu 40%, va avea mâine (astăzi, joi – n.red.) o surpriză foarte plăcută, pentru că preţurile la energie şi la gaze, pe următorii trei ani, vor fi îngheţate. Ceea ce vom reuşi noi va fi pentru consumatorii casnici. Mai mult decât atât, pentru consumatorii industriali, pentru că trebuie să susţinem şi dezvoltarea economiei, am reuşit ca, prin ordonanţă, şi aici, preţul să fie plafonat, dar plafonul va fi diferit de 68 de lei, pentru că, pentru dumnealor se aduc gaze şi din import. Atunci va fi o medie între 68 de lei, preţul din producţia internă, şi cât se aduce din import, plus ceea ce stă ca şi rezervă în zăcământ”, a explicat Vâlcov.

Singura măsură prin care s-a anunţat plafonarea preţului la gazele naturale la 68 lei/MWh, de anul viitor, este un proiect de Ordonanţă de Urgenţă, prin care doreşte să introducă mai multe modificări fiscal-bugetare. Alte modificări propuse prin acest proiect de act normativ sunt ”Taxa de lăcomie” pentru bănci, o cotă de 3% din cifra de afaceri pentru firmele din telecom şi energie, precum şi regulile de a ieşi de la Pilonul II de pensii, după cinci ani de contribuţii.

Textul acestei ordonanţe de urgenţă a fost publicată, marţi seara, spre consultare publică, pe site-ul Ministerul Finanţelor Publice, iar, pentru a intra în vigoare de la începutul anului viitor, trebuie adoptată de Guvern în următoarele zile.

Deşi de obicei, Guvernul face publică pe site ordinea de zi a actelor normative cu o oră înaintea începerii şedinţei, de această dată au postat-o încă de miercuri. Totuşi, Executivul precizează că „proiectele de acte normative şi documentele de politici publice incluse pe agendă pot suferi unele modificări în urma dezbaterilor din cadrul şedinţei Guvernului României”.

Miercuri, preşedintele Klaus Iohannis arăta cu degetul spre Palatul Victoria, pentru că la el nu a ajuns nicio ordine de zi a şedinţei de joi a Executivului.

Iohannis a fost la sedinta de Guvern. Taxa pe lacomie nu s-a discutat

„Aveţi dumneavoastră cumva agenda şedinţei de Guvern? Că la noi nu a ajuns. Deci, întrebarea poate să fie considerată generic. Guvernul nu ştie ce face. Această ordonanţă este doar o nouă dovadă, nu există niciun anunţ despre o şedinţă de Guvern sau ora la care va avea loc sau agenda care va exista acolo. De asta spun, aşteptăm să vedem. Mie îmi place să am un plan, să am o agendă, ca să ştie toată lumea ce se întâmplă. Se pare că Guvernului nu-i place aşa, deci aşteptăm anunţul Guvernului pe şedinţa de Guvern”, afirma Iohannis, într-o conferinţă de presă.

Citeste si...  Mihai Gâdea, amenințat cu moartea

Iohannis a fost la sedinta de Guvern. Taxa pe lacomie nu s-a discutat

Ordinea de zi a şedinţei de joi a Guvernului conţine două ordonanţe de urgenţă, mai multe proiecte de hotărâre şi memorandumuri, după cum urmează:

„PROIECTE DE ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ

1. PROIECT DE ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.77/2011 privind stabilirea unor contribuţii pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii.

2. PROIECT DE ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 92/2011 pentru aprobarea organizării unor acţiuni de informare şi promovare privind politicile aplicate în domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale, în plan intern şi internaţional

II. PROIECTE DE HOTĂRÂRI

1. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea Amendamentului nr. 2 convenit între Guvernul României şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, prin scrisoarea semnată la Bruxelles la 5 octombrie 2018 şi la Bucureşti la 18 octombrie 2018, la Acordul de împrumut (Proiectul privind reforma sectorului sanitar – îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei sistemului sanitar) dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, semnat la Bucureşti la 17 iunie 2014

2. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind actualizarea datelor de identificare şi a valorii de inventar ale unui imobil aparţinând domeniului public al statului şi transmiterea unei părţi din acesta din administrarea Autorităţii Naţionale Fitosanitare în administrarea Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie „prof.dr.G.K.Constantinescu

3. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind trecerea din domeniul public în domeniul privat al statului a unor construcţii şi amenajări la terenuri din cadrul unor imobile aflate în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, situate în judeţele Olt, Constanţa, Tulcea, Ialomiţa, Alba, Ilfov, Buzău, Brăila şi Bistriţa Năsăud în vederea scoaterii din funcţiune şi casării acestora şi pentru actualizarea anexei nr. 4 la Hotărârea Guvernului nr. 1.705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului.

4. PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru aprobarea numărului de autoturisme necesare desfăşurării activităţilor specifice Autorităţii Electorale Permanente

5. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli rectificat pe anul 2018 al Societăţii Naţionale „Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu-Constanţa” aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor

6. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea stemei comunei Beclean, judeţul Braşov

7. PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru modificarea Anexei nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 970/2002 privind atestarea domeniului public al judeţului Bihor precum şi al municipiilor, oraşelor şi comunelor din judeţul Bihor

8. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind modificarea descrierii tehnice a unui drum forestier şi a terenului aferent precum şi trecerea acestuia din domeniul public al statului şi din administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva în domeniul public al comunei Voitinel, judeţul Suceava

9. PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru modificarea şi completarea Anexei nr.2 a Hotărârii Guvernului nr.563/2018 privind alocarea unei sume din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2018, pentru unele unităţi administrativ-teritoriale afectate de calamităţi naturale

10. PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr.1486/2005 privind asigurarea pazei şi protecţiei obiectivelor, bunurilor şi valorilor cu efective de jandarmi

11. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind eliberări/numiri de prefecţi şi/sau subprefecţi

III. MEMORANDUMURI
1. MEMORANDUM cu tema: Măsuri necesare îndeplinirii condiţiei favorizante ”Cadru de politică strategic naţional pentru incluziune socială şi reducerea sărăciei”, prevăzută prin propunerea de Regulament CE de stabilire a unor prevederi comune pentru o serie de fonduri UE post 2020 (CPR)

2. MEMORANDUM cu tema: Măsuri necesare îndeplinirii condiţiei favorizante ”Cadru de politică strategic pentru politicile active din domeniul pieţei muncii”, prevăzută prin propunerea de Regulament CE de stabilire a unor prevederi comune pentru o serie de fonduri UE post 2020 (CPR)

3. MEMORANDUM cu tema: Măsuri necesare îndeplinirii condiţiei favorizante ”Cadru strategic naţional pentru egalitatea de gen”, prevăzută prin propunerea de Regulament CE de stabilire a unor prevederi comune pentru o serie de fonduri UE post 2020 (CPR)

4. MEMORANDUM cu tema: măsuri necesare îndeplinirii condiţiei favorizante ”Cadru de politică strategic pentru sănătate”, prevăzută prin propunerea de Regulament CE de stabilire a unor prevederi comune pentru o serie de fonduri UE post 2020 (CPR)

5. MEMORANDUM cu tema: Aprobarea măsurilor necesare realizării obiectivelor de investiţii Spitale Regionale de Urgenţă Iaşi, Cluj şi Craiova

6. MEMORANDUM cu tema: Aprobarea negocierii şi semnării Programului de colaborare în domeniile educaţiei, ştiinţei, culturii, tineretului şi sportului între Guvernul României şi Guvernul Statului Israel

7. MEMORANDUM cu tema: Aprobarea iniţierii negocierilor pentru încheierea unor Acorduri bilaterale cu privire la eliminarea obligativităţii vizelor pentru titularii de paşapoarte diplomatice şi/sau de serviciu între Guvernul României şi Guvernul Belize, Guvernul Republicii Cooperative Guyana, Guvernul Republicii Haiti, Guvernul Jamaicăi, Guvernul Republicii Dominicane şi Guvernul Republicii Surinam

8. MEMORANDUM cu tema: Propuneri privind preluarea în administrare a unor imobile, intrate în domeniul public al statului ca urmare a operaţiunii de dare în plată, conform prevederilor Codului de procedură fiscal

9. MEMORANDUM cu tema: Desemnarea preşedintelui părţii române şi organizarea la Cairo, în perioada 26-28 februarie 2019, a lucrărilor celei de-a III-a sesiuni a Comitetului mixt româno-egiptean de cooperare economică, ştiinţifică şi tehnică

10. MEMORANDUM cu tema: Aprobarea semnării ”Memorandumului de înţelegere privind înfiinţarea unui Grup de lucru la nivel de experţi pentru promovarea comerţului nerestricţionat între România şi Republica Populară Chineză”

11. MEMORANDUM cu tema: Aprobarea organizării concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante şi finanţate din statul de funcţii al Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate

IV. PUNCTE DE VEDERE
1. PROIECT DE PUNCT DE VEDERE al Guvernului referitor la propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 132/2010 privind colectarea selectivă a deşeurilor în instituţiile publice (Bp.522/2018) – nr. DPSG 2327/18.12.2018

2. PROIECT DE PUNCT DE VEDERE al Guvernului referitor la propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului (Bp. 481/2018) – nr. DPSG 2328/18.12.2018;

3. PROIECT DE PUNCT DE VEDERE al Guvernului referitor la propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii concediului paternal nr. 210/1999 (Bp.535/2018) – nr. DPSG 2329/18.12.2018.

4. PROIECT DE PUNCT DE VEDERE al Guvernului referitor la propunerea legislativă privind încurajarea efectuării studiilor superioare în limba română (Plx. 653/2018) – nr. DPSG 2330/18.12.2018;

5. PROIECT DE PUNCT DE VEDERE al Guvernului referitor la propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români (Bp. 558/2018) – nr. DPSG 2331/18.12.2018;

6. PROIECT DE PUNCT DE VEDERE al Guvernului referitor la propunerea legislativă pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români (Bp. 549/2018) – nr. DPSG 2332/18.12.2018″, prevede ordinea de zi a şedinţei de joi a Executivului.

Joi, 20 decembrie 2018 / 17:15:09

Dragnea anunţă că mâine va fi adoptată OUG cu măsuri fiscale-2

BUCUREŞTI (MEDIAFAX) – „Taxa pe lăcomie” şi celelalte măsuri fiscale vor fi adoptate vineri, în şedinţa de Guvern, a anunţat preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

„Se pare că mâine vor adopta. A mai fost nevoie, din câte am înţeles de câteva reglaje în ceea ce priveşte formulările, iar în rest prevederile rămân aceleaşi. Nu se va întâmpla nimic rău cu Pilonul II de pensii. Au rămas să discute în Guvern diseară şi de dimineaţă prin care fondurile de pensii să funcţioneze în continuare şi să aibă posibilitatea oamenii să investească acei bani, iar în acelaşi timp să nu se pună problema funcţionării acestui pilon de pensii”, a declarat Liviu Dragnea.